Vremenska napoved, ki je deklici z Downovim sindromom uresničila sanje

Thumbnail

Več kot 5 milijonov Francozov je imelo priložnost, da si je na eni izmed glavnih televizijskih postaj ogledalo prav posebno vremensko napoved – takšno, ki jo je vodilo dekle z Downovim sindromom.

Melanie je enaindvajsetletno dekle. Je zgovorna in vesela. Že nekaj časa ima velike sanje – rada bi postala napovedovalka vremena. A ne zna brati. Ima Downov sindrom, zato nekatere stvari zanjo niso samoumevne.

Ko se uresničijo sanje

Melanie je svoje sanje zaupala UNAPEI (združenje staršev mentalno hendikepiranih otrok), organizaciji, ki med drugim spodbuja pozitivno podobo mentalno bolnih v javnosti. Ideja jim je bila všeč in Melanie je dobila izziv – če na facebook profilu dobi 100.000 všečkov, bo napovedovala vreme na televiziji. Melanie je uspelo. V desetih dneh je zbrala več kot 200.000 všečkov. Kar nekaj televizijskih kanalov se je zanimalo za njen nastop, izbrali pa so France 2, kjer je podpora takšnim skupinam velika in ker ima kanal dobro gledanost.

Priprave so bile zahtevne in naporne, a na koncu je Melanie svoje delo opravila brezhibno. Napovedala je dež in oblačno vreme za naslednjih nekaj dni ter celo spomnila gledalce, da godujejo “Louise”, zato naj jim ne pozabijo voščiti ob prazniku. Na koncu je TV voditeljico vremenske napovedi toplo objela.

Stroka ne ščiti »nepopolnega« življenja

Posnetek ima že več milijonov ogledov na Facebooku. V Franciji, kjer je splav v primeru Downovega sindroma dovoljen, je 96 % otrok z Downovim sindrom splavljenih. V nosečnosti je predvideno kar nekaj pregledov v namen odkritja Downovega sindroma. Pritisk na matere je ogromen. Stroka je po nekaj tožbah, ki jih je dobila s strani staršev bolnih otrok, kjer bolezen ni bila ugotovljena v času nosečnosti, naklonjena splavu.

Tudi socialno zavarovanje v Franciji načrtuje cenejše in milejše prenatalne teste – preprost odvzem krvi, ki bo preveril možnosti za genske okvare. S tem ukrepom želijo doseči stoodstotno napoved otrok z Downovim sindromom.

Kdo lahko odloča o življenju in smrti?

Kljub raziskavam, ki dokazujejo, da so Downovi otroci bolj zadovoljni s svojih življenjem od »običajnih« vrstnikov, obstaja torej težnja, da se takšne otroke splavi. Zakaj družba ne prepozna vrednost takšnega, čeprav ranljivega, a lepega življenja?

V lanskem letu so v Franciji prepovedali prikazovanje videa, v katerem nastopajo nasmejani otroci z Downovim sindromom, saj naj bi vznemirjal matere, ki so se odločile splaviti otroke z ugotovljenim Downovim sindromom. Ta ganljiva napoved je mnoge ljudi v Franciji spomnila, da je življenje, tudi nepopolno, dragoceno.  Melanie je dokazala: Sem drugačna, pa kaj potem? Tudi jaz imam rada življenje.

Gledalci so napoved sprejeli toplo in z navdušenjem. Revije, časopisi in spletni mediji so zgodbo objavljali še dolgo po dogodku. Ob misli na vreme se bodo Francozi Melanie spominjali še nekaj časa – predvsem po velikem nasmešku na njenem obrazu, ko je končala napoved.

Viri: inspiremore.com, lifesitenews.com