Ne kupuj mi igrač, pelji me na izlet!

Foto: Shutterstock

Ste že kdaj kupili otroku igračo in ugotovili, da mu je postala nezanimiva v manj kot tednu dni? Najverjetneje da. Ste šli že kdaj na počitnice, pa je potem otrok o njih govoril manj kot teden dni?

»Tako enodnevni izleti kot daljše počitnice so v očeh otroka zelo cenjeni, tako v tistem trenutku kot še dolgo v njegovem spominu«, meni Oliver James, psiholog in avtor številnih knjig o odnosih med otroci in starši, ter dodaja: »Če imate torej na izbiro, ali boste denar porabili za igrače ali skupne izlete, mislim, da je odločitev precej enostavna.«

In v čem naj bi otroci videli največjo prednost skupnih počitnic? Najbolj cenijo to, da smo takrat starši bolj igrivi kot doma med običajnim delovnim tednom. Služba, šola in druge obveznosti prinašajo stres v naš vsakdan in povzročajo, da se vsak osredotoča na svoje stvari in skrbi.

Tako otroci kot odrasli potrebujemo pobeg od stresnega vsakdana

Raziskava v kateri je sodelovalo 754 naključno izbranih otrok, starih med 8 in 14 let, poroča, da kar 79% otrok redno občuti stres. Hkrati pa kar 77% vprašanih otrok meni, da ne občutijo nobenega stresa takrat, ko imajo njihovi starši dopust in preživljajo čas z njimi.

Otroci najbolj cenijo to, da smo na počitnicah starši bolj igrivi kot doma med običajnim delovnim tednom.Velika večina, kar 82% v raziskavo vključenih otrok, si želi, da bi bili njihovi starši bolj vključeni v njihova življenja. V poročilu je navedeno tudi priporočilo, da naj bi si starši večkrat vzeli prost dan ter ga preživeli s svojimi otroki. Šest od desetih otrok je odgovorilo, da jih moti, da starši svoje delo postavljajo pred njih. Slednje se s starostjo ne zmanjša, saj je delež otrok, ki tako mislijo, enak tako med 8- kot med 14-letniki.

Izleti in počitnice pa nas dobesedno fizično iztrgajo iz okolja, ki nam onemogoča, da smo sproščeni in igrivi.

Počitnice krepijo povezanost med družinskimi člani

Poleg tega, da na skupnih izletih ustvarjamo spomine, se tam kot družina lahko tudi zelo dobro povežemo. V avtomobilu in na sprehodih je veliko več priložnosti za pogovore kot doma med obveznostmi in motečimi ekrani. Skupaj raziskujemo, spoznavamo, odkrivamo in se predvsem – zabavamo.

Počitnice spodbujajo razvoj otrokovih možganov

To pa še zdaleč niso edine prednosti, ki jih skupni izleti nudijo družini. Med drugim imajo potovanja oziroma izleti izredno pozitiven vpliv na razvoj otrokovih možganov.

Ko z družino raziskujemo tako mesta kot naravo, se v otrokovih možganih aktivira vrsta področij. Dr Margot Sunderland, otroška psihoterapevtka in avtorica tudi v Sloveniji znane knjige “Znanost o vzgoji”, je to področje podrobneje raziskala in podaja zanimive ugotovitve: »Počitnice pripomorejo k razvoju tistih delov možganov, kjer so centri za kognitivni razvoj in socialno inteligenco, spodbujajo pa tudi na cilj osredotočeno vedenje.«

Izgovor: Za izlete nimamo ne časa ne denarja!

Včasih smo starši preobremenjeni s tem, da izbiramo čimbolj zanimive izlete, kjer bi lahko vsi čim več videli in doživeli. Oliver James ob tem ponuja zanimivo primerjavo: »Ste že kdaj kupili dveletnemu otroku super igračo, njega pa je najbolj zanimala embalaža? Kljub temu, da bi mu radi pokazali vso lepoto narave ali kulture, mu dovolite, da raziskuje sam.«

Ni potrebno izbirati dragih destinacij, že osvojen hrib v okolici doma bo za otroka posebno doživet dan z nami.Za otroka res ni toliko pomemben cilj kot to, da smo skupaj. Ni potrebno izbirati dragih destinacij, že osvojen hrib v okolici doma bo zanj posebno doživet dan z nami.

In, morda si res ne moremo privoščiti 10-dnevnega dopusta, toda prav vsako nedeljo posebej nam je naložena naloga, naj se spočijemo in naberemo novih moči. Nedelje niso namenjene temu, da bi takrat postorili vse, česar nam med tednom ni uspelo. Nedelje so namenjena nam in našim družinam.

Za zaključek naj uporabim odziv 11-letnice, ki je sodelovala v eni od zgoraj omenjenih raziskav: “Ni pomembno, kam gremo, šteje le to, da smo skupaj in da se imamo lepo.” Naj vas torej počitniški dnevi, ki so pred nami, pa naj bodo sončni ali ne, premamijo, da spakirate nahrbtnike in za dan ali dva svojo družino odpeljete na lepše.

Kar nekaj dobrih predlogov za nasvete v bližnji in daljni okolici najdete tudi v naši rubriki DRUŽINSKI IZLETI.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja