Imam več otrok. Ne znam uporabljati kontracepcije? Nočem delati? Ali sem neodgovorna?

druzina

Z možem imava tri otroke. To ni zelo visoka številka, a vseeno pomeni, da sem rodila dvakrat več otrok od povprečne Slovenke. Kar spet ne bi bilo nič posebnega, če me ne bi vedno znova presenečal pogled, ki ga ima družba na »velike družine«.

Služba je precej manj naporna od osmih otrok, denarja od države pa še zdaleč ni toliko, da bi lahko poležavali na kavču, medtem ko bi nam hišna pomočnica čistila okna.Kljub nizki rodnosti in katastrofalni demografski sliki smo »velike družine« (torej družine s tremi ali več otroki) pogosto deležne neprimernih opazk. Od zavistnega negodovanja ob dodatku za veliko družino (ki pri treh otrocih znaša natanko 33 evrov na mesec – pravo bogastvo, ali ne?), do komentarjev, kako velike družine živijo na račun davkoplačevalcev. In tega, da smo starši več otrok neodgovorni, saj jim ne moremo zagotoviti normalne prihodnosti (torej privat učitelja klavirja, vsakih nekaj mesecev novih adidask in večletnega študija v tujini). Da štancamo otroke. Ne znamo uporabljati kontracepcije. Otroke imamo samo zato, da nam ne bi bilo treba delati.

Kaj pa, če imamo radi otroke?

Priznam, da ne razumem. Najprej mi ni jasno, zakaj bi imel otrok večjo vrednost, če je eden ali največ dva, potem pa gre samo še za številke. Po prvem porodu sem ležala v sobi skupaj z mamico, ki je rodila sedmič. Medtem ko sem dobivala telegrame in darila od bližnjega in daljnega sorodstva, je ona dobila nekaj sms sporočil. Pri naslednjih otrocih sem tudi sama ugotovila, da je telegramov in čestitk z vsakim otrokom manj. V smislu: »Aha, še eden. Kateri je to, tretji, četrti?« Pri sedmem otroku se nam ne ljubi napisati niti običajne razglednice.

A otrok je enako dragocen, ne glede na to, ali je prvi ali deseti. Starši vsakega od teh otrok sanjajo, spremljajo njegovo brcanje v trebuščku, ob boleznih ne spijo, se veselijo njegovih prvih korakov. Pri prvem otroku je morda vse bolj spektakularno, a pri vsakem je enako čudovito.

Se res splača imeti otroke?

Zelo razširjena je miselnost, da imajo večje družine otroke zato, ker se »splača«. Pa smo že pri Romih, Albancih in migrantih, ki naj bi imeli otroke samo zaradi denarja. In pri stereotipih …

Ljudje, ki izkoriščajo sistem, bodo vedno obstajali, a mislim, da je v Sloveniji ta odstotek zanemarljiv. Če bi bilo tako enostavno imeti osem otrok in »vleči« denar od države, zakaj se za to ne odloči več ljudi? Bi morda poizkusili? In svojo plačo zamenjali za otroške dodatke ter tako opevanih 33 evrov dodatka za »veliko družino«? Verjetno se boste strinjali, da je služba precej manj naporna od osmih otrok, denarja od države pa še zdaleč ni toliko, da bi lahko poležavali na kavču, medtem ko bi nam hišna pomočnica čistila okna.

Namesto zavijanja z očmi bi bil bolj na mestu stisk roke, pohvala in tiha podpora. Vsak od otrok, katerih imen si ne morete zapomniti, je dragocen. Za svojo družino, za državo. In tudi za vas.Če poznate starše, ki imajo otroke zato, da jim ne bi bilo treba delati, mi, prosim, sporočite. Sama še nisem srečala starša, ki ne bi delal, v službi ali doma. Ali ni življenje z otroki eno samo delo?

Ne, velika družina se staršem ne splača. Splača se vsem ostalim. Splača se družbi, ker bodo ti otroci delali za naše pokojnine, za zdravstveni in šolski sistem. Splača se zato, ker mame z več otroki opravijo gromozansko količino dela, ki bi sicer padlo na pleča vrtcev, zdravstvenih domov, bolnic in domov za ostarele. Ja, velika družina se splača. Najbolj tistim, ki je nimajo.

Pa še ena o neodgovornosti

Starši z več otroki naj bi bili neodgovorni. Kdo bo poskrbel za otroke, če se jim kaj zgodi? Poleg tega morajo otroci odraščati bolj skromno in se v življenju hitreje znajti. A v sodobnem svetu ta »bolj skromno« v večini primerov pomeni, da ne hodijo na privat baletne urice in poletne tečaje angleščine ter da ob opravljenem vozniškem izpitu ne morejo računati na nov avto, ampak še naprej vozijo kolo, ki so ga podedovali od brata. Sama rade volje sprejmem te vrste »stigmatizacijo«.

Všeč mi je misel mame, ki je bila bolj mirna, ker je imela številno družino. Dejala je: »Če se nama z možem kaj zgodi, bodo otroci vedno imeli drug drugega. Starejši bodo poskrbeli za mlajše, vedno se bodo lahko na koga obrnili. Če bi imela enega ali dva otroka, bi me precej bolj skrbelo.«

Bodite hvaležni, da imajo pri sosedih več otrok

Kdo bo delal za vašo pokojnino? Otroci. Če jih ne bo, bodo delali tujci. Zato poglejte k sosedom, ki imajo več otrok, in jim bodite hvaležni. Oni so tisti, ki so namesto vas prevzeli breme vzgoje, nočnega vstajanja in večino materialnih stroškov. Vi vanje vlagate minimalno, pa še to zgolj finančno, z mesečnimi prispevki državi, drugače vam zanje ni treba migniti s prstom. Pa vendar vam bodo ti otroci omogočili, da boste lahko uživali v starosti, brezplačno obiskovali zdravnika in morda celo univerzo za tretje življenjsko obdobje.

Namesto zavijanja z očmi bi bil bolj na mestu stisk roke, pohvala in tiha podpora. Vsak od otrok, katerih imen si ne morete zapomniti, je dragocen. Za svojo družino, za državo. In tudi za vas.

Komentarji

 1. Tudi naša družina je krepko…
  Tudi naša družina je krepko nad popvrečjem po številu otrok. Pa še nikoli nisva slišala drugega, kot “a bosta imela še kakšnega”, “ja, oči, zdaj pa še punčko”, itd – kar, po pravici povedano včasih izpade nadležno. Neodgovornost se jim očita izključno takrat, ko je primer hude revščine, kjer vsi ti otroci životarijo v bedi in so znan socialni problem. Kjer ljudje zamaške zbirajo zane, pošiljajo SMS-e in kjer se število otrok zdi veliko tudi tistim, ki štejemo med velike družine. Vse to kar pišete je “nakladanje”. Take opazke morda izusti kateri res vulgaren posameznik v zvezi s kako Romsko družino. Skratka pretiravanje.

  Če imate zgolj 33 EUR/mesec dodatka za tri otroke, potem imate izredno visoke dohodke, ter je hkrati izredno star podatek. Za leto 2019 velja najnižji možen OD za 3 otroke 91 EUR, v kolikor je prihodek na družinskega člana višji od 1000 EUR. Torej, če imate najmanj 5.000 EUR skupnega mesečnega prihodka, potem dobite najmanj 91 EUR OD. Sicer ga pa dobite več. Tudi ne omenjate, da se OD z večanjem števila otrok zvišuje nelienarno; 1 otrok 20 EUR, 2. otrok 28 EUR, tretji otrok 43 EUR (pri mesečnem dohodku 5000 EUR). Družine, kjer sta dva zaposlena na minimalcu, država izplačuje okrog 400 EUR za 3 otroke.

  Kdor bi po vaše poizkusil zamenjati službo za otroški dodatek bi takoj padel v 1. rared OD, začel prejemati socialno podporo in ostale socialne transferje, ki mu pripadajo. To pomeni najmanj 1150 EUR neto prejemkov za 5-člansko družino, pri kateri sta oba brezposelna. Roko na srce, glede na naše prejemke včasih zmoremo z manj na mesec, pa imajo naši otroci primerno obutev in “standard”. Kaj pa, če ima neka skupina ljudi že tradicionalno drugačne standarde in prioritete in spada v ogroženo skupino, kjer stanovanje pridobi od države, šolanje v celoti financira država, oblači pa jih rdeči križ, pri čemer ima 9 otrok? Takrat, poleg vseh ostalih bonitet, prejmejo 2000 EUR prejemkov mesečno. In res, mnogi iz teh skupin imajo boljša vozila, kot marsikateri v pošteni službi – kupujejo pa jih z gotovino, ne na kredit. Da ne omenjam še 400 oz. 500 EUR 1x dodatka na leto za veliko družino, vračilo DMV pri nakupu avtomobila, pa še kaj. Recimo vsi stroški povezani z delom v službi odpadejo, kot so dodaten avto, varstva, več oblačil, prevoz je le še malokdaj v celoti pokrit, ter najdragocenejše: biti z otrokom veliko časa! Če pa se starš odloči pustiti službo, pa mu država plačuje vse socialne prispevke in mu teče polna pokojninska doba do otrokovega 10. leta starosti.

  Očitno je odvisno na kateri strani dohodninske lestvice je kdo, ko se presoja koliko država pomaga.

  Ne zavajajmo!

  1. Ker avtorici ze ravno…
   Ker avtorici ze ravno ocitate zavajanje, ne morem ne deliti popravkov z vami.
   1) najnizji znesek otroskega dodatka za 3 predsolske oz.osnovnosolske otroke znasa skupno 82 eur (8.dohodkovni razred, vi zavajate z visjim zneskom za srednjesolce).
   2) dodatek za veliko druzino s 3 otroki letno znasa 395 eur, kar je mesecno 32.91 eur. Ta znesek navaja avtorica.
   3) Do vracila DMV smo starsi 3 otrok upraviceni le ob nakupu avtomobila, ki bo prvic registriran Republiki Sloveniji, torej bodisi povsem novega bodisi rabljenega uvozenega iz EU. Ob nakupu rabljenega avtomobila slovenskega porekla do vracila DMV nismo upraviceni. Znesek DMV je vezan na emisije in za racionalno izbiro druzinskega avtomobila nizjega/ srednjega razreda (npr. Citroen c4 grand) znasa okoli 100 eur.
   4) komentarjev o velikosti svoje druzine pravite, da ne dobivate. Cestitam. V brezbrizni prestolnici jih dobim precej, od navdusenih “bravo majkica” do prezirljivih pogledov ostarelih dam.
   5) Druzinska politika ne bi smela biti enacena s socialno. Dohodki najine druzine so ze obdavceni po dohodninski lestvici. Razmerje med vplacanim in prejetim je bolece majhno. In prav bi bilo, da bi vsi otroci prejemali enake zneske, ker vsi jejo in rastejo. Navsezadnje tudi domaca potrosnja poganja gospodarstvo.
   6) pravica do doplacila prispevkov ob zaposlitvi za skrajsani delovni cas omogoca doplacilo prispevkov od MINIMALNE place do koncanega 1.razreda najmlajsega otroka (ce starsi skrbijo vsaj za 2 otroka). Taksna osnova je ponizujoce nespodbudna za starse z visjo placo od minimalne, saj bodo zaradi starsevstva prejemali nizjo porodnisko (na kratki rok) in nizjo pokojnino (na dolgi rok). Praviloma delo za skrajsani DC pomeni tudi karierno stagnacijo.
   7) do placila prispevkov za socialno varnost je upravicen stars s 4 ali vec otroki do 18 leta starosti. Osnova je minimalna placa, do koncanega 1.razreda najmlajsega. Spodbuda 7 je v bistvu uvod v ples na robu prezivetja z eno placo.

Komentiranje je onemogočeno.