Nikoli neznanka, mladinski roman o duhovnem boju

Foto: Urška Petač

Mladinski katoliški roman je v Sloveniji v povojih. Po dveh delih skavtskih pustolovščin Potem pa Svizci Lucije Čakš, poletni romanci z oratorija A prideš? Barbare Kastelec in fantovsko obarvani zgodbi Orientiraj se po soncu Karmen Jenič se seznam skoraj konča. Skoraj, saj je pri Založbi Iskreni nedavno izšel mladinski roman Nikoli neznanka Nataše Rupena.

Zgodba je postavljena v Koper med študente in mlade glasbenike. Glavna junakinja Lisa je sicer prejela zakramente, vendar ji vera in Bog nikoli nista bila blizu. Kmalu spozna čudaškega violinista Timoteja in med njima kljub Lisinemu začetnemu odporu preskoči iskrica. Začneta se dobivati in globlje spoznavati, Lisi pa se počasi odprejo tudi vrata v svet krščanskega Boga.

Kljub zaljubljenosti Lisa opazi, da se s Timotejem dogaja nekaj čudnega. Včasih za več dni izgine, postaja vse bolj suh in obnemogel, dokler nevarno ne zboli. Šele takrat Lisa odkrije, da so njegove težave duhovnega izvora, torej posledica delovanja hudobnega duha. Da se zgodba srečno zaključi, so potrebni še romunski pater, čisto pravi eksorcizem in še kakšno spreobrnjenje …

Top … zadela si me v srce! Našla sem odlomek, ki sem ga doživela, ko sem srečala svojega moža, in žal mi je, da knjige nisem prebrala v srednji šoli ????. Zgodba mi je v potrditev, da nas Jezus spremlja in vodi; nas vrže celo v vodo in še kam, ampak ko pridemo na cilj, vemo, da spadamo tja in smo Ljubljeni … (Sabina)

Izvirna tematika duhovnega boja

Nataša Rupena se je v knjigi lotila tematike, ki jo ponavadi (precej popačeno) gledamo v filmskih grozljivkah. Duhovni boj, delovanje hudiča in njegovo izganjanje so v knjigi popisani natančno, strašljivo in obenem prav nič senzacionalistično. Realno in v skladu s katoliškim naukom. Opis duhovnega boja je najmočnejša točka knjige, ki da misliti in bo marsikateremu bralcu odprla čisto novo dimenzijo duhovnega sveta. Če bodo mladi ob branju knjige začeli razmišljati, da je hudič resnična oseba, ki ima izreden vpliv na naše življenje, potem lahko rečemo, da je knjiga dosegla svoj namen in da jo je bilo vredno izdati.

Avtorica se kljub klasični ljubezenski zgodbi precej uspešno izogiba pretirani solzavosti. Pripoved je tekoča, živo pa je prikazan tudi kontrast med globoko vernimi in »ostalimi«, ki kristjane pogosto doživljajo kot čudne in nerazumljive. Celotna zgodba je hvalnica Božji previdnosti. Za Boga nismo nikoli neznanci – niti takrat, ko ga sploh ne poznamo.

Moram reči, da je tvoj roman v tretjem branju dosegel pri meni pravo katarzo. Zmogla sem iskreno molitev pred Bogom in našla mir. Pred tem sem se borila z ne vem čim vse, vedno ob molitvi čutila tesnobo in nevrednost, kazen ob nepravilnih odločitvah in še in še … Bog ti daje veliko darov, Nataša, piši in piši, ker s tem rešuješ tudi nas. (Alenka)

Kljub izvirni zasnovi se pri romanu Nikoli neznanka čuti, da gre za prvenec, ki mu manjka nekaj obrtniške spretnosti. Tudi ko se v romanu odpre tema čistosti, bi si želeli, da bi imela zaradi svoje kompleksnosti in potenciala več prostora za razvoj. Knjiga bo zanimiva tako mlajšim bralcem kot tudi ljubiteljicam in ljubiteljem ljubezenskih romanov. Ker je avtorica polna ustvarjalnega zagona in ker daje vsako naslednje delo možnosti za izboljšave in napredek, bomo gotovo izpod tipkovnice Nataše Rupena v prihodnosti lahko prebrali še marsikaj zanimivega.

Roman Nikoli neznanka je berljiva, a hkrati zelo razmišljujoča knjiga, preko katere sem lahko bolje spoznala Božjo navzočnost v vsakdanjem življenju. Skozi celotno knjigo sem odkrivala skrivnostne načrte, ki jih ima Bog pripravljene za vse nas, za vsakega na svoj unikaten način. Avtorica je v napeto zgodbo vpletla tudi komične vložke, katerim sem se ničkolikokrat nasmejala, dotaknila pa se je tudi resnejših tem, kot na primer odpuščanje, eksorcizem, ljubezen in zaupanje. Priporočam v branje predvsem mladim, sicer pa vsem, ki se sprašujejo o veri in so jim všeč ljubezenske zgodbe. (Zala)
Roman Nikoli neznanka lahko dobite v naši SPLETNI KNJIGARNI. Na voljo je tudi v darilni embalaži. Knjiga je vedno lepo darilo!

Roman Nikoli neznanka se med drugim dogaja v kavarni Loggia v Kopru. Prav tam je na literarni čajanki doživela tudi prvo predstavitev. Želite izvedeti, kje boste še lahko segli v roko avtorici? Sledite naši strani na Facebooku!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja