Prosim, nikar ne vozite predšolskih otrok v kino

Foto: Canva

V kino je prišlo dolgo pričakovano nadaljevanje filma Ledeno kraljestvo in privoščila sem si obisk predpremiere. V večjih kinematografih po Sloveniji so jo imeli 20. novembra ob 19h zvečer. V najbližjem kinu je bila dvorana nabito polna. Kar me ni presenetilo. A polna staršev s predšolskimi otroki. Kar pa me je!

Zdelo se mi je nepravično – tako do teh malih otrok kot do ostalih gledalcev.

Prvič – ura je bila 7 zvečer, ko moja predšolska deklica večerja ali pa se, po najboljšem scenariju, umiva in pripravlja za v posteljo. Ne predstavljam si, da bi jo v delu dneva, ki je običajno namenjen umirjanju in uspavanju, vlačila kamorkoli. Sploh ne v hrupno okolje, ki ji bo nabilo adrenalin. Bila bi samo sitna, če ne takoj, od prečutosti, pa naslednji dan zaradi neprespanosti.

Drugič – Ledeno kraljestvo 2 traja 1 uro in 43 minut, če dodamo še oglase in napovednike pred njim, je predstava skupaj trajala celo več kot 2 uri. Takšnega zalogaja koncentracije moja skoraj 4-letnica ne zmore. Začela bi se presedati, igračkati s čemerkoli, kar bi ji prišlo pod roke, celo sprehajati ali glasno govoriti. Od ogleda tako ne bi imela prav veliko ne ona ne jaz, niti ljudje, ki bi sedeli okoli naju. In prav to se je zgodilo s številnimi otroki v dvorani, ki so v najboljšem primeru pri miru sedeli prve pol ure.

Tretjič – kot vse celovečerne animirane risanke zadnja leta, ima tudi Ledeno kraljestvo 2 kar nekaj strašljivih prizorov, za dva glavna lika pa celo lep čas mislimo, da sta umrla. Saj ne pravim, da so to nujno vsebine, neprimerne za predšolske otroke. Vendar jih je otroku zagotovo bolje predvajati v zavetju doma, v poznanem, svetlem okolju, kjer je mogoče film za hip zaustaviti, otroka pomiriti, potolažiti, se z njim pogovoriti, če je treba, in nato nadaljevati ogled.

Četrtič – oh, koliko nepotrebnih stroškov. Mlajši kot je otrok, ki ga peljete v kino, težje mu bo razložiti, da za ogled filma ne potrebuje nujno pokovke. Niti tistega velikega lončka za Ne predstavljam si, da bi svojo hčerko v delu dneva, ki je običajno namenjen umirjanju in uspavanju, vlačila kamorkoli. Sploh ne v hrupno okolje, ki ji bo nabilo adrenalin.gazirano pijačo, na katerem sta natisnjeni Elza in Ana, ne. Kaj šele okrasne steklene krogle, ki jo lahko dobite samo ob nakupu velikanskega vedra pokovke, dveh pijač in bonbončkov. Marketing animiranih filmov je seveda ciljan prav na predšolske otroke in zlahka se zgodi, da bo doživetje za njih razočaranje, še preden se bo film sploh začel, samo zato, ker niso dobili velikega plastičnega lončka s slamico, posutega z bleščicami. Če pa boste pijačo in lonček otroku vendarle kupili, bo vse tri decilitre popil že v minutah pred začetkom filma, nato pa ga bo že v prve pol ure neznansko zatiščalo lulat. Tako boste sredi predstave tekali na WC. In ko bosta tam opravila, se vam zlahka zgodi, da si sploh ne bo želel/a nazaj v dvorano (kot se je gospodu s hčerko, ki je sedel desno od mene). Skratka: kup nepotrebnih stroškov za tako rekoč nič učinka.

Predšolski otroci seveda mislijo, da si želijo v kino. A ko so enkrat tam, jim izkušnja ni tako prijetna, kot so pričakovali. Obdani so z neznanimi ljudmi, v dvorani je zelo temno, zvoki so Predšolski otroci seveda mislijo, da si želijo v kino. A ko so enkrat tam, jim izkušnja ni tako prijetna, kot so pričakovali.zelo glasni in prihajajo od vseh strani, lahko je film celo 3D, kar jih še dodatno zmede – očala jim ne sedijo prav na nosu, pa vse se zdi, kot da leti naravnost proti njim, da so čisto iz sebe,  brez očal pa je film zamaknjen, razmazan, skratka nezanimiv.

Vsak film ima razpisano priporočeno starost oseb, ki si ga lahko ogledajo. Ta se spreminja od države do države, ampak ogled tega seznama za Ledeno kraljestvo 2 nam da precej jasno sliko, da je namenjen šolarjem (priporočena starost 6 ali 7 let).

Seveda obstajajo filmi, ki so namenjeni tudi mlajšim otrokom. Najbolj znana je norveška serija filmov o Gašperju in Petri. In v nekaterih kinematografih po Sloveniji z njimi pripravljajo projekcije, ki so osnovane za predšolske otroke – v dvorani je prižganih več luči in vrata ostanejo odprta z morebiten skok na WC, predvsem pa predstave ne trajajo več kot 45 minut, kar je za predšolske otroke bolj dosegljiv razpon koncentracije.

Skratka, dragi starši predšolskih otrok: z 22. novembrom je v slovenske kinematografe prišla risanka Ledeno kraljestvo 2. Ki je simpatična, zabavna, čeravno nekoliko temačna, in katere glavno sporočilo je, da je včasih treba narediti kakšno zahtevno stvar, ker je tako pač prav.

Lahko, da vaša hčerka obožuje lika Elze in Ane, lahko da zna vse pesmi prvega filma na pamet, lahko je prvi del videla že stokrat. A če ni stara vsaj 7 let, vam kljub temu iz srca svetujem: ne vodite je gledat drugega nadaljevanja v kino. Zavrtite ji raje kakšno pesem iz novega filma na Youtubeu, da se ne bo čutila preveč prikrajšano. Za film pa raje počakajte, da izide na DVDju in ji ga predvajajte v miru domače dnevne sobe.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja