Ameriško vrhovno sodišče odpravilo sodbo Roe proti Wade in zaščitilo življenja nerojenih otrok

Vir: Shutterstock

Vrhovno sodišče Združenih držav je v ponedeljek izdalo sodbo v zadevi Dobbs proti Jackson Women’s Health Organization, s katero je azveljavilo sodbo Roe proti Wade iz leta 1973, ki je bila podlaga za uzakonitev splava širom ZDA. Sodišče je s tem na najvišji ravni zaščitilo človeško življenje, a splav v večni ameriških zveznih držav ne bo prepovedan. Bo pa do sprememb prišlo v državah, kjer je to doslej preprečevala sodba Roe vs. Wade oz. kjer bo za spremembe zadostna zakonodajna večina.

Čeprav večina Američanov »pravico do splava« podpira, pa javnomnenjske ankete kažejo tudi, da velika večina podpira prepoved splava v večini primerov v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti ter nekatere druge omejitve splava (npr. posvet pred splavom). Odločitev bo nedvomno rešila množico življenj in Američanom zopet dovolila demokratično razpravljati o splavu.

Ustava ne ščiti pravice do splava, čas je, da o vprašanju splava odločajo izvoljeni predstavniki ljudstva

“Ustava se ne sklicuje na splav in nobena taka pravica ni implicitno zaščitena z nobeno ustavno določbo,” je stališče sodišča zapisal sodnik Samuel Alito ter nadaljeval: “Čas je, da upoštevamo ustavo in vprašanje splava vrnemo izvoljenim predstavnikom ljudstva.” Ter »Roe je bila izjemno slaba že od samega začetka. Njeni argumenti izrazito šibki in odločitev je imela uničujoče posledice.« Stališču so se pridružili še sodniki Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh in Amy Coney Barrett.

Razsodba ima velike takojšnje kot tudi dolgoročne posledice. Takojšnji učinek velja v 13 zveznih državah, kjer z današnjim dnem oz. sodbo začenjajo veljati zakoni, po katerih je splav nezakonit. V 18 državah se tudi po današnji odločitvi ameriškega vrhovnega sodišča ne bo spremenilo nič. V vseh preostalih državah pa se bo začela ostrejša razprava, ljudje na obeh straneh se bodo močno borili, splav pa bo tam postal tudi pomembno vprašanje na naslednjih volitvah. Med njimi je tudi nekaj takih, kjer je pričakovati omejitev splava.

Prav tako odslej zagovorniki življenja v kongresu lahko zahtevajo prepoved splava po celotnih ZDA. A zaradi demokratske večine je pričakovati, da bo kongres poskušal sprejeti zakonodajo, ki bi urejala splav in preprečila, da bi ga posamezne države dokončno prepovedale. Podoben zakon, ki bi države prisili, da zagotovijo določen dostop do splava, so demokrati nazadnje poskušali sprejeti lani.

Čas za še aktivnejšo pomoč ženskam, ki ne bodo splavile

Poleg množice otrok, ki bodo z odločitvijo obvarovani splava, ZDA sedaj stopajo tudi na pot aktivnejšega dela za pomoč vsem nosečnicam v stiski – marsikje so se na to pripravili že pred razglasitvijo sodbe. Številne matere, ki bodo svoje otroke donosile, bodo namreč potrebovale aktivno pomoč in podporo družbe in pro-life organizacij. Če se je doslej v ZDA skoraj petina nosečnosti v ZDA končala s splavom, je sedaj pričakovati znižanje tega deleža ter manj zaradi splava umrlih otrok – teh je bilo od leta 1973, ko je splav na zvezni ravni postal pravica, že preko 60 milijonov.

Hkrati se sedaj začenja tudi aktivnejši boj za življenje z organizacijami, ki splav podpirajo in promovirajo v posameznih zveznih državah ter abortivne industrije kot celote, ki je v ZDA velik posel, letno vreden milijarde in povezan tudi z drugimi večkrat spornimi posli, denimo prodajo organov splavljenih otrok. Na tem področju bo glavni izziv prav ozaveščanje. Nenazadnje je pričakovati tudi proteste in nemire, napadi na sodnike, ki so odločitev podprli in republikanske zakonodajalce ter pro-life skupine so že tedne pogostejši, sedaj se utegnejo še okrepiti.

Veselje in želja po spoštovanju življenja tudi v Sloveniji

»Noseče mame in očetje v stiski so potrebni pomoči, ne pa siljenja, da se odločijo za smrt svojega nerojenega otroka. V Sloveniji nerojeni otroci umirajo tudi po 20 in celo 30 tednu nosečnosti. V zadnjih 70 letih je bilo v Sloveniji opravljenih več 700.000 splavov, ki so za seboj pustili na sto tisoče nesrečnih mater in očetov, ki žalujejo za svojim otrokom ter trpijo zaradi te odločitve, ki jo je velika večina sprejela v hudi stiski, mnoge pod prisilo in ob grožnjah.

Slovenija se tudi zaradi splava, abortivne zakonodaje in premajhne osveščenosti, kaj je splav in kakšne so njegove negativne posledice, na družbeni ravni sooča z demografsko zimo in upadanjem števila domačega prebivalstva. Želimo si, da bi svež, moderen veter spoštovanja življenja iz ZDA, prinesel pozitivne spremembe za nerojene otroke ter trpeče mame in očete tudi v Slovenijo«, so med drugim ob odločitvi v ZDA zapisali pri slovenskem Pohodu za življenje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Ja, Tadeja, bravo a ne?
  Otroci (nezaželjeni predvsem) se bodo rojevali v revščino,nasilje, čustveno podhranjenost, osamljenost, stres, nato jih bo pokosilo orožje.
  Ker očitno starci na vrhovnem sodišču odločajo o zdravju,telesu,duši in duhu nekoga drugega.
  Ker očitno starci na vrhovnem sodišču nočejo videti,da se otrok edino dobro počuti,če je ljubljen,če se rodi zazeljen in ljubljen.
  Ker očitno je staršem več do lastne promocije,koristi,bogastva,pohlepa…
  Ker starcev na vrhovnem sodišču ne skrbi orožje,tu so 100 % za pravico do orožja.

  Bruh in bruh,bljak.
  Hinavščina v ZDA,ki presega vse meje zdrave kmečke pameti.

 2. Vsak normalen človek se zaveda, da je splav zlo in gre pri tem za umor nerojenega otroka. Ampak žal ta svet še zdaleč ni idealen. Že od začetka sveta so se ženske ubadale z nezaželeno nosečnostjo in se pri tem posluževale vseh mogočih pripomočkov, tudi ostrih predmetov, pile so razne strupene zvarke, ipd., na tisoče jih je pri tem umrlo.
  Tudi popolna prepoved splava ne bo prinesla rešitve. Žal. Ženske bodo hodile h raznim mazačem, predvsem tiste revne v nerazvitih deželah sveta se bodo posluževale takšnih pripomočkov kot v preteklosti, da bi prekinile nosečnost. Tiste, ki imajo denar, bodo šle delat splav tja, kjer je dovoljen. Tista, ki si otroka ne želi in si niti ne želi postati mati, pa bo morda otroka rodila, ki bo odraščal brez ljubezni.
  Samo roditi otroka žal ni dovolj. Takrat se njegova pot šele začne. Otroku je treba nuditi varnost, ljubezen, toplino, hrano, oblačila, vzgojo in ga pripraviti do poklica in na življenje.
  Na svetu je že sedaj ogromno nezaželenih otrok. Ki končajo na ulici, v tolpah, ali pa so žrtev trgovine z ljudmi. Žalostno, toda resnično.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja