Italijanski senat sprejel zakon o istospolnih zvezah

Vir; Unsplash

Kljub množičnim protestom 30. januarja je italijanski senat v četrtek, 25. februarja, potrdil zakon, ki skupnost med osebama istega spola izenačuje z zakonsko zvezo med moškim in žensko. Izjema so le posvojitve.

Usoda t. i. zakona “Cirinnà” (po predlagateljici zakona Monici Cirinnà” je bila v senatu negotova vse do zadnjega. Levosredinski predsednik vlade Matteo Renzi je na njegov sprejem vezal celo svojo nezaupnico in s tem je discipliniranje lastne koalicije očitno uspelo.

Potem ko je Renziju pri sprjemu zakona obrnilo hrbet populistično Gibanje petih zvezd, je sklenil kompromis s koalicijsko stranko Nova desna sredina, ki je zakonu pred tem nasprotovala.

Glavno točko spora je predstavljala možnost posvojitev otrok v istospolne skupnosti, kjer gre za biološkega otroka enega od partnerjev v zvezi. Po odpravi te ovire je zakon dobil prepričljivo večino 173 glasov proti 71. Zdaj mora zakon potrditi še predstavniški dom.

Desnosredinski senatorji pa so se v zameno za svoj glas in ohranitev koalicije zadovoljili že s kozmetičnim popravkom, ki je iz besedila zakona črtal zahtevo po zvestobi v t. i. civilni zvezi, potem ko so se prej pritoževali, da naj bi izraz preveč spominjal na obljubo zakonske zvestobe pri poroki.

Istospolne skupnosti so s sprejetjem zakona v senatski zbornici prvič v Italiji dobile pravno priznan status. Iz njega sledijo tudi pravice in obveznosti, ki pa se po večini naslanjajo na ureditev zakonske zveze, od premoženjskih pravic do pravice do enakega priimka.

Besede notranjega ministra Angela Alfana iz vrst desne sredine, ki je omogočila sprejem zakona, da so z izločitvijo posvojitev preprečili revolucijo, ki je proti naravi in človeku, ne prepričajo. Mnogi namreč upravičeno opozarjajo, da se s tem dejanjem prizadevanja za polno izenačitev istospolne in zakonske zveze ne bodo ustavila in da to pomeni začetek konca instituta družine, kot so ga doslej poznali v italijanski pravni ureditvi.

Monica Cirinnà, članica vladne leve Demokratske stranke in predlagateljica zakona, je tako sprejem zakona komentirala z besedami: »Naši napori še niso končani.« Pridružil se ji je tudi Aurelio Mancuso, predsednik ene od gejevskih organizacij, pa je izjavil: »Bitka se nadaljuje.« Več italijanskih progejevskih združenj je za 5. marca tako že napovedalo proteste.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja