Picerija »Pri sončnicah«: kjer vam postrežejo osebe z Downovim sindromom

Thumbnail

La Locanda dei Girasoli je na prvi videz čisto navadna picerija. No, saj tudi je. Razen dejstva, da ima večina zaposlenih v restavraciji Downov sindrom.

Emanuel je zelo družaben in aktiven fant. Obožuje glasbo, je vljuden in ljubezniv. Česar se loti, naredi z zanosom in z obilo dobre volje. Je eden izmed desetih zaposlenih v piceriji Locanda dei Girasoli  (»Gostilna pri sončnicah»), ki je medse sprejela in ponudila priložnost ljudem, ki imajo Downov sindrom.

Delo v piceriji kot izpolnitev sanj

Emanuela kromoson manj pri delu prav nič ne ovira. Pred prihodom v Locando dei Girasoli se je udeležil več ur usposabljanj, da bi lahko postal pomočnik kuharja v hotelih in restavracijah.

Cilj vodstva restavracije je obogatiti in dati dostojanstvo vsaki osebi.

Njegova zadolžitev v piceriji je pomočnik kuharja, vendar je vedno pripravljen, da zaviha rokava in pomaga tudi pri strežbi.

Emanuelu so se leta 2013, ko so ga v piceriji zaposlili, izpolnile dolgoletne sanje. Njegova predanost in zavzetost kažeta na veliko ljubezen do dela.

Morda ga boste srečali kje na ulici, ko bo s svojim dekletom pohajkoval in si medtem izmišljeval nenavadne recepte, ki jih pogosto predlaga kuharju.

Življenje je lepo

»Kako pa torej izgleda strežba ali kuhinja,« boste morda pomislili. In ravno na to vprašanje želijo lastniki picerije odgovoriti – cilj zaposlovanja ljudi z Downovim sindromom ni odpraviti njihove »pomanjkljivosti«, temveč zmanjšati ali celo prekiniti kulturne ovire, na katere ljudje z Downovim sindromom pogosto naletijo in ob tem doživljajo sebe kot marginalno in osamljeno skupino. A v resnici so v večini zelo zagreti in sposobni poprijeti za vsako delo.

Restavracija, ki deluje od leta 1999, je konec koncev vseeno posebna. Poleg dobre in kakovostne ponudbe hrane je njihov cilj obogatiti in dati dostojanstvo vsaki osebi ter s pomočjo individualne obravnave, usposabljanja in zaposlitve pomagati, da imajo tudi ljudje z Downovim sindromom plodovito življenje. Ker ga lahko imajo. Če jim le damo priložnost.

Zaposleni so svojemu delu resnično predani. To kažejo tudi navzven, s svojim veseljem in gostoljubnostjo. In veste, kaj je prav zaradi prisrčnih zaposlenih pogosta misel obiskovalcev restavracije, ko odhajajo: »La vita è bella …« (Življenje je lepo …).

 

Vir:  lalocandadeigirasoli.it,, liveaction.org. Foto: FB La Locanda dei Girasoli.