Poročne fotografije

Thumbnail

Eno pomembnih vprašanj, ki se odkrije v času načrtovanja poroke je vsekakor poročna fotografija. Najeti poceni fotografa, malo dražjega, ali najdražjega? Bo poslikal prijatelj, brat, bratranec, ki ima digitalni fotoaparat? Ali je najdražji ali najbolj poznan fotograf sinonim za kvalitetne fotografije?

Deževen poročni dan je bil nagrajen s prekrasno mavrico, ki ni zasluga fotografa. Lepa fotografija pa je. 🙂 (Foto: Tomaž Sokol)

Predstavljamo vama nekaj dilem o katerih se morata pogovoriti preden se odločita za poročnega fotografa.

1) Kako pomembna se nama zdi poročna fotografija?

Je nujno zlo, ali krasen spomin ki ostane? Bova imela tudi snemalca? Čemu dati poudarek? Kaj pomeni snemalec za svate, kaj fotograf? (Nekateri se ob kameri počutijo še dosti bolj neprijetno kot ob fotoaparatu).

2) Bo fotografiral sorodnik ali (pol)profesionalni fotograf?

Res s tem lahko prihranita, vendar pa to pomeni, da nekomu od sorodnikov naložita delo in veliko odgovornost. Poleg tega so ponavadi fotoaparati (pa četudi višjega srednjega razreda) pretemni za fotografiranje v prostorih (ohcet, cerkev). Kaj če kateri od delov odpove (profesionalci imajo navadno podvojeno opremo)? Na drugi strani pa sorodnik veliko bolje pozna karakterje svatov, njihova sorodstvena razmerja, svatje pa so bolj sproščeni.

Globinska ostrina je pri dobrih fotografijah pomembna. Prekrasna poročna obleka je motna, da pride do izraza obraz skrbne mame. (Foto T.S.)

3) Bi rada fotografa cel dan, samo za obrede ali samo za fotoshooting?

Večina (pol)profesionalnih fotografov želi, da vaju spremlja cel dan, saj tako bolje začuti vajino radost, hkrati pa je končni izdelek čudovita poročna zgodba – od začetka, ko se nevesta še frizira, ko pride ženin na dom, prve lažne neveste, pa potem šrango, civilno poroko, »fotoshooting«, cerkvena poroka in ohcet (no, trenutka, ko bosta prišla domov in našla polno sobo in posteljo balonov, riža, brinovih iglic… pa žal najbrž ne bo ujel 🙂 )

Če se ne morete dogovoriti, kdo bo vzel dotičnega fotografa, se poročite skupaj! (To je seveda šala, Dvojna poroka pa je za fotografa kar dvojni zalogaj!)  (Foto T.S.)

 

4) Oglejta si portfelje številnih fotografov!

Pozorna bodita na: kreativnost (se na vseh porokah pojavljajo vsebinsko enake fotografije?), barve (ne smejo biti preveč ali premalo nasičene, kontrastne, »prebijati« v modro , zeleno ali rdečo) in druge malenkosti, kot npr: Postavlja par v neprijetne položaje (seksualne poze, razkazovanje, ležeča nevesta na železniških tirih…)? Uporablja preveč računalniških efektov? (Umetno sonce, nenavadni oblaki, razni okvirji, puzzle..) So vidne podrobnosti? (detajli na ženinovi črni obleki, vzorec na nevestini obleki – ali so morda preosvetljene (bele lise) ali podosvetljene (črne lise brez podrobnosti) ).

Ključno pa je, da so vama njegove slike všeč. Zavedajta se, da je boljši fotograf tisti, pri katerem so vama všeč »surove« fotografije (take, ki ne dajejo vtisa, da so računalniško obdelane), kot tisti, ki razstavlja računalniške efekte, fotografija pa je le za ozadje.

Tako kritična do sorodnika ali prijatelja seveda ne bosta, fotografa, ki ga plačata, pa izberita takega, ki je kos takim težavam.

Poročni čevlji, poročna prstana, okrašeni nevestini nohti, sedežni red… Vse to so detajli, ki jih je lepo ohraniti v trajnem spominu! (Foto: T.S.)

 

5) Pozanimajta se kaj dobita za določeno ceno – samo fotografiranje? Koliko stane razvijanje fotografij? Poročni album? (Cene se vrtijo okrog 100€) Računa tudi kilometrino? …

6) Kakšne so cene poročnih fotografov? Kje je meja?

Fotografi za cel dan računajo približno od 300€ – 1700€. Ko presojajta ceno morata vedeti, da fotograf ni z vama le tisti dan, temveč fotografije izbira, ureja… še lepo število ur. V ceno mora všteti tudi amortizacijo dvojne opreme in ceniti tudi svoje znanje in čas, ki ga je vložil vanj. Mejo pa si bosta morala postaviti sama.

Naj zaključim z lastno odločitvijo in izkušnjo. Ker mož ne mara kamere, s fotografijo pa se ukvarja tudi sam, je bila njegova želja boljši fotograf. Res sva plačala zanj kar dosti (sploh glede na najino finančno stanje – bila sem še študentka), vendar imava zares krasen spomin. Čeprav je bilo na žalost na poroki tudi nekaj stvari, ki so nama ostale v grenkem spominu, tega med poročnimi slikami ni opaziti. Neštetokrat sem jih že prelistala in vedno znova uživam. S fotografom smo se dobro ujeli in se imeli zelo luštno. Seveda ni bilo vse, kot bi želela, zelo se je osredotočil na naju, pri tem pa pozabil na reči, ki so nama pomembne (poročna torta, prstani, premalo fotografij svatov…) Vendar, če potegnem črto – s fotografijami sva zadovoljna, imava pa izkušnjo s katero pomagava prijateljem, ko jih opozoriva kaj vse naj omenijo fotografu.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Ja res je tko. Dobrega fotografa moraš najti in se pomeniti z njim kaj bi rad mel. Ne pa ta je dobr, važn da zna aparat držat v roki.

  2. Se kar stinjam s člankom.
    Res se je pametno malo pomenit pred samim fotografiranjem… pri prijateljici je snemal tip (baje z RTVja), ki je bil oblečen, kot da bi se na pivu, potem, ko je nehal igrat nogomet spomnil, da mora še eno poroko snemat… to je za moje pojme total nespoštljivo do ženina in neveste.

    Mojemu prijatelju, ki se ukvarja s fotografijo so pa že velikokrat že na poroki rekli, da je super fotograf, pa fotk še vidli niso! Enostavno uživa v svojem delu in zna motivirat svate, da so sproščeni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja