Verska svoboda se začne v slaščičarni

Thumbnail

Prelomnost primera »Gay Cake Case«: Ali smejo verni kristjani (oziroma kdorkoli drug) zavrniti izdelavo torte s sloganom v podporo istospolnih porok? Ali smejo geji zavrniti izdelavo torte, ki nosi homofobna sporočila?

V istem tednu kot se jima je rodila najmlajša hčerka, sta mlada zakonca s Severne Irske Daniel in Amy McArthur prejela obvestilo, da je tamkajšnja Komisija za enakopravnost zoper njuno slaščičarno sprožila sodni postopek. Takrat si še nista mogla misliti, da bosta zaradi ene torte pristala v središču svetovne medijske pozornosti.

Daniel je vodja pekarne Ashers, v kateri so maja 2014 zavrnili izdelavo torte s sloganom v podporo istospolnih porok. Razlog: izpolnitev takšnega naročila gre zoper njuno versko prepričanje. Zavrnjena stranka je nato ob podpori Komisije za enakopravnost zoper podjetje vložila tožbo.

Leto dni kasneje je okrajna sodnica podjetje spoznala krivo diskriminacije na podlagi spolne usmeritve. Kazen se je glasila na 500 funtov za oškodovano stranko, primer pa je začel pritegovati vse več zanimanja javnosti. Daniel se je na odločitev sodišča pritožil in v začetku letošnjega februarja bi moralo priti do obravnave. Vendar je prišlo do nenavadnega zapleta.

Bog ima prednost pred poslom

V razgovoru za irski časopis Independent McArthurjeva razkrijeta tudi temno plat njunega primera. V času sodnih razprav spomladi 2015 so njune prodajalne večkrat napadli vandali, v izložbeno okno je iz mimo vozečega avtomobila priletela tudi hrana. Prejela sta celo grožnjo s požigom in anonimnim pripisom, da napadalci upajo, da bosta takrat v hiši.

Vendar mlada zakonca ostajata opogumljena z množico izrazov podpore. »Ko smo začeli to sodno pot, sva bila najprej zaskrbljena, kako naju bo dojemala okolica in kako kupci. Toda podpora je bila fantastična. Toliko ljudi, ki niti niso naše stranke, je prišlo v naše prodajalne in kupovalo naše izdelke. Nenavaden občutek je bil, ko so me na ulici ustavljali ljudje le zato, da bi mi stisnili roko. Bog je resnično dober do nas,« pripoveduje Daniel.

Vse dogajanje, negativno in pozitivno, je posledica naročila, ki ga je v njihovi slaščičarni oddal gejevski aktivist Gareth Lee, ki je želel, da je na torti tudi napis QueerSpace (naziv gejevske lobistične skupine) in Support Gay Marriage (Podprite istospolno poroko). Danielova mama Karen, ki je takrat sprejemala stranke, je bila sprva šokirana, vendar ni hotela delati scene. Naročilo je sprejela, da bi se lahko doma v družini skupaj pogovorili, kaj storiti.

»Kot kristjani torte s takšnim sporočilom niso mogli izdelati,« pove v intervjuju Daniel, ki pojasni tudi, da je mama Lee-ja nato kontaktirala, mu razložila situacijo in se mu opravičila. Kar je sledilo, sodi že v pravniške spise.

Družina McArthur je hvaležna, da se je za pomoč lahko obrnila na Krščanski inštitut, ki je prevzel njuno zastopanje na sodišču in finančno breme postopka. »Brez njih bi bila popolna izgubljena, ker ne veva, kako nastopiti zoper ustanovo, kot je Komisija za enakopravnost, ali kako najina stališča in poglede ustrezno pravno formulirati,« razlaga Daniel.

Verska svoboda na (sodni) preizkušnji

Stališče Daniela in Amy – sodni postopek uradno teče zoper Danielove starše Karen and Colina McArthur – je preprosto: to, da moreta na delovnem mestu izražati svoja verska prepričanja, je njuna človekova pravica. V primeru neuspešne pitožbe sta pripravljena primer nesti tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice. Čeprav upata, da zadeva ne bo šla tako daleč.

Ko sta bila pritožnika postavljena pred dejstvo s strani Komisije za enakopravnost, nista imela izbire. Čeprav pred tem nista še nikoli imela opravkov s sodišči, sta bila sedaj primorana, da se spustita v sodni spor.

Daniel pripoveduje tudi o nesramni ponudbi: »Na neki stopnji nama je Komisija za enakopravnost dala možnost, da če se uradno opravičiva za najina dejanja, bodo primer opustili. Toda zakaj bi se morala opravičiti za nekaj, če sva prepričana, da nisva naredila ničesar narobe?«

V skladu s sodnim redom bi moralo tako pritožbeno sodišče v Belfastu včeraj začeti z obravnavo njunega primera, v javnosti bolj poznanega pod nazivom »Gay Cake Case« (sl. Zadeva: gejevska torta). Zaradi nepričakovane intervencije iz samega urada predsednika severnoirskih sodišč le nekaj minut pred začetkom obravnave pa je bila le-ta preložena na mesec maj z vmesnim zaslišanjem o postopkovnih vidikih primera v začetku marca.

Akcijo, ki je kot strela z jasnega presenetila vse vpletene, so odgovorni pojasnili s posebnim pravnim in političnim položajem Severne Irske. V času do obravnave naj bi se zato razjasnilo, ali med severnoirsko zakonodajo s področja verske svobode in diskriminacije na podlagi osebnih okoliščin ter Evropsko konvencijo o človekovih pravicah obstaja kakršenkoli konflikt.

Kot se je izkazalo, primer odpira vprašanja, ki se tičejo temeljnih ustavnih kategorij svobodne demokratične družbe. Britanski Telegraph je tako na primer že pred samo objavo preložitve obravnave jasno zavzel stališče, da se v tem primeru zakone, ki so namenjeni zaščiti manjšin, zlorablja za zadušitev svobode vesti. Gre za vprašanje svobode izražanja in vprašanje pravice do lastnega – tudi nasprotnega – mnenja.

Diskriminacija kot sredstvo za omejevanje verske svobode

Da prvostopenjska sodba pomeni konec pravice podjetnikov, da zavrnejo posle, ki so v nasprotju z njihovimi temeljnimi prepričanji, pa ni zgolj stališče pravnikov s krščanskim ozadjem. Oglasil se je tudi Peter Tatchell, eden najbolj znanih britanskih aktivistov za pravice gejev in LGBTQ skupnosti. To toliko preseneča bolj, ker je sprva zagovarjal obsodbo pekarne Ashers. Zakaj si je sedaj premislil?

»Pekarna Ashers g. Lee-ja ni zavrnila, ker je gej, ampak ker globoko nasprotujejo sporočilu v prid istospolnih porok, ki naj bi bilo na torti. V svobodni družbi se podjetij ne bi smelo siliti, da sodelujejo pri promociji idej, ki jim nasprotujejo. MacArthurjevi nasprotujejo istospolni poroki – s tem se ne strinjam –, vendar spoštujem njihovo pravico, da glede na svoja prepričanja sprejmejo ali zavrnejo posamezne ideje se je oglasil Tatchell, potem ko je javno priznal svojo prvotno zmoto.

Za podrepitev svojega stališča je še navedel: »Ali naj bo muslimanski tiskar prisliljen, da natisne karikature preroka Mohameda? Ali judovski tiskar besedilo, ki zanika holokavst? Bodo morali gejevski slaščičarji sprejeti naročila za torte s homofobnimi žalitvami na njih?«

Odkod ta neverjeten mir mladih zakoncev?

Na Severnem Irskem zakonodaja o istospolnih porokah, ki velja drugod po Veliki Britaniji, še ni sprejeta. »Kot družina smo prepričani, da moramo ohraniti svobodo, da zavrnemo posel, ki bi nas silil, da bi promovirali stvari, s katerimi se ne strinjamo. Preprosto nismo bili pripravljeni podpreti kampanje za zakonodajo, ki je v nasprotju s tem, kar Sveto pismo pravi o poroki. In zato smo bili kaznovani,« je vzrok za spor na enostaven način pojasnil Daniel.

Družina MacArthur vztraja, da so naročilo zavrnili, ker bi bilo sporočilo torte v nasprotju z njihovo vero in ne zato, ker bi bili v podjetju kakorkoli zoper določenega kupca oziroma osebe z istospolnimi nagnjenji na splošno

Daniel in Amy McArthur, ki sta člana prezbiterijanske Cerkve, svojo krščansko vero jemljeta resno. Globina zaupanja v Božjo voljo, ki se napaja v veri, je bila razvidna tudi na zgornjem posnetku, ki je nastal včeraj, še preden je bila objavljena novica o preložitvi obravnave. 26-letni Daniel je med drugim povedal (prepis celotnega govora):

»Kot kristjana ne moreva kar preprosto izključiti vere, ko greva v ponedeljek zjutraj na delo. Biti kristjan zlasti pomeni prizadevati si za življenje po Kristusu v vsakem kotičku naših življenj … Kot kristjana spoštujeva zakone in pričakujeva, da tudi naju bo zakon ščitil kot vsakega drugega. Upava, da bo pravosodni sistem sedaj sprejel pravilno odločitev in zaščitil našo svobodo, da svoje obveznosti izpolnjujemo, brez da bi bili prisiljeni poteptati našo vest … Obračava se tudi na druge kristjane, da ostanejo pogumni. Pogumni, ko se soočajo s takšnimi preizkusi naše vere …«

V dobrem dnevu od objave si je posnetek na Facebooku ogledalo že več kot 160 tisoč ljudi. Ljudi ne nagovarja zgolj njuno sporočilo obrambe svobode vesti in svobode izražanja, nagovarjata predvsem mir in drža, s katerima mlada zakonca Daniel in Amy McArthur pričujeta za pravičnost v sodobni družbi. Pravičnost, katere temelj je verska svoboda.

Foto in video: independent.ie, telegraph.co.uk, dailymail.co.uk, christian.org.uk

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja