Evropska mreža pro-life in pro-family organizacij se vztrajno krepi (FOTO)

Foto: Canva

Kaj je dobra kampanja pro-life in pro-family organizacij? Katera znanja in orodja imajo na voljo njihovi voditelji? Kakšen je pomen stikov s tujino in vključenosti v mednarodne mreže?

To so bila le nekatera od vprašanj, ki so vodila udeležence jesenske Evropske akademije zagovorništva (European Advocacy Academy – EAA), ki je pretekli konec tedna potekala v Bruslju.

Organizirala jo je leta 2010 ustanovljena nevladna organizacija European Dignity Watch (EDW), katere cilj je zaščita najpomembnejših vrednot vsake svobodne družbe: (1) temeljnih svoboščin in odgovornosti posameznika za sebe in za družbo, (2) zakonske zveze kot skupnosti enega moškega in ene ženske ter (3) življenja od spočetja do naravne smrti.

Živimo v zanimivih časih, sodobni človek pa se mora – če mu je to všeč ali ne – soočati z izzivi, s katerimi se generacijam pred njim še ni bilo treba.

Ideologija spola ali gender ideologija na eni strani s svojimi mehkimi pristopi vplivanja postaja čedalje bolj navzoča v naših življenjih, po drugi strani pa v zadnjih letih postaja tudi čedalje bolj nasilna, diskriminatorna in brezkompromisna.

Zato je pomembno, da se današnje mlade pripravi, da se pred novimi izzivi ne bi umikali ali jih ignorirali, ampak bi se z njimi samozavestno, tako javno kot zasebno, soočali in jih tudi uspešno premagovali

Fokus: kako voditi učinkovito kampanjo?

Ker ima EDW za svoje poslanstvo ljudi informirati, izobraziti in opremiti za proaktivno delovanje na področju zaščite svobode, družine in življenja, vsako leto organizira dve akademiji.

Preko predavanj in praktičnih delavnic se družbeno aktivni voditelji in člani pro-life in pro-family organizacij usposobijo za učinkovito oblikovanje temeljnih sporočil z vidika varstva človekovega dostojanstva. Akademija letos spomladi se je na primer zlasti posvetila vprašanju v Evropi čedalje bolj razširjene evtanazije.

Obenem program akademije nameni precej časa tudi za vaje v uspešnem komuniciranju teh sporočil do ciljnih publik, bodisi preko spletnih orodij bodisi preko nastopov pred televizijsko kamero.

Priložnost mednarodne izkušnje za domačo rabo

Evropska akademija zagovorništva ima tudi določene prednosti, ki se jih v Sloveniji trenutno še premalo zavedamo in cenimo. Prva je gotovo izkušnja vpetosti v globalno okolje.

Če se v razpravah s predavatelji s celega sveta šele zares dobro zaveš, kako zelo napadeno je danes človekovo dostojanstvo – pa naj gre za vprašanje svobode izražanja, verske svobode, gender spolne vzgoje v šolah ali širjenja kulture smrti pod pretvezo usmiljenja do trpečih –, ti lahko po drugi strani ravno mednarodna izkušnja soočanja s problemi sodobnega sveta nudi tisto oporo in varnostno mrežo, ki je sicer ne bi bil deležen.

Nismo sami, prijateljev je veliko

Organizacije, ki sodelujejo na akademijah EDW, so med najbolj uglednimi in najbolj uspešnimi zagovorniki svobode, družine in življenja na svetu.

Med njimi so denimo mednarodna zveza pravnih zagovornikov ADF International, ameriški raziskovalni in izobraževalni center Acton Institute, irska organizacija za zagovorništvo Iona Institute, mednarodna organizacija za spletno mobilizacijo CitizenGO, britanska izobraževalna organizacija za kristjane v javnosti Catholic Voices, ameriška izobraževalna organizacija The Leadership Institute in druge.

 

Druga nič manj pomembna dodana vrednost takšnih srečanj pa je tudi mednarodna zasedba udeležencev akademij. Običajno pridejo iz okoli 20 evropskih držav, vsak s svojo nacionalno izkušnjo delovanja v nevladnih organizacijah.

Med njimi se spletejo vezi, ki počasi, a vztrajno pletejo mrežo, ki pomeni neprecenljiv bazen profesionalnih izkušenj na področju zaščite družine in življenja, razvijejo pa se tudi iskrena prijeteljstva z ljudmi s podobnim vrednostnim pogledom na svet in prihodnost.

In Slovenci?

Kljub velikemu razvoju pro-life in pro-family organizacij v preteklih letih se Slovenci premalo udeležujemo tovrstnih srečanj.

Na tokratni Evropski akademiji zagovorništva sem bil edini udeleženec iz Slovenije in zanimivo mi je bilo opazovati, kako so nekateri narodi srednje- in vzhodnoevropskega prostora (denimo Hrvati, Poljaki, Romuni) veliko bolj mednarodno angažirani kot Slovenci.

V zadnjem času je v ospredju zlasti prizadevanje romunskih organizacij, kjer oblast kljub 3 milijonom podpisov za referendum o ustavni zaščiti zakonske zveze že od lanskega leta zavrača njegovo izvedbo.

Tudi naši sosedje, Hrvati, so redni udeleženci takšnih izobraževalnih programov na evropski ravni in tako sistematično skrbijo za izobraževanje svojih ljudi. Zato ni presenetljivo, da jih lahko srečamo v vodilnih strukturah mnogih mednarodnih nevladnih organizacij, World Youth Alliance Europe je že ena od takšnih. Ni bi bil že čas za nas Slovence, zlasti mlade, da se od sosedov tudi kaj naučimo?

Hrvaška organizacija U ime obitelji (V imenu družine) je nasploh primer dobre prakse v širšem evropskem prostoru, vse od uspešnega referenduma o ustavni definiciji zakonske zveze leta 2013. Intervju z voditeljico organizacije Željko Markić bomo na iskreni.net objavili v četrtek.

 

 

 

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja