Da bo kampiranje z otroki zabavno za vse

Foto: Shutterstock

Nobenega dvoma ni, da so počitnice, preživete na kampiranju, polne lepih spominov. Otroci si zapomnijo vso zabavo in vznemirjenje, povezano s svobodnim raziskovanjem okolice. Ko je šotor postavljen, je čas za nove dogodivščine.

Za starše pa lahko načrtovanje družinskega kampiranja predstavlja pravo logistično zagonetko. Vendar ni treba, da je temu tako. Z nekaj preprostimi triki je lahko kampiranje čudovita izkušnja za vso družino.

Kristan Jarczak in Simone Jorgensen, strokovnjaka za kampiranje, sta pripravila koristne nasvete za družinsko kampiranje. Upam, da bodo koristili tudi vam.

 • Svetleče palčke oz. zapestnice so super pripomoček za vidnost otroka v temi.
 • Naglavne lučke so poceni rešitev za to, da ima vsak član družine svojo svetilko, ko se stemni.
 • Čistilni robčki so zelo uporabni, ko želimo očistiti umazane roke in noge pred vstopom v šotor in spalno vrečo.
 • Razkužila so poleg svoje osnovne naloge uporabna tudi kot priročen pripomoček pri kurjenju. Ker so večinoma na alkoholni osnovi, pripomorejo, da se netivo hitro vname in ogenj zagori.
 • Če imate možnost, nabavite zatemnjen šotor, da se otroci ne bodo zbudili že takoj ob jutranji zori.
 • Spodbudite otroke, da pomagajo pripraviti taborni prostor. Naj pomagajo postaviti šotor, mize, stole, ležišča. Če so večji, lahko kakšno opravilo naredijo tudi samostojno.
 • Otroci naj sami spakirajo svoje stvari za s sabo. Vi jim samo pomagajte.
 • Ne pozabite na bidone za vodo, robčke, zaščito pred soncem, repelente in prigrizke.
 • Zelo dobrodošlo je, če ima vsak otrok pri sebi piščalko za primer, če odtava predaleč stran.
 • Dobra investicija so tudi rjuhe za spalno vrečo. Te pomagajo ohranjati toploto, hkrati pa zagotovijo, da bo spalna vreča ostala čista. Veliko lažje je oprati rjuho kot pa celo spalno vrečo. Verjemite pa, da se v njej znajde marsikaj: od zemlje, peska pa do listja.
 • Naj bo kampiranje polno razburljivih dogodivščin. Pojdite na pohode, raziskujte okolico, odkrivajte živali, nove rastline in žuželke. Naberite si naravne spominke in jih prinesite v tabor.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

 1. Nismo vsi za kampiranje. Za kampiranje moraš biti dobesedno rojen.
  Tudi vreme nam zadnje čase ne prizanaša. Neurja s točo, podiranje dreves, nalivi, Bog ne daj, da se v takem znajdeš v šotoru. Da ne govorimo o tem, da se ti v šotor lahko priplazi kača!
  Komur to ustreza, naj gre in naj uživa. Vsakemu pa to ne ustreza.

  1. Jaz tudi mislim, da bo kampiranje pod šotorom v nekaj letih preteklost, sploh ob tako vročih poletjih (podnebne spremembe). Tako kot si rekel samo barcaffe, treba bo začeti razmišljati, da Bog ne daj, da se znajdeš na lokaciji, ko bodo pustošila neurja z močnim vetrom, nalivi, točo…Ampak nihče od strokovnjakov, vremenoslovcev še zaenkrat ni opozoril na to. Na srečo v Sloveniji še ni bilo tragičnega primera, v tujini že.

   1. Vem za primer pred leti, ko je v šotor udarila strela in je ubila deklico. Vem tudi za drugi primer, ko je v šotor prišla kača in ugriznila deklico. Sama sreča, da je oče od deklice pravilno reagiral, ker bi drugače deklica umrla.
    Jaz pravim, hvala Bogu in naši civilizaciji, da imamo zidane zgradbe (in še te niso vedno varne), za tekočo vodo na pipi, za elektriko, za to, da imamo kopalnico, WC in vse stroje.

 2. Naj otroci kampirajo.Vedno se lahko zgodi kaj slabega.Če se jih zavija v vato bodo v življenju pohojeni.Življenje je borba in ne raj na zemlji,kakor ga je obljubljal komunizem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja