Nisem angel – knjiga, v kateri zares uživaš

Leta 2012, ko sva z možem ravno pričenjala s predavanji teologije telesa za mlade, je mojo pozornost pritegnila manekenka Kylie Bisutti. Ne, da bi se zares zanimala za modno industrijo, pritegnil me je njen izstop iz nje na vrhuncu svoje kariere. Njena odločitev je bila svetu popolnoma nerazumljiva. A moje srce je igralo, ko sem prebrala, kaj je njen glavni argument. O njeni zgodbi je tedaj na našem portalu pisala Mica Škoberne, sama pa sem članke zasledila v več mainstream medijih, kjer norčevanju – še posebej v komentarjih – ni bilo videti konca.

Zakaj norčevanje? Bolj, ko se Bisuttijeva bližala Bogu, težje je namreč opravljala svoj poklic. Bolj ko je brala Božjo besedo, več nemira je čutila. … vse do točke, ko se je zaradi Boga in za svojega moža, sama odločila, da prekine s kariero manekenke.

Pred časom sem si knjigo še v angleščini kupila in jo dobesedno požrla. Novica, da so v založbi Družina knjigo prevedli pa me je zelo razveselila, še posebej zato, ker bo lažje dostopna mladim damam.

“Viktorjin angelček”

Kayli Bisutti svojo pripoved začne vletu 2011 v trenutku popolnega kaosa in presenečenja. Z vseh koncev Amerike prihajajo povabila za intervjuje in nastope. Ko se je odvijalo tekmovanje za najlepše dekle, ki bo dobilo naslov »Victoria secret angelček«, je twiter kar pokal od komentarjev deklet polnih samoponiževanja, sekiranja in omalovaževanja lastnih teles. Alex Eklund pa je twitnil: »Raje bi imel ženo iz pregovorv 31, kot pa manekenko VS.«

Zmagovalka tekmovanja izpred treh let (2009) Kylie Bisutti je odgovorila: »Kariero manekenke VS sem obesila na klin, da postanem žena iz Pregovorov 31.« En sam tvit je Kylie postavil nazaj v središče dogajanja in medijskih luči.

V zgodbi nato poseže v svoje otroštvo, kjer je bila v družini deležna vsega, kar si otrok lahko želi: ljubečih staršev, družabnih iger, igranja v razširjeni družini … hkrati pa so bili »po svetovnih merilih brez dvoma revni«. Njena družina ni bila verna, a iz opisa je zaznati, kako zelo so živeli tradicionalne vrednote.

Nato je sledila selitev, očetovo napredovanje v službi, njegova pogosta odsotnost (s Kylie sta bila zelo navezana), večja finančna blaginja, prihod bratca … zbadanje, da je žirafa (s čimer so jo oblagali fantje) oz. da je anoreksična p*** (s čimer so jo oblagala dekleta) in na drugi strani konstante pohvale, kako dobro izgleda in, da bi morala postati manekenka … bilo je intenzivno obdobje sprememb in kmalu je zajadrala v manekenske vode (pri štirinajstih letih je že redno delala).

S čim vse se je v teh rosnih letih srečala, kako je morala paziti na svojo postavo, kaj se zgodi, če ti umetne trepalnice nalepijo s sekundnim lepilom, kam te zapelje zveza s fantom, ki jo moraš skrivati pred starši in kaj je edina pot, da spet najdeš veselje … vse to je v knjigi opisano ravno prav realno, strašljivo in spodobno (če lahko uporabim ta izraz), da se mi zdi knjiga popolnoma primerna tudi že za 12-letna dekleta, zanimiva pa bo zagotovo tudi starejšim, najstnicam, mladim ženskam in mamam.

Še nekaj poudarkov iz knjige …

Ne morem se upreti, da ne bi izpostavila odlomka, ki me je še posebej zabaval; kako je Kylie spoznala svojega moža, kako ju je združila Božja previdnost, kako se lahko zaljubiš do ušes – pred očmi svojih staršev … to me je res izjemno veselilo. Glede na to, da je njen mož res človek molitve in glede na to, kako se razvije njuna ljubezenska zgodba, si ne morem misliti, da mlado dekle ob prebiranju te zgodbe ne bi začutilo hrepenenja po čistem in srčnem možu.

Morda sem samo jaz, ali pa obstaja več ljudi, ki se med branjem identificirajo s katerim od likov v knjigi. Ob branju te knjige sem nihala od tega, da me je, še posebej z vedno bolj rednim branjem Svetega pisma in pokončnostjo v svoji veri, nagovarjala Ky, do tega, da sem se identificirala z njeno mamo, njeno vzgojo in razmišljala, kakšen zgled je Ky lahko moji hčerki.

Nekaj prav posebnega je na tej knjigi: To, da lahko celotno tekmovanje za VS angelčka, najdeš na Youtubu. Tako zanimivo in koristno je prebrati realnost in hkrati videti, kaj so pokazali mediji.

Knjigi je dodan »priročnik« PREOBRAZBA Z GOSPODOM V 30 dneh postani še lepša, skozi katerega te iz dneva v dan, ob kratkem citatu iz Svetega pisma in kratkem razmisleku Ky vodi k boljšemu sprejemanju sebe, samospoštovanju in ljubezni do sebe.

Veljalo pa bi opozoriti, da Ky skozi knjigo postane kristjanka (in posledično cela družina), vendar ne katoličanka. Seveda je knjiga kljub temu močan navdih, vendar pa recimo za spoved ne potrebuje zakramenta, temveč se izpove voditeljici tabora. Nikjer tudi ne omenja device Marije, ki je številnim dekletom lahko zgled skromnosti in lepote. Osebno se zelo veselim, da bi hčerka prebrala to knjigo, ji bom pa gotovo omenila, da sem pogrešala v zgodbi Marijo in zakaj je ni bilo – prav tako bom omenila pomembnost zakramenta. Pač odlična priložnost, da se mimogrede spozna še razlike med katoliško in protestantsko vero – brez omalovaževanja in zaničevanja seveda.

Kaj počne danes?

Dolgo že nisem preverila, kaj Ky počne zdaj. Ko je pustila modno industrijo je nekaj časa prodajala oblačila »navdihnjena od Boga« – God’s inspired fashion – s citati iz svetega pisma.

Moja zadnja informacija je bila, da je postala mamica drugemu otročičku. Ko sem, za potrebe tega zaključka, njeno pot ponovno preverila, se obsedela z odprtimi usti. Kylie Bisutti je pri svojih 29-letih aktivna na vseh družabnih omrežjih. Svojo čudovito postavo in modno znanje uporablja tudi zato, da promovira nekatere izdelke in oblačila. Družabne medije uporablja zato, da deli čudovito sporočilo o družini, ljubezni do otrok in življenja. A predvsem in najprej je žena in mamica PETIH (!) otrok: 4 dečkov in januarja rojene deklice.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja