Kako se torej s hčerko prvič lotiti odstranjevanja dlak?

gladke-noge-korak

Na začetku poletja sem pisala o tem, da je treba našim hčeram prisluhniti, če izrazijo željo po odstranjevanju dlak. Zaključila sem ga s povedjo, da hčeri lahko pustite, naj sama sčasoma ugotovi, kako nadležno je stalno odstranjevanje dlak. A v resnici bo zelo dobrodošlo, če ji pomagate premagati tudi to sitnost.

Britje je namreč res najbolj klasična oblika odstranjevanja dlak, vendar je tudi najbolj nadležna in z leti, ko dlake rastejo vedno hitreje in na gosto, tudi najbolj časovno potratna. Pošteno je, da hčerko, ki začenja z odstranjevanjem dlak, najsi bo pod pazduho ali na nogah, na to opozorite. In da ji poveste, da britvice porežejo, če z njimi preveč pritisneš. Pa tudi kak trik kot da mazanje s kokosovim oljem po britju upočasni rast dlak. Še bolje bo, če ji že uvodoma predstavite alternative.

Depilacija je super!

Depilacija oziroma odstranjevanje dlak s puljenjem je najbolj učinkovit način, saj dlake potrebujejo kar nekaj časa, preden osnujejo novo korenino in zrastejo toliko, da spet pogledajo iz kože. Poleg tega populjene dlake zrastejo nazaj mnogo bolj tanke in mehke, pa tudi redkejše. Nekaterim ženskam, ki si dlake dosledno odstranjujejo le z depilacijo, se čez nekaj let zgodi, da imajo še komaj kaj odstranjevati.

Depilira se lahko s pomočjo voska in trakov, za kar je, vsaj prvič, najboljši odhod v kozmetični salon, saj je doma to lahko izpade precej nečedno (vosek kaplja po tleh, trakovi se lepijo …) in pusti slab vtis. Ali pa investirate v depilator, napravico, s pomočjo katerega si lahko sama hitro in učinkovito dlake populi kar v domači kopalnici.

Pred tem jo seveda opozorite, da puljenje dlak neizogibno nekoliko boli. In da je na začetku, ko korenine dlak tega še niso navajene, bolečina hujša – torej, da se splača na začetku nekoliko potrpeti, saj se na dolgi rok izplača.

Opozorite pa jo tudi, da se nekatere dlake po puljenju začnejo vraščati pod kožo, zato je nujno, da skrbi tudi za piling kože, ki bo pomagal osvoboditi dlake izpod kožne povrhnjice ali pa uporabijo kremo proti vraščanju dlak.

Za vse, ki se vam zdi, da je vaša najstnica še premlada za depilacijo, naj opišem svojo prvo izkušnjo z njo. Poleti, ob koncu 7. razreda (imela sem torej 13 let) me je mama odpeljala h kozmetičarki in mi plačala depiliranje pazduh z voskom in trakovi. Za hip je zapeklo, ampak gotova sem bila v petih minutah in potem sem imela več kot en mesec mir. Samozavestno sem celo poletje hodila naokrog v majicah brez rokavov. In na skavtskem taboru dekletom iz voda priporočala depilacijo kot najboljšo stvar na svetu.

Puljenje dlak neizogibno nekoliko boli, a se na dolgi rok izplača.

V začetku poletja pred 1. letnikom srednje šole pa me je mama peljala še na voskanje nog. To je bil res dogodek! Sama sebi sem se zdela že tako odrasla, ker ne le, da zapuščam osnovno šolo, ampak tudi že hodim v kozmetični salon in si tam dam odstraniti dlake kot odrasle ženske. Občudujoči pogledi kozmetičark, češ, kako sem potrpežljiva, ker nič ne jamram in da očitno dobro prenašam bolečino, so bili še dodatna spodbuda. Še najbolj pa mi je bilo všeč to, da sem za skoraj dva meseca dejansko pozabila, kaj so to dlake na nogah in imela tudi s tega vidika res brezskrbno poletje.

In ne, ob tem nisem postala obsedena s popolnoma gladkimi nogami, prej obratno, saj mine tudi več poletnih tednov, preden se mi ljubi spet odstraniti dlake na nogah, pozimi pa se jih niti ne pritaknem.

Previdno z epilacijskimi kremami

Ko je naposled vendarle postalo očitno, da se bo z dlakami treba spet spopasti, za ponoven obisk kozmetičnega salona sem bila preveč škrta, britvice pa so se mi vendarle zdele nekako preveč grozeče ostre, sem si kupila epilacijsko kremo.

To je krema, ki jo naneseš na poraščeno kožo, pustiš nekaj minut in nato skupaj z njo izpereš tudi dlake. Zvenela je kot zelo elegantna rešitev.

Razen tega, da mi je bilo nekaj minutno postopanje pod tušem in čakanje, da jo lahko izperem, vedno nekako odveč, me je pri teh kremah motil tudi močan rezek vonj. Zato sem to sredstvo kmalu opustila.

