Papež v gesti ponižnosti in želji spodbuditi mir poljubil noge voditeljem Južnega Sudana

Papež Frančišek vsak dan pričuje s svojim zgledom. V četrtek je kršil papeški protokol, da bi s svojo gesto spodbudil mir in preprečil novo državljansko vojno v Južnem Sudanu. Pokleknil je in poljubil noge nekdaj močno sprtih voditeljev Južnega Sudana.

Papež, ki gre pred posvetnimi voditelji s težavo na kolena

Sprva je poljubil noge predsedniku Južnega Sudana Salvi Kiiru Mayardittu, nato je poljubil še noge vsem trem podpredsednikom, tudi nekdanjemu vodji opozicie Rieku Macharju in podpredsednici Rebecci Nyandeng Garang. Cerkveni in civilni voditelji katoliškega Južnega Sudana so bili v Vatikanu v Domu svete Marte na duhovnem odmiku.

Kot bratom vam kličem: ostanite v miru.Da bi razumeli papeževo gesto, moramo vsaj malo poznati tudi zgodovino države, iz katere prihajajo voditelji, ki jim je papež poljubil noge.

Južni Sudan je postal neodvisen julija leta 2011. Kiir in Machar sta bila nekoč tekmeca, Kiir je Macharja – njegovega nekdanjega namestnika – obtožil načrta državnega udara decembra leta 2013, temu pa so sledila leta krvave državljanske vojne, v kateri je ob močnih etničnih delitvah umrlo vsaj 400.000 ljudi, tretjino prebivalstva pa je vojna pognala v beg. Leta 2018 so nekdanji nasprotniki v Etiopiji podpisali mirovni sporazum in poskušali vladati skupaj, sedaj pa poskušajo skupaj oblikovati stabilno vlado.

Na kolenih prositi za mir

Združeni narodi so v državi, kjer je vojna povzročila hudo lakoto polovice prebivalstva, dokumentirali vojne zločine, vključno z prisilnim kanibalizmom, množičnimi poboji, posilstvi (tudi otrok), ki jih sponzorirala vlada, in novačenjem več kot 17.000 otrok za vojake.

»Vsem trem voditeljem, ki ste podpisali mirovni sporazum vam kot bratom kličem: ostanite v miru,« pravi papež. »Iz srca vas prosim, gremo naprej. Prišli bodo problemi, vendar se ne bojte, ozrite se v prihodnost in jih rešite.«

Gesta je ne le zbrane voditelje, ampak tudi mnoge ljudi po svetu, tako verne kot neverne, močno nagovorila, sodeč po več tisoč komentarjih pa je mnoge spodbudila, da bodo v vsakdanjem življenju zavzeli držo ponižnosti in se borili za mir.

Viri: www.vaticannews.va

www.facebook.com/FrJamesMartin

Komentarji

  1. Lepa gesta.
    V vojno…

    Lepa gesta.
    V vojno zaslepljeni voditelji težko vidijo, da njihova dejanja ne škodujejo samo njihovim sodržavljanom ampak tudi krščanstvu povsod po svetu. Težko pridobljeno samostojnost si bodo hitro zapravili, če se ne zresnijo. 🙁

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja