Mag. Darja Kalamar Frece: “Otrok bo imel tak odnos do življenja, kot ga imamo mi.” (video)

Naš odnos do življenja se odraža v tem, kakšen pogled imamo na življenje. Kako se odzivamo na dogodke, situacije, ljudi in okoliščine. Je veliko več kot scenarij “vidiš kozarec napol poln ali napol prazen”? Gre za našo notranjo naravnanost, ki vpliva na vse vidike našega življenja – na našo srečo, odnose, zdravje, dobro počutje in uspeh. Kot odrasli si to naravnanost izberemo. Kaj pa otroci?

“Otroci so opazovalci, posnemovalci,” v video oddaji pravi mag. Darja Kalamar Frece, psihosocialna svetovalka in logoterapevtka. Ponotranjijo tisto, kar vidijo pri svojih starših. Če se starši zelo pogosto pritožujemo nad danimi okoliščinami, nad ljudmi, ki jih jezijo, ali kako zelo se bojijo iti v ponedeljek v službo, je velika verjetnost, da bodo to počeli tudi njihovi otroci. Če pa bodo pri njih opazili, da izzive dojemajo kot odskočno desko za naprej, ostajajo mirni tudi, ko se okrog njih odvija “vihar”, se veselijo uspeha drugega, ostajajo hvaležni za to, kar imajo, bodo s to držo “nalezli” tudi svoje otroke.

Zavedati se, da je življenje samo po sebi lepo

Otroci ponotranjijo tisto, kar vidijo pri svojih starših.

Pomembno sporočilo Franklove logoterapije je, da je življenje lepo kljub neugodnim okoliščinam. Takšen način razmišljanja pa se začne s semenom, ki ga posadimo v otrokove misli, je mnenja mag. Kalamar Frecejeva. Začne se že takrat, ko dojenčku govorimo, naj opazuje svet okrog sebe. “Če je meni kot staršu pomembno, da otrok spoznava preproste danosti, da ga peljem v gozd, na hrib ali na cvetoč travnik in ga nad vsem tem navdušujem, potem bo otrok videl lepoto v majhnih stvareh,” poudari sogovornica. Ter dodaja, da tudi takrat, ko ga bodo doletele prelomne življenjske situacije.

V video oddaji zato izpostavljamo tri pomembne stvari, ki gradijo otroka “od znotraj”:

  • Vzgoja otrokovega srca in značaja – kdaj se začne, kako v praksi izgleda, se kdaj sploh konča?
  • Vzgoja, da je življenje samo po sebi lepo – zakaj je to najboljša popotnica za življenje?
  • Kako zavzeti pravo stališče ob neuspehu ali izzivu?

Pozitivna naravnanost do življenja je veščina, ki jo lahko otroku privzgoji vsak ljubeč odrasel človek. A največji vpliv na to, kako bo otrok dojemal svet, imajo prav starši in skrbniki. Naj svojim otrokom na čim več načinov dajo vedeti, da “vetra ne morejo spreminjati, lahko pa nastavijo svoja jadra”.

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.