Prav je, da svojo hčerko, ki se šele spoznava s sredstvi za odstranjevanje dlak, opozorite na številne strupene kemikalije, ki jih te kreme vsebujejo. Naša koža je zelo propustna in veliko tega, kar nanesemo nanjo, konča v našem krvnem obtoku. Gotovo si hči ne želi, da bi vsi strupi, ki jih vsebujejo epilacijske kreme, krožili po njenem telesu. Če ni prepričana, jo pošljite brat deklaracijo na embalaži takšnih krem. Precej zgovoren pa je tudi že njihov oster vonj in neprijeten občutek, ki ga pustijo na koži.

Previdno tudi z laserji

Če vam je tako britje kot depiliranje prevelika izguba časa in še posebej, če imate v rodu zelo temne in goste dlake, lahko razmislite o trajnem laserskem odstranjevanju dlak. Nekaj (sicer kar dragih) obiskov v salonu bo vašo hčerko rešilo dlak za vse življenje. Sicer obstajajo v prosti prodaji tudi naprave, s katerimi to lahko sami opravite doma, vendar jakosti sevanja na njih ne moremo prilagoditi svoji koži in strokovnjaki njihovo uporabo odsvetujejo. Ker je možnost na trgu prisotna šele krajši čas, tudi ni jasno, kakšne so lahko dolgoročne posledice na koži, zato je s to metodo dobro biti previden.

Res pa je tudi, da to ni najboljša metoda že takoj na začetku – morda naj potrpi vsaj nekaj let, do poznega najstništva.

Tako vam kot vašim hčerkam, ki se z odstranjevanjem dlak šele srečujejo, želim predvsem, da bi bili to za obe prijetni trenutki, ki bi vaju še bolj zbližali.

Komentarji

 1. OK, a to kar pišete mal ce…
  OK, a to kar pišete mal ce na pamet, s spleta prepisano?
  1) Ker prvič slišim, da kokosovo olje zavira rast dlačic (a jih sploh kaj), z lahkoto najdem “Coconut oil penetrates the hair shaft, protecting it against environmental impurities and excess heat. The natural antioxidants and nutrients (vitamin E, vitamin K and iron) found in coconut oil boosts hair growth and regrowth”. Torej kje je vir študije, da kokosovo olje zavira rast dlak?

  2) Laserji, ki se jih praktično ne dobi v prosti prodaji in IPL naprave, ki so od 200-500 EUR v prosti prodaji niso isto. Laser permanentno uniči korenino in dlake nikoli več ne rastejo. Poseg mora biti natančen, zmerno zbode in ga je treba ponoviti za VSAKO dlačico posebej. Kar nekaj stane in traja. Dlak ni več nikoli v 99%.

  IPL naprava ali “Intense pulsed light” pa je barvna svetloba zaradi katere se segreje lasna korenina zaradi česar se zavre rast in regeneracijo dlak. Postopek je treba ponavljati nekaj tednov ali mesecev, da pride do temeljitega zmanjšanja števial in debeline dlačic. Le-te niso povsem uničene, so pa svetlejše in drobnejše, ter lepo zaobljene. Torej manj vidne. Naprav nihče ne odsvetuje (že dolgo), ker so “šibke” in varne, ter se prilagajajo tipom kože. Treba je pač kupiti napravo zasnovano 2019 in ne 10 let starih “poceni” modelov. Velja pravilo, da temna koža ni za tak poseg in zelo svetlih dlačic ni mogoče odstranit na tak način.

  Ko se dlake vraščajo in vse druge metode povzročajo nevšečnosti, je morda še najboljše odrasti in se ne briti sploh. Eni moški obožujejo.

  1. Ne, nisem prepisovala s…
   Ne, nisem prepisovala s spleta, pisala sem predvsem iz lastnih izkušenj. Vseeno hvala za tvoje mnenje, Primož. Mi lahko postrežeš še s študijo, koliko moških obožuje poraščene ženske?

 2. Pozdravljeni. Moram omeniti,…
  Pozdravljeni. Moram omeniti, da me je članek zelo presenetil. Sama sem stara namreč 23 let, poročena in za odstranjevanje dlak uporabljam navadno britvico. Na depilaciji sem bila le enkrat in še to pred poroko letos, skupaj s pričo. Seveda se mi je zdelo super in ja, nekaj časa sem britvico pustila pri miru, vendar je depilacija v salonu zame luksuz in predvsem potrata denarja. Niti se z dlakami ne ukvarjam pretirano, mi je pa seveda v redu, če so noge gladke. Predvsem si pa ne predstavljam, da bi svojo hčerko spremljala na depilacije ali ji kupovala drage aparate za odstranjevanje dlak, ker mi to ni smisel in point življenja. Ko bo čas za to, ji bom seveda pomagala in razložila vse, vendar v nekih mejah.
  Aja pa mojega moža tudi ne moti, če nimam čisto gladkih nog. 😉

Komentiranje je onemogočeno.