Iskreno pričevanje o uporabi metode naravnega načrtovanja družine FertilityCare

Vir: Shutterstock

»Joj, koliko je te sluzi!« Tako bi najprej povzela prve strahove in frustracije, ko sem že konkretno vstopila v proces učenja metode FertilityCare. Prav tako še sedaj z veseljem povem, da mi je najpomembnejše ob uporabi te metode, da znam ločevati med različnimi sluzmi, ki so prisotne v mojem menstrualnem ciklu. Druga podobno pomembna stvar pa je, da lahko uporabljam dvojino – torej, da FertilityCare uporabljava skupaj z možem. Zato bom v nadaljevanju tudi predstavljala, kakšna je bila najina zgodba – seveda skozi moje oči.

Prve informacije o naravnih načinih načrtovanja družine še v času samskosti

Morda jih poznate – bila sem ena izmed tistih – dolgotrajno samskih mladih žensk, ki so obdane s prijateljicami, ki so se že poročile in si ustvarile družine ter se tudi prej pričele ukvarjati s spoznavanjem svoje plodnosti. Na ta način sem bila obdarovana z informacijami o naravnih načinih načrtovanja družine, ki so mi kasneje spontano privrele na plan, ko je zame to postalo aktualno.

Proces učenja je postal najina skupna stvar in je še sedaj skupen način življenja.

Zato sem svojemu možu – takrat še fantu – predstavila željo o tem, da se želim spolnosti in načrtovanja družine lotiti brez kemije, z dobrim poznavanjem svojega naravnega cikla, in da sem našla FertilityCare svetovanje preko Zavoda Iskreni ter da sem se že odločila, da se ga udeležim. Povabila sem ga na uvodno predstavitveno srečanje. Hvaležna sem, da je bil že od nekdaj odprt za moje predloge, saj je takrat proces učenja postal skupna stvar in je še sedaj skupen način življenja.

“Mož je bil vir informacij, na katere sem sama sproti pozabljala”

Že po prvem svetovanju, se je takoj pričel proces učenja v vsakdanjiku. Kot že na začetku omenjeno, imam v svojem menstrualnem ciklu skoraj ves čas prisotno sluz. FertilityCare naju je postopoma učil, kako prepoznavati različne sluzi oziroma, kako se le-te pri meni spreminjajo, kar je po tej metodi tudi ključno za prepoznavanje plodnih in neplodnih dni ter morebitno odkrivanje težav. Mož je prevzel vlogo tistega, ki bo koncu dneva preveri in zapiše, kakšno sluz sem imela in s tem določitev, ali je šlo za ploden ali neploden dan. Sliši se preprosto, vendar sem ga nujno potrebovala. On je bil vir informacij, na katere sem sama sproti pozabljala, da sva se jih že naučila na svetovanju, pomagal mi je obnavljati ali ločevati, kaj neka stvar pomeni, ko sem bila v dvomih. Najin koledar pa je izgledal kot semafor: rumeno, rdeče, belo in redko zeleno. (Če še ne poznaš metode FertilityCare, ti želim, da bi bilo čim več zelenega … ☺). Pa še zapisi črk in številk! Meni se je v začetku mešalo od dnevne rutine (Navaditi se na pregledovanje sluzi ob vsakem obisku stranišča me niti ni tako »matralo«.), saj sem preverjala sluzi po dolžini, po barvi, po teksturi, po raztegljivosti, po tem, kaj je že pomembno, da si zapomnim do večera … V nekem vmesnem obdobju je bilo zame tako frustrirajoče, da sem Mateju priznala, da brez njegove podpore in sodelovanja, ne bi zmogla doslednosti in procesa učenja.

Mož na nek način s tem izraža tudi poseben interes zame, posledično tudi hitreje komunicirava glede spolnosti.

Verjamem, da marsikatera ženska zmore in tudi sledi svojemu ciklu povsem sama. Pa vendar sem prepričana, da je meni dosti lažje, ker sva z možem skupaj v tem. Že na samem začetku je prinašalo najino skupno učenje ogromno spoznavanja in pogovorov. Matej je večkrat po srečanju s svetovalko povedal, da je veliko informacij izvedel prvič, jaz sem končno bolje razumela svoje telo. Povezalo naju je na nov način. Še vedno mi ogromno pomeni, da skupaj beleživa menstruacijski koledarček. Na nek način s tem izraža tudi poseben interes zame, posledično tudi hitreje komunicirava glede spolnosti. Sedaj to sicer izgleda povsem neobremenjeno in možu včasih za tri dni nazaj poročam o oznakah, ki jih naj zapiše v koledarček, pa vendar je drugače, kot če bi to počela sama zase.

Znanje, ki ti pomaga pri prepoznavanju težav pri zanositvi

Kasneje sva tudi s pomočjo poznavanja cikla lažje prepoznavala težave pri zanositvi (ovulacijske krvavitve, policistični jajčnik in pomanjkanje progesterona). Super je bilo, da sva se lahko ponovno obrnila na najino svetovalko, dobila povratno informacijo in napotke o ravnanju naprej. Tudi ginekologinja nama je s pomočjo teh informacij lažje pomagala.

Če si skušam predstavljati, kako bi živela, če se ne bi nikoli srečala s to metodo, sem kar razočarana in zgrožena. Ne le, da se mi zdi, da bi bila bistveno manj v stiku s sabo in s svojim telesom, ampak mi je žal, da smo ženske v času svojega odraščanja dobile tako malo informacij in treninga (menim, da lahko tako označim proces učenja metode) o spoznavanju lastnega telesa. Lepo bi bilo, da bi postala to družbena norma, dokler pa je nadstandard, je vreden vložka. Zame je bila namreč to naložba, da se dobro počutim, ko vsak dan vem, kje v ciklu se nahajam, močneje zaznavam svoje telo. Za naju pa naložba za najino bližino, sproščeno spolnost in lažje razumevanje ter reševanje težav ob zanositvi.

Avtorica zapisa je udeleženka programa FertilityCare Saraja Špec.

FertilityCare

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Sigurno je to pametno, da spoznaš svoj ciklus, svoje telo. To je pozitivno, to je tudi naložba v zdravje. Ne morem pa verjeti, kakšno srečo imate nekatere, da vam možje beležijo še vaše menstruacijske koledarčke in evidenco “sluzi”.
  Kolikor vidim okrog sebe, moški nikoli nimajo za nič časa. Na ženskah je velika večina vseh gospodinjskih del, služba, otroci, vrt.
  No, vsa čast izjemam.

 2. Kot sem že v nekem drugem članku napisala,Fertility care je metoda za zdrave odrasle,odgovorne in čustveno zrele ljudi. Ki vedo zakaj živijo,ki so srečni,izpopolnjeni,ki vedo zakaj imajo otroke. In ki seveda so finančno preskrbljeni.
  Ostalim se ne more ponujati tega,ker tudi niso na takem nivoju da bi razumeli Fertility care.
  Zato nikoli ne obsojam tistih,ki drugače živijo. Ne pomeni da kar meni ugaja,tudi nekomu drugemu. Midva ne uporabljava nikakršne kontracepcije že odkar sva skupaj,ni se zgodilo,da bi zanosila,ker spremljava plodne in neplodne dneve.
  Imava enega otroka zaradi izvenmaternicne nosečnosti in spontanega splava sva ostala pri enem otroku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja