Ženske varajo drugače: običajno so prijazne in lahko varajo iz lažne ljubeznivosti

Thumbnail

Zanimive ugotovitve francoske seksologinje Thérèse Hargot o ženski nezvestobi in njenih vzrokih. Kaj ženske v zakonu najbolj pogrešajo? In kako se soočiti s privlačnostjo do sodelavca?

Thérèse Hargot je znana pariška seksologinja, terapevtka in pedagoginja. Znana je po svoji kritiki sodobnega dojemanja spolnosti, ki je hkrati sredstvo užitka in nevarnost, pred katero se moramo zavarovati. Ostra je do seksualne svobode 21. stoletja, ki pomeni le »svobodo«, da oralno seksamo pri 12. letih. Kritična je tudi do vseprisotne porno-kulture in spolne vzgoje, ki otroke uči, naj bo njihovo telo na voljo. Čeprav ni verna, je velika zagovornica čistega pogleda na spolnost in naravnih metod načrtovanja družine. Z možem imata tri otroke.

V odmevnem TED govoru se je Thérèse Hargot lotila teme, s katero se redno srečuje v svoji klinični praksi: nezvestobo. Ne moško, ampak žensko, ki je v nasprotju s prepričanji enako prisotna, tudi med vernimi. V svojem govoru in več intervjujih, med drugim za švicarski katoliški tednik Écho, je Hargotova pojasnila glavne vzroke za nezvestobo, predvsem pa, kako ravnati, da do nje ne pride.

Težave rešujte, preden pride do nezvestobe!

Par, ki se sreča z nezvestobo, je mogoče rešiti, a proces je izjemno težak. »Rana nezvestobe je izredno globoka in se težko celi,« pravi Hargotova. »Mnogokrat je nepopravljiva, še posebej za ženske.« Ženske težko sedijo na dveh stolih in so manj pripravljene sprejemati kompromise.

»Nezvest moški redko zapusti svojo ženo, medtem ko večina nezvestih žen zaprosi za ločitev. Ko pride do izvenzakonskih spolnih odnosov ali celo ljubezni, je največkrat prepozno. Ženske so tiste, ki v tričetrt primerih zahtevajo ločitev, ne moški. Na terapiji se največkrat srečujem s takšnimi pari, ki zaključujejo zgodbo. Zato vas prosim: začnite prej! Ne šele takrat, ko se ladja potaplja.«

Sodobni pari se naslanjajo na občutek ljubezni oz. zaljubljenosti (»Poročila se bova, ker se imava rada«). Ljubezen dojemajo kot občutek ugodja, takšno dojemanje pa je zelo statično. Ko občutka ni več, se zlomi tudi par. Ker zakona ne dojemamo več kot nekaj doživljenjskega, se zakonca razideta.

Glavni vzrok za nezvestobo ni nezadovoljstvo, ampak nezmožnost odkrite komunikacije

»Ženska, ki vara, je običajno zelo prijazna,« pravi Hargotova. »Tako prijazna, da nikakor noče prizadeti svojega moža. Zato rajši kopiči majhne laži, namesto da bi možu odkrito povedala, kaj je narobe in kaj je pri njem ne privlači.«

Ženska, ki vara, je običajno zelo prijazna. Tako prijazna, da nikakor noče prizadeti svojega moža. Zato rajši kopiči majhne laži, namesto da bi možu odkrito povedala, kaj je narobe in kaj je pri njem ne privlači.Hargotova redno posluša ženske, ki jih je groza misli, da bi moža užalile, ko bi jim povedale, kaj bi v postelji (in življenju) lahko delali bolje. »Tega vendar ne morem!« mi pravijo. »Prizadela ga bom!« A nato gredo in ga prevarajo. »Povejte mi, kje je logika?« se sprašuje Hargotova.

Kot opozarja, glavni razlog za nezvestobo ni nezadovoljstvo. Nezadovoljstvo do neke mere obstaja v vseh zvezah. Glavni razlog sta pomanjkanje resnice in nezmožnost izražanja svojega notranjega doživljanja na konstruktiven način.

Hargotova opozarja, da ženske pogosto varajo iz lažne ljubeznivosti. »Z možem si ne upajo odkrito komunicirati in mu povedati, kje njuna zveza škriplje. Zdi se jim, da se ga ne da spremeniti in obupajo nad tem, da bi skupaj z njim rasle, da bi iz njega izvlekle najboljše. Namesto da bi povedale, kaj jih moti, in reševale težavo, primanjkljaj ljubezni iščejo drugje.« Enako velja za moške. Ker želimo zakoncu prihraniti bolečino, ga prizadenemo še mnogo hujše. »To je paradoks prijaznosti,« pravi Hargotova.

Ženske pri moških pogrešajo moškost

Hargotova na vprašanje, kaj ženske pogrešajo pri moških, brez oklevanja odgovarja: »Moškost.« Številni moški so postali zelo ne-moški. Ženske se ob njih ne počutijo varne. Takšni moški ne izražajo moči in moške energije. Sodobna družba pri njih ceni ženske lastnosti, torej sočutnost in pozorno poslušanje, ne prepoznava pa njihove moške vrednosti. »Težava je, da si ženske na ljubezenskem in spolnem področju enostavno ne želijo moškega, ki ne izžareva moči in varnosti.«

To seveda ni poziv k vrnitvi v mačistično družbo. Kot pravi Hargotova, moški »mačo« v sebi skriva veliko negotovost in zatira druge, da bi povečal lastno vrednost. »Potrebujemo moške, ki vedo, kdo so, ki si upajo usmeriti v prihodnost in ki na zdrav način izražajo svojo spolno željo.«

Hargotova redno dela z dijaki enega od pariških licejev. Pri tem opaža, kako pomembno je, da se mladi postopoma oblikujejo v odrasle. Danes žal ne poznamo več obredov iniciacije, ki bi označevali prehod v odraslo dobo, namesto tega mladi postajajo »odrasli« s pomočjo seksa in alkohola. »Posledica so najstniki, ki še pri 30-ih ali 35-ih ne odrastejo. Ne vedo, kaj bi počeli v življenju. Tudi to je kriza moškosti,« pravi Hargotova.

Se da moškost razvijati tudi v zakonu?

»Seveda,« pravi Hargotova. Če žena možu pove, da si ga manj želi, hkrati pa čuti privlačnost do sodelavca, ni treba, da mož vdano skomigne z rameni, češ, to se lahko zgodi vsakemu. Ženino iskrenost lahko vzame kot povabilo, da ugotovi, kaj otežuje spolno privlačnost in kaj lahko v odnosu izboljša. Z reševanjem težave bo rasel v svoji moškosti in hkrati ženi pokazal, da misli resno ter da se nanj lahko zanese. »Žena mora moža spodbujati, da postaja bolj moški,« pravi Hargotova.

Hkrati je naloga moških, da žene ob njih postajajo bolj ženske – tudi na področju spolnosti. »Nezveste ženske se pogosto za dolga leta odpovejo spolni želji do svojega moža. Tolažijo se, da imajo očitno težave in da se s tem da nekako živeti. Dokler nekega dne ne srečajo moškega, ob katerem začutijo močno poželenje. Takrat se zavejo, da so tudi one sposobne močne spolne želje, kar je svojevrstno razodetje. Nenadoma brez tega ne morejo več. In polom je na vidiku,« pravi Hargotova.

Nezvestoba namreč ni le odraz spolnega nezadovoljstva. Do nezvestobe pride, ko se odpovemo svoji osnovni zakonski vlogi – spremljanju drugega v medsebojni rasti.