Načrtovanje družine na naraven način

Thumbnail

Si želita živeti povezana z naravo tudi v spolnosti? Iščeta nekaj zanesljivega in prijaznega do vajinih teles ter vajinega duha? Spodnji opisi posameznih naravnih metod uravnavanja spočetij so vama lahko v pomoč, da izbereta tisto, ki bo prava za vaju.

Naravno načrtovanje družine temelji na poznavanju plodnega in neplodnega obdobja v ženskem ciklusu. Par glede na želje po zanositvi ali izogibanju zanositvi izbere ustrezne dneve za spolne odnose brez poseganja v naravno delovanje teles.

Pri naravnem načrtovanju družine par glede na želje po zanositvi ali izogibanju zanositvi izbere ustrezne dneve za spolne odnose brez poseganja v naravno delovanje teles.

Različne metode so različno zanesljive, vendar za moderne metode naravnega načrtovanja družine velja, da so izredno zanesljive (več kot 99 %) pri izogibanju zanositvi. Če jih želite zanesljivo uporabljati, se jih morate dobro naučiti in pravilno uporabljati.

Dojenje

Dojenje je ena najstarejših oblik. Številne tradicionalne kulture širom sveta so samo z dojenjem dosegle, da je bil razmik med rojstvi otrok 3 leta ali več. Vendar vsako dojenje ne prinese takšnega razmaka med nosečnostmi. Pogosto dojenje na zahtevo in odsotnost dude bo v večini primerov zavrlo povrnitev plodnosti. Na to, kako dolgo bo neplodno obdobje po porodu, vplivajo številni faktorji. V moderni zahodni družbi je neplodno obdobje praviloma krajše kot v tradicionalnih kulturah, vendar je dojenje ob uporabi določenih praks lahko učinkovito sredstvo za odlaganje zanositve.

  • Laktacijska amenoreja (LAM): Ta metoda je posledica številnih raziskav o vplivih dojenja na plodnost. Metodo se uporablja v prvih 6 mesecih po porodu in je približno 98 % zanesljiva. Več: www.waba.org.my.
  • Ekološko dojenje: Ta metoda je poskus posnemanja vzorcev dojenja v tradicionalnih kulturah. Je 99 % zanesljiva v prvih 6 mesecih in 94 % zanesljiva, ko se plodnost povrne, kar je v povprečju 14,5 mesecev po porodu. Več: www.nfpandmore.org.

Koledarske metode

To so bile prve sistematične metode naravnega načrtovanja družine. Temeljijo na določanju plodnega obdobja na podlagi dolžine ciklusov. Ker se ženski ciklusi lahko zelo razlikujejo, te metode niso najbolj zanesljive. So pa lahko sprejemljive za ženske z zelo rednimi ciklusi. Pri tipični uporabi so 75 % zanesljive.

  • Ritmična metoda (Knaus-Oginova): Tradicionalna koledarska metoda, ki je bila najbolj uporabljena v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Za ženske z nerednimi ciklusi ta metoda zahteva dolgo obdobje vzdržnosti. Metodo so nadomestile sodobne naravne metode, od katerih nekatere  vključujejo tudi spremenjena pravila te metode v kombinaciji z znaki plodnosti.  
  • Metoda standardnih dni (tudi CycleBeads): Razvili so jo leta 1999 na Inštitutu za reproduktivno zdravje na Univerzi Georgetown. Je 95 % zanesljiva in jo lahko uporabljajo le ženske s ciklusi, dolgimi med 26 in 32 dni.

Temperaturne metode

Temperatura je zelo zanesljiva pri določanju približnega časa ovulacije. Z njo lahko zanesljivo potrdimo, da je ovulacija mimo, in določimo neplodno obdobje po ovulaciji. Ni pa zanesljiva pri napovedovanju ovulacije, zato je ne moremo uporabiti za določanje plodnosti oz. neplodnosti pred ovulacijo. Od ženske zahteva vsakdanje merjenje bazalne temperature zjutraj, preden vstane. Na temperaturo lahko poleg ovulacije vplivajo tudi drugi faktorji, kar včasih otežuje interpretacijo temperaturne krivulje.

Če se želite izogniti zanositvi, to pomeni vzdržnost od začetka menstrualne krvavitve do parih dni po dvigu temperature, kar predvsem pri ženskah z dolgimi ciklusi pomeni zelo malo neplodnih dni. Doeringova metoda je edina temperaturna metoda, ki zanesljivo definira plodno obdobje. V bolj sodobnih naravnih metodah pa so pravila temperaturne metode implementirana v simpto-termalne metode. 

 

Plodna sluz materničnega vratu

Metode, ki temeljijo na sluzi

Sluz materničnega vratu je najbolj zanesljiv način za napovedovanje nastopa ovulacije, prav tako pa lahko določimo tudi konec plodnega obdobja. Lahko jo kombiniramo z drugimi znaki, kot je npr. temperatura, vendar večini žensk predstavlja sluz dovolj zanesljiv znak, ki mu enostavno sledijo. Pozornost na sluz je tudi najbolj zanesljiv način prepoznavanja plodnosti, ki pomaga pri zanositvi, prav tako pa je sluz tudi pokazatelj ženskega reproduktivnega zdravja.

  • Bilingsova ovulacijska metoda (BOM): Je najstarejša metoda na osnovi sluzi, ki sta jo razvila dr. John in dr. Evelyn Billings. Metoda je 99 % zanesljiva pri izogibanju zanositvi, hkrati pa v veliko pomoč parom, ki želijo zanositi. Več: www.thebillingsovulationmethod.org, www.woomb.org.
  • Creighton model FertilityCare system (CrMS): Je standardizirana ovulacijska metoda, ki jo je razvil dr. Thomas Hilgers. Velika pozornost je namenjena natančnemu določanju karakteristik sluzi. Metodo poučujejo le certificirani svetovalci, zaradi česar je uporaba metode izjemno zanesljiva: 99,5 %. Metoda je del NaPro zdravljenja, ki je namenjeno odkrivanju in zdravljenju težav, povezanih z ženskim reproduktivnim zdravjem. NaPro zdravljenje je zelo učinkovito pri zdravljenju številnih težav z neplodnostjo. Več: www.fertilitycare.org, www.fertilitycare.eu, www.fertilitycare.si.

Simpto-termalne metode (STM)

V svoji osnovi metode vključujejo vsakodnevno merjenje in beleženje bazalne temperature in navzkrižno preverjanje z opažanji sluzi materničnega vratu. Lahko vključujejo tudi opazovanje drugih faktorjev, kot so lega materničnega vratu, bolečine … Študije kažejo visoko zanesljivost do 99,6 % ob idealni uporabi. Obstaja več različic metode:   

  • Sensiplan so razvili nemški raziskovalci in ima največjo zanesljivost (99,6 %) med simpto-termalnimi metodami. Hkrati ima metoda tudi najstrožja pravila.  Več: www.sensiplan-international.de.
  • Couple to Couple League: Metodo poučujejo zakonski pari, ki se trudijo, da je metoda preprosta, a še vedno zanesljiva. Ženska opazuje tri znake: sluz, temperaturo in maternični vrat (izbirno). Učenje metode vključuje tudi osnove teologije. Več: www.ccli.org.
  • Roetzer: Metoda, razširjena v Nemčiji in Avstriji ter vzhodni Evropi. Več: www.iner.org/methode.shtml.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja