Mag. Darja Kalamar Frece: “Padce na realna tla morajo doživeti že majhni otroci” (video)

Starši običajno vidimo svoje poslanstvo v tem, da pomagamo svojim otrokom na poti do uspeha. Toda učitelji in drugi strokovnjaki, ki delajo z otroki, se vse bolj zavedajo, da otroci vedno pogosteje potrebujejo pomoč pri soočenju s porazom.

Če se otroci ne naučijo prenašati neuspeha, so izpostavljeni tesnobi. Slednjo pa izražajo v raznovrstnih izpadih, pa naj gre to za otroke v vrtcu ali v šoli. In kar je morda še pomembneje, zaradi tega lahko otroci prenehajo poskušati ali preizkušati nove stvari.

Zato nam mag. Darja Kalamar Frece, psihosocialna svetovalka in logoterapevtka, v oddaji spregovori o pomembnosti izkušanja neuspehov že v zgodnjem otroštvu, o tem, kako naj starši postopajo, ko je otroku pri nečem spodletelo, in kdaj mora vsa družina stopiti skupaj, da podpre otroka v njegovi preizkušnji:

  • Kaj je prva stvar, ki jo mora otrok vedeti, ko ga doleti neuspeh, zavrnitev ali razočaranje?
  • Kaj starši ob otrokovi stiski smejo in česa ne smejo storiti?
  • Kako z otrokom krmariti skozi njegova negativna čustva?
  • Kje je vloga vse družine, ko enemu od njenih članov spodleti (neuspeh v šoli ipd.)?

Četudi je zelo težko gledati, kako otrok pade ali se spopada z bolečo situacijo, mu le soočanje s slednjim pomaga, da neuspeh začne doživljati kot sestavni del življenja. Ali kakor bi rekla mag. Darja Kalamar Frece: “Prav je, da se otrok sreča z žalostjo, prav je, da se sreča z jezo. Na nas starših pa je, da otroke naučimo, kaj s to žalostjo storiti.” V nasprotnem primeru jih prikrajšamo za izkušnje, ki zahtevajo reševanje problemov. Otroci pa morajo biti usmerjeni na pot odpornosti in samozavesti za sprejemanje novih izzivov.

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Oglejte si še tudi preostali dve oddaji z mag. Darjo Kalamar Frece: “Otrok bo imel tak odnos do življenja, kot ga imamo mi” in “Kako vzgojiti srečnega in odgovornega otroka?”

Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.