V koga se spreminjajo naši najljubši junaki? Disney vse bolj v ideološki obleki

Foto: Shutterstock

Kot mnogi izmed mojih vrstnikov sem tudi jaz odraščala v družbi junakov Disneyjevih risank. Bili so zabavni, včasih nagajivi, pogumni in neustrašni, pa vedno s kakšnim močnim naukom in sporočilom za življenje.

Kar nekaj časa sem komaj čakala, da skupaj s svojimi otroki pogledamo kakšno celovečerno risanko in preživimo lep družinski večer. Vsake toliko se vsi nagnetemo na kavč, si naredimo kokice in uživamo ob gledanju.

Kaj gleda naš otrok?

Z možem sva razmišljala, da bi se naročila na Disneyev televizijski program. Pa sva vseeno želela preveriti, kaj vse ponujajo. Kmalu sva ugotovila, da so vsi tisti družinam prijazni liki, ki smo jih vzljubili, potisnjeni na stran, medtem ko nove produkcije Disneyjevih filmov močno in vztrajno spodbujajo radikalno agendo LGBT.

Elza, kraljica risanke Ledeno kraljestvo, je celo »ušla« spremembi, da bi v drugem delu postala lezbijka. Mimogrede, producentka je to obrazložila s tem, da v prihodnje gotovo še bo kakšen močan ženski lik, ki bo istospolno naravnan, Elza pa je že tako močna feministka in ne bi mešala dveh tako pomembnih »sestavin«.

LGBT liki niso tam pomotoma

Pa vendar Disney že dolgo uveljavlja moč popularnosti in v svoje produkcije vpeljuje agende LGBT. Medtem ko je na primer Disneyland največkrat izbrana destinacija za medene tedne gejevskih porok, že od leta 1991 gosti parado ponosa, z naslovom Magična parada.

Branimo njegovo dobo nedolžnosti. Prehitro jo bo prerasel.

Že leta 2015 so na svojem kanalu predstavili prvo serijo »fant-princesa« z naslovom Zvezdica proti silam zla, v kateri se Marco, eden od glavnih junakov, preobleče v princeso Turdino, da bi rešil šolo princesk iz rok strašne ravnateljice. V eni izmed serij je tudi subtilen prizor gejevskega poljuba.

Leta 2017 je Disneyjeva risanka Doc McStuffins v svoji seriji o ambicioznem zdravniku predstavila družino, ki sta jo vodili dve lezbični “mami”. Predlagana starost: od 2 do 5 let.

Leta 2018 je Disney pridobil pravice za film z naslovom Z ljubeznijo, Simon. V filmu igra fant Simon, ki “skriva ogromno skrivnosti pred svojo družino, prijatelji in vsemi sošolci: on je gej.” Disney načrtuje, da bo film spremenil v televizijsko serijo.

To je le nekaj primerov serij in filmov, ki vedno bolj odkrito spodbujajo k nekonvencionalnemu načinu življenja. Žal je ideoloških Disneyjevih serij, risank in filmov vse več. Ter za vedno mlajše otroke.

Narobe svet

Morda na prvi videz popolnoma nedolžno. Pa vendar – le zakaj bi hoteli male otroške glavice begati s tako odraslimi temami? Le zakaj bi želeli, da že majhni otroci v risankah spremljajo fanta, ki se preoblači v dekle? Prav v otroštvu, ko se otrok razvija in se mu ustvarjajo podobe sveta, otrok začne ponotranjati ideje. Snovalci teh risank dobro poznajo psihologijo otroka. Vedo, da je to občutljivo obdobje zelo primerno, da se otrokom »vtepejo« v glavo »prave podobe«.

Ena izmed mam, ki ji ni vseeno, kaj Disney preko svojih produkcij sporoča otrokom, je v svojem blogu zapisala: »Ko mainstream družba pride do točke, da slavi tisto, kar je v nasprotju z zdravim razumom in naravo, ko vse svoje ideje realizirajo tudi v filmih, predvidoma namenjenim otrokom in jim za le to podeljujejo najvišja priznanja, dobri starši pa se tega niti ne zavedajo, temveč nehote podpirajo, smo v hudih težavah.«

Pustimo otrokom otroški svet

Teme, ki jih Disney načrtno vriva v svoje risanke in serije, niso primerne za majhne otroke. Na odrasle, ki smo navajeni živeti v svetu, vse to nima tako močnega vpliva. Naj bo to nasilje, spolnost ali droge, nekako smo vajeni vseh teh prizorov in predvsem, kar je najpomembnejše, znamo jih ovrednotiti. Disney pa je nekje na svoji poti zašel in hoče vse to breme položiti že na rame (tudi predšolskih) otrok. Nam bi bilo vseeno tudi, če bi v risankah otroci gledali neposredne prizore nasilja ali spolnosti?

 

Namesto, da bi kot ustvarjalec otroških sanj branil otroško nedolžnost in jo spodbujali, temu so konec koncev tudi namenjene risanke, pa jo že v rosni mladosti skušajo usmeriti v svoj miselni tok. Ki pa, roko na srce, povzroča veliko več škode kot koristi. Ter v otrokovih glavah pušča zmedo.

Zato, dragi starši, poglejte, kaj gleda vaš otrok. Če ne drugega, mu razložite nenavadne prizore.

Predvsem pa, branite njegovo dobo nedolžnosti. Prehitro jo bo prerasel.

Viri: focusonthefamily.com, bbc.com, lifesitenews.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. “radikalno agendo LGBT”? Ob…
    “radikalno agendo LGBT”? Ob napovedi ledenega kraljestva ste pisali na način, kot da je že odločeno, da bo film parada lezbijštva. No, ni se zgodilo. Misel mi skoči na naš film Sreča na vrvici, ki naj bi bil agenda pedofiliji! Pa kaj je vam odraslim, si rečem. KO sem kot otrok gledal film mi na kraj pameti ni padlo kaj je to pedofilija. Takrat so bili ljudje prijazni. Nismo zaklepali vrat, če je bilo možno več načinov, se je pomislilo na BOLJŠEGA, na poštenega. Vse drugo je bilo zgražanja vredno. Iskati v prav vsem negativo? Če kdo hoče, se lahko zagleda v oblak, nato pa močno zapre in stisne veke, pa se mu bo pred očmi prikazalo vse mogoče. Normalni vidimo plešoče zvezdice, eni Jezuza, drugi pa geya. Očitno od gledalca odvisno. Ponavljam: kot zdravemu dečku, v Sreči nisem zaznal propagande za pedofilijo. Tako v filmu Ledeno kraljestvo ne vidim LGBT. Enako zdravi so moji otroci.

    So pa vsi risani filmi vedno bolj za odrasle v smislu tematik, odnosov, človeške zlobe, itd. Mimogrede večina uspešnic naredi PIXAR. Nekoč so bile risanke nedolžne: celo nasilje je bilo bolj hudomušno kot ne. Danes so risani filmi prav težke drame z veliko dvogovorov. To me moti, ne pa nek LGTB, ki ga ni, če ga ne iščeš načrto (z rožnatimi očali). Če pa se spomnim “mojih” Diznejevih časov, so bili liki brezspolniki, kateri niso imeli nobenih izraženih moških ali ženskih atributov. Pa se kot otrok nisem sploh zmenil zato, še opazil nisem. Me je pa vedno motilo in sem mamico spraševal zakaj imajo samo tri prste + palec. Ok, zdaj vem: ker je mnogo lažje narisat in animirat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja