Nasveti in ideje za načrtovanje poroke v času covida-19

Vir: Storyblocks

Medtem ko koronavirus ne more ustaviti ljubezni, pa lahko ustavi ali vsaj spremeni dolgo načrtovane dogodke, kot so poroke. Pred vama so različne možnosti, kako se poročiti – verjetno tudi kakšna, na katero še nista pomislila. Poskusita narediti največ iz časa, v katerem smo.

Čeprav je poroko v nepredvidljivih okoliščinah težje načrtovati, je pomembno, da se najprej pogovorita, kaj je za vaju ključno, čemu bi se morda lahko odpovedala in kaj sta pripravljena prilagoditi.

Kaj vama je pri vajini poroki najpomembneje in si je brez tega ne predstavljata? Je to dejstvo, da se poročita in zaživita skupaj? Morajo biti na poroki prisotni vsi vajini pomembni bližnji? Bi se lahko odrekla veliki ohceti ali ne? Vama je pomembno, da je poroka prav takšna, kot sta si jo zamislila? Koliko sta se pripravljena prilagajati razmeram? Po pogovoru o teh vprašanjih se bosta lažje odločala dalje.

Splošni nasveti glede prilagoditev poročnega praznovanja:

  • Letos bodo svatje gotovo razumeli, če bosta poročna vabila poslala po pošti, elektronski pošti ali jim jih prinesla pred vhod doma in se ne bosta na dolgo ustavila pri vsakem povabljenem.
  • Kakorkoli bosta že organizirala poročno slavje; poskrbita za varnostne ukrepe (razkuževanje, nošenje mask, gostje naj ostanejo doma, če so bolni, manj stikov med prisotnimi, upoštevanje priporočene razdalje, porcijsko serviranje hrane, jasna navodila povabljenim pred in med poročnim slavjem ipd.)
  • Ob dogovarjanju s ponudniki poročnih storitev predvidita možnost spremembe ali odpovedi zaradi epidemije. Ponudniki situacijo razumejo in so se večinoma pripravljeni prilagoditi. Prav tako je mogoče skleniti tudi zavarovanje poroke (za odpoved zaradi vremena, odpovedi ponudnika ipd.)
  • Razmislita o možnosti, da se pred poroko (oz. ohcetjo) vajini svatje testirajo in tako močno zmanjšate možnost okužbe. Strošek nakupa in izvedbe hitrih testov glede na celoten strošek običajne poroke ni tako visok, je pa pomembno, da testiranje izvede nekdo, ki je za to dovolj usposobljen, da bo zanesljivost rezultata čim večja.
  • Bodita prilagodljiva in si napravita lep in prijeten poročno dan. Spodaj je nekaj možnosti, kako ga lahko zastavita.

Mikropraznovanje

Če se v vsakem primeru nameravata poročiti ali vama majhna poroka v ožjem krogu povsem ustreza, potem vama lahko prav pride katera od spodnjih rešitev:

  • Vajini bližnji lahko poroko spremljajo preko video prenosa ali skupinskega klica.
  • Mogoče je praznovati s skupinami svatov (do 10 gospodinjstev), a razen ponekod zunaj je precej težko z najemom prostora (npr. restavracije), zato je tako praznovanje najlažje organizirati na vajinem vrtu oz. drugi zasebni lokaciji. Hrano je mogoče naročiti, prav tako lahko pripravita ozvočenje, manjši oder ali praznujeta večkrat.
  • Pri nas nekoliko bolj neobičajna možnost je “drive-in praznovanje”. Vsak gost oz. družina pride do vajinega doma (če je to mogoče, sicer na izbrano lokacijo), kjer vama lahko vošči, se z vama pogovori, vidva pa lahko podelita paketke hrane, torto, pecivo, darilca za svate. Še lepše je, če je ta lokacija okrašena. Poskrbita, da si bosta za posameznega gosta lahko vzela dovolj časa. Je pa to način praznovanja, ki ga bosta lažje izvedla, če bo gostov manj.

Poročno slavje na prostem

Cerkvena poroka je vezana na cerkve in kapele. Vseeno lahko cerkveno poroko organizirata tako, da je znotraj poleg ženina in neveste manjši del povabljenih, medtem ko preostali obred spremljajo preko prenosa zunaj cerkve.

Pri civilni poroki si lahko preprosto izbereta lokacijo, ki omogoča sklenitev zakona na prostem; med njimi so tudi uradne poročne lokacije (te si lahko ogledate na povezavi).

Tako pri manjšem številu gostov kot pri praznovanjih do 50 oseb (oz. gospodinjstev) je za zmanjšanje možnosti okužbe mogoče organizirati praznovanje zunaj, kjer je možnost prenosa okužbe precej manjša kot v notranjih prostorih. Lahko si izbereta pokrito zunanjo lokacijo, kjer nista odvisna od vremena. Svate lahko posedeta po manjših mehurčkih, prav tako je v tem primeru mogoče organizirati tako glasbo (npr. band) kot tudi ples. Lahko se odločita tudi za piknik ohcet, kjer je vzdušje še nekoliko bolj sproščeno.

Ohcet »po delih«

Večkratno praznovanje je omenjeno že zgoraj. Posebej v času epidemije je priročno, če imata svatov veliko (npr. več kot 100). Svate lahko (glede na možnosti zbiranja) razdelita na več skupin in posebej praznujeta z vsako (npr. posebej z njegovimi sorodniki, posebej z njenimi sorodniki in posebej s prijatelji). Tako bosta pravzaprav precej podaljšala svoje praznovanje 🙂

Zoom ohcet

Tudi to je možnost, za katero so se odločili nekateri pari, ki so se poročili v času epidemije. Možnosti so od priprave filma za svate in mladoporočenca do zanimivih spletnih iger, ogleda najljubšega filma mladoporočencev, skupnega obroka ali torte (lahko hrano predhodno dostavite na domove svatov ali hrano razvozi izbrani ponudnik).

Prestavljena ohcet

Če bi se rada poročila, a poroko praznovala z večjim številom svatov, potem se lahko poročita sedaj, praznovanje pa odložita, dokler ga ne bo mogoče izpeljati, kot si želita.

Praznovanje gotovo ne bo enako, kot bi bilo na dan poroke, a gotovo ima ohcet, kakršne smo bili vajeni pred epidemijo, svoj čar. Kljub temu je slabost te odločitve, da vsaj za enkrat ne vesta, kako dolgo bosta morala na praznovanje čakati. Kar nekaj parov sicer računa, da bo takšna možnost kot lani tudi letos poleti.

Prestavljena poroka

Možnost prestavitve poroke seveda obstaja. Veliko parov je poroko že moralo prestaviti, ker se zaradi omejitev niti ni bilo mogoče poročiti. Če menita, da bi se na zakon lahko pripravila bolje, potem poroko prestavita zato, ne zaradi okoliščin epidemije.

Pari so se poročali tudi v času vojne in bolezni, zato naj bo prestavitev poroke skrajna možnost. Vendarle gre (pri cerkveni poroki) za zakrament, ki bo blagoslovil vajin zakon ne glede na okoliščine, prilagoditve in živčnost priprav.


Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad: www.eu-skladi.si.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je image-3-750x327.png

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja