Moja hči je edina v razredu, ki obiskuje verouk

Foto: Shutterstock

Če so bili včasih v razredu redki, ki niso obiskovali verouka, in je bilo v razredu najstarejše hčere otrok, ki so ga, še krepko več kot polovica, se je pri najmlajši dogodilo, da je v razredu edina. Še dve punčki sta šli k prvemu obhajilu, k birmi pa ni šel več nihče. Razpad vrednot in vzdušje v razrednem kolektivu sta temu primerna.

Žalostno majhno število otrok, ki se na novo vpišejo k verouku

Naša župnija je precej velika. V bistvu je »po številu duš«, kot se temu reče, ena večjih v Sloveniji. Že nekaj let se ob tednu na začetku šolskega leta, ko imamo predvideno vpisovanje k verouku, župnik sprašuje, koliko prvošolčkov se bo sploh vpisalo. Iz leta v leto izgleda bolj žalostno. Niti tistih, ki bi hodili zaradi in do prejema  zakramentov obhajila in birme, ni več veliko. Res je, da smo mestna župnija, ampak tudi na podeželju marsikje ni veliko bolje.

Zaradi določenih vzrokov hči ne obiskuje čisto najbližje lokalne šole. In stanje pri njej je takšno, kot pač je. Še tisti redki niso njeni sošolci.

Kam gre? K birmi? Kaj pa to sploh je?

Letos jeseni je prejela zakrament svete birme in eni svojih sošolk povedala, da se pripravlja. Kmalu se je po razredu razvedelo, da gre k birmi. Niti eden v razredu ni vedel, kaj to sploh je. In ob priložnosti so jo o tem seveda spraševali. Ne z zasmehovanjem, ampak z iskrenim zanimanjem, kam to gre. In dekle, staro 14 let, je bilo verjetno prvič zares postavljena na pozicijo oznanjevalca. Kako in kaj je razlagala, pravzaprav ne vem, vem pa, da so se s sošolci v pogovoru zadržali debelo uro. Zakrament svete birme je še nam, odraslim kristjanom, velika skrivnost. In nekomu razložiti takšno skrivnost je resnično velik izziv.

V teh pogovorih nikoli nismo sami. Sveti Duh je z nami.

Hvaležna sem za duhovne vaje, kateheta, animatorje in pogovore pri verouku, sestro Rebeko, domače razprave, pridige, duhovno branje, filme in sploh vse, kar je do sedaj hčeri prišlo na pot in ji pomagalo, da je znala odgovarjati. In seveda za vodstvo Svetega Duha, ki verjamem, ji je polagal besede v usta.

Verjetno se krščanski starši premalo zavedamo, kako pomembno je, da otroke opremimo z znanjem in samozavestjo.

Včasih se je treba postaviti zase …

Zdi se mi pomembno, da se tudi kot čisto mlada kristjanka zna postaviti zase. Le z znanjem in poznavanjem svoje vere bo lahko zagovarjala in razpravljala o svojih vrednotah. Verjetno se krščanski starši premalo zavedamo, kako pomembno je, da otroke opremimo z znanjem in samozavestjo. Zasmehovanje vere in vernikov je v družbi vsesplošno prisotno. Idej, kako to početi, je na vsakem koraku polno. Naši otroci se bodo slej ko prej srečali z močnimi nasprotniki, ki bodo načitani, retorično spretni … Torej, če se doma prerekamo in si dokazujemo, se pogovarjamo o verskih zadevah in tehtamo vrednote, s tem krepimo otroke tudi za take trenutke. Polagamo jim v srce, kar bo prišlo na plano v ključnem trenutku, ko bo prava beseda pomembna in potrebna.

… in za našega Boga

Ampak postaviti se je in bo treba tudi za Boga. Vsi smo o njem dolžni širiti veselo vest. In čeprav se mi zdi, da je hči mlada, da bi bila pričevalka, misijonarka in bi ji rada nekako prihranila težo naloge in odgovornosti, se po drugi strani zavedam, da moje življenje ni njeno življenje in moje življenjske naloge niso njene naloge. Ona ima svoje. Dobila je čudovito priložnost. In morda, morda je kateri od sošolcev začutil, da je to tema, o kateri bi nekoč želel izvedeti kaj več …

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. S čim se vi ukvarjate! A če hodiš k verouku, si potem boljši človek ali kako? Pač ljudje niso več tako naivni, tudi otroci se ne uklanjajo vsemu, kar izvedo, se sprašujejo, dvomijo, raziskujejo in ne verjamejo več na prvo žogo. Hvala Bogu za to.

  “Verjetno se krščanski starši premalo zavedamo, kako pomembno je, da otroke opremimo z znanjem in samozavestjo”. – samozavest in znanje nimata veze s krščanstvom. Vrednote, kot so človeškost, solidarnost, empatija, ljubezen do vsakega živega bitja, spoštovanje narave, spoštovanje življenja, dostojanstvo vsakega človeka, spoštovanje vseh človekovih pravic – so univerzalne in ne jih prosim povezovati samo s krščanstvom.

  1. Z vsem spoštovanjem, a vrednote, ki jih naštevate v vašem komentarju, imajo korenine ravno v krščanstvu oziroma izhajajo iz dekaloga…

  2. Vrednote, ki jih nastevate, je v nase kraje prineslo prav krscanstvo; tega prej ni bilo; po inerciji te vrednote se vedno obstajajo, tudi ce se mnogi nimajo vec za kristjane; ampak v krscanstvu je poleg teh vrednot povedano zakaj te vrednote sploh so, take kot so; namrec, moralni nauk scasoma zbledi, ce uporabniki ne vedo, zakaj je tako; ni nakljucje, da v po-krscanski dobi ti moralni nauki izgubljajo tezo in jih zamenjujejo principi koristnosti in prijetnosti; tezko je mladini plavzibilno razloziti, da je treba imeti te vrednote samo zato, ker naj bi bile menda univerzalne, ce taista mladina lahko vidi, da mnogokje sploh ne veljajo;

   1. Kaj želite povedati, da ljudstva pred krščanstvom niso poznala morale in ostalih vrednot, ki si jih skuša krščanstvo prilastiti le za svoje.
    še vedno trdim, da to da si človek, ne rabiš biti kristjan, ali pa katere koli vere.
    Pomoč človeku v stiski npr. nima veze, kaj si po veroizpovedi, socialnem statusu, od kje prihajaš ali pač?

    1. Malo si preberite kako so ziveli Germani, Vikingi itd. preden so se pokristianili. Seveda so poznali moralo, ampak ta je bila npr. da ce so kaj rabili, so sli , ubili sosednjo vas in vse pobrali. In ce so bili posebno ucinkoviti, so sli po smrti v Valhalo.

     1. Da ne bi midva začela razpravljati o nasilnem pokristjanjevanju v Afriki, Ameriki in drugod. A na to ste pa pozabili ali kako?
      Se zdaj ljudje staroselci trpijo zaradi tega.

 2. Hehe,ne bo držalo,te vrednote so vsecloveske brez da bi se navezovati na katerokoli vero,ker tudi ostale vere to zagovarjajo,kar sem napisala.
  Krščanstvo je zelo mlado zato zagotovo ne drži,da si te vrednote lasti prav krščanstvo.

  1. To je res, niso izkljucno krscanske, vec ali manj vse religije govorijo isto; vseclovesko pa to se ni; v bistvu je tako, da ko odpravis religijo, odpravis tudi vrednote. Ker religija je v svojem bistvu ravno skupek moralnih norm. Bog ne rabi religije, ljudje jo rabijo, sicer se jim druzba utegne zrusiti sama vase. Znani ateist, Voltaire je rekel, da ce boga ne bi bilo, bi se ga morali izmisliti. Biblija. Koran in co. so v bistvu zakoniki, morala in norme so zapisane v obliki zgodb. Te zgodbe pripovedujejo kaj je prav in kaj ne, pa tudi zakaj mora biti tako.
   V modernih druzbah, slovenski npr. so te norme napisane v obliki pisanih zakonov in krsitev kaznujejo sodisca in policija; sedaj mi pa povejte zakaj ravno v SLO ljudje tako grobo neupostevajo teiste zakone? Ker zagrozena kazen ni zadosten motiv za upostevanje.

 3. Kako čudno, da se to dogaja sedaj, v času demokracije! Nekateri pravijo, da je bilo v socializmu prepovedano hoditi v cerkev, ipd. Moja generacija smo vsi hodila h verouku in v cerkev. Razen redkih izjem smo bili vsi krščeni, pri sv. obhajilu in sv. birmi. Nihče nas ni zaradi tega preganjal, pa tudi siliti nas ni bilo treba. Otroci smo se imeli lepo, posebej je bila zanimiva pot, družili smo se, skratka lepi spomini. Danes so drugačni časi. Otroci imajo svobodo, namesto h maši ob nedeljah gledajo risanke, ker jim je to bolj všeč.
  Nekega dne, ko bodo odrasli, bodo sigurno pogrešali vero. Življenje je težko, velikokrat ti prav vera pomaga, da greš naprej in ne obupaš.
  Deset božjih zapovedi pa je univerzalnih za vse ljudi. Če bi se vsi ljudje držali božjih zapovedi, bi bilo lepo na tem svetu.

 4. Se mi zdi, da je eden večjih razlogo tudi to, da v naši RKC pometejo pod preprogo vse probleme, da omenim samo pedofilijo. Dokler bodo v vrhu RKC minimalizirali spolne zlorabe, jih zanikali, samo blebetali, ukrepali pa nič, pač tudi ni za pričakovati, da bodo ljudje, ki mislijo s svojo glavo, pošiljali svoje otroke k verouku.

 5. Družba brez vere, je družba brez vrednot. Neverni človek je brez omejitev in mej, saj je velikokrat pomemben samo užitek in “jaz” potem pa dolgo nič… Težko najdemo nevernega človeka z vrednotami. Obstajajo vendar so bolj izjema kot pravilo.
  Zakaj danes hodi tako malo otrok k verouku? Zato ker imamo danes vsega v izobilju. Če pa ‘kaj zaškripa’ pa se še tak nevernik obrne k Bogu ‘ker menda nuca’

 6. Haha neverjetno,menda je bilo v preteklosti tako veliko vere,da so pretepali otroke doma,otroci niso bili nic vredni,jih zanicevali,se 50 let nazaj so bili hlapci in dekle po kmetijah,ogromno ogromno zlorab ravno v katoliških družinah?
  Berite malo zgodovinske in psihološke knjige o vzgoji na Slovenskem v prejšnjem in predprejsnjem stoletju.
  In potem ponovite tole o družbi brez vrednot!

  1. Vprašanje, koliko vere v preteklosti je sploh bilo. Ljudje so hodili v cerkev mnogi samo iz navade in tradicije, saj drugam niti niso imeli kam iti. Ljudje so bili neuki, neizobraženi, le kdo je vedel, kaj je psihologija, kakšna naj bi bila dobra vzgoja. Starši so bili avtoriteta, posebej so se otroci bali očetov. Bila je revščina, veliko je bilo alkoholizma, moški so pili po gostilnah, ženske so se doma mučile z otroki, bile so izčrpane, non stop noseče, otroci so lačni jokali ! Potem se ne čudimo, če so bile živčne in nesrečne in so svojo jezo stresale na otroke, pogostokrat z udarci, palico, klofutami. Večina otrok je končalo kot hlapci in dekle, le redkim srečnežem iz bogatejših družin je uspelo, da so prišli do poklica.
   Ne zatiskajmo si oči, tudi danes svet ni idealen, tudi danes se dogajajo zlorabe, nekateri otroci so še vedno pretepeni in zanemarjeni.

 7. Ponavljam. Današnja družba je družba brez vrednot. To dokazujejo tudi nekateri komentarji sicer odličnega članka. Hvala Bogu so v tej družbi (še) ‘svetle lučke,’ ki se trudijo za dobro. Ena izmed teh svetlih lučk so tudi pisci člankov na iskreni.net

 8. “a vrednote, ki jih naštevate v vašem komentarju, imajo korenine ravno v krščanstvu”? Ah dajte no! Krščanstvo je v naše kraje prineslo mnogo nasilja in gorja, predvsem pa enoumje in strogo hierarhično ureditev, kjer ni bilo nobene (prav nobene) tolerance do drugačle mislečih. “Vrednote, ki jih nastevate, je v nase kraje prineslo prav krscanstvo; tega prej ni bilo”? Le kako more kdo kaj takega trditi? Vse kar nam je znano smo izvedeli od (krščanskih) oblasti; vsi viri iz preteklosti so bili uničeni, ljudje zaprti ali zatrti, pisna izročila uničena ali skrita, prepovedana, kar pa je bilo pretežko izkoreniniti pa je bilo pre-interpretirano v krščansko obliko. Mnogi “krščanski” prazniki in običaji, so v resnici prekriti starodavni običaji. Iz verouka izvemo, da so prej bili “pogani”, “brezbožci”, ki so verjeli v mnogo bogov. In če se zgolj na to oslonimo, imamo dokaz, da so pred krščanstvom ZMOGLI živeti v slogu kljub mnogim “božanstvom”, v katere so ljudstva verjela. Eden je verjel v sveto pšenico, drugi v svete čebelče, tretji v sveto sonce … in glejga zlomka, vsi so preživeli, OČITNO v dovoljšnji slogi, da se je ljudstvo (Slovenci) ohranilo 40.000 let (po DNK raziskavah). Potem pa pride krščanstvo in prinese demokracijo! Prav enako, kot demokracijo prinaša ZDA, kamorkoli pride. V miru lahko države žive zgolj toliko časa, dokler popolnoma soglašajo z ZDA, podpirajo “širitev demokracije” (in zato namenjajo velik BDP za orožje in vojake), ter kupujemo vse njihovo. Hvala lepa za tako demokracijo!

  “kako so ziveli Germani, Vikingi itd. preden so se pokristianili. – ce so kaj rabili, so sli , ubili sosednjo vas in vse pobrali.”? Malo si preberite sveto pismo, oz. staro zavezo. To kar je naštetov citatu PIŠE v stari zavezi. Morala pa je bila, da smeš naropati (in ugrabiti) samo toliko kot potrebuješ in ne “na zalogo”.

  “ko odpravis religijo, odpravis tudi vrednote.” AH DAJTE NO NABIJATI! Vsako bitje ima svoje vrednote, celo polž. Mnoga ljudtva živijo že tisoče let brez teh religij, v osami in se vzdržujejo. Očitno gre. “religija je v svojem bistvu ravno skupek moralnih norm.” DRŽI. Norm, ki si jih je izmislil človek in ne stvarnik. Izmislil pa si jih je vedno PO SVOJI normi. “bog je najprej sebi ustvaril brado”. In da TA človek nima prav, je jasno takoj, ko religije trčijo ena opb drugo. Zato te moralne zgodne in nauki NE “pripovedujejo kaj je prav in kaj ne”, ker očitno je nekaj prav za eno religijo in narobe za drugo. Rezultat so vojne in trpljenje prav teh navadnih ljudi, ki bi jih religije naj zaščitile. Če postaviš na kup male otroke različnih ras se bodo igrali med seboj. Šele skozi odraščanje se bodo NAUČILI sovražiti med seboj.

  “Vprašanje, koliko vere v preteklosti je sploh bilo.? Mislim, da bolj malo PRAVE vere, saj je bila večini prebivalcev vsiljena. Nato pa so jo spoštovali iz strahospoštovanja, saj je bil odklon od te vere kaznovan s smrtjo. Če pa sledimo virom bližje nam (-100+ let) pa so v cerkev hodili tudi zato, da so se novice izmenjale: “t.i. facebook” ali pa “zmenkarije”. Legalno so se lahko in smeli družiti in pomenkovati samo tam. To lahko potrdim tudi iz lastnih izkušenj. Danes nas še najbolj družijo pogrebi. Koliko čvekanja, ki nima nobene zveze z umrlim.

  “Današnja družba je družba brez vrednot. To dokazujejo tudi nekateri komentarji sicer odličnega članka.” NE DRŽI! Današnja družba ima DRUGAČNE vrednote, kot jih ima krščanstvo. Lahko se gremo Amiše, lahko pa se posodobimo na sedanjost in v tem najdemo mir in sožitje. Neobiskovanje sv. maše ni izguba vrednot a-priori. Danes se ljudje ob nedeljah družijo v šoping centrih. Aja, to smo uknili. Morda pa gredo na družinske izlete. Težko najdeš prosto kapaciteto v Slvoeniji med vikendom, torej hodijo. Med tednom ni gneče. Tisti, ki v cerkvi dobijo to, kar potrebujejo, bodo zagotovo šli tja, ne glede na okoliščine. Ostali pa … cel teden sedi v pisarni, nato bo šel sedet v mrzlo cerkev, kjer mu bo župnik preko ozvočenja govoril o morali in tem katero politično opcijo mora podpreti? Marsikdo se ne odloči za to enourno terapijo. Tudi sam sodim med tiste, v cerkev hodimo med tednom in izven uradnih obredov (zase!), ob nedeljah pa izjemoma v kakem drugem kraju iz firbca. Pa tudi maše drugih variant krščanstva so zanimiva izkušnja – pozitivna!

  1. Hitro se najde potrditev zgornjih besed: “Gospodu Anderliču je ušlo. »Brez elite ni naroda, elita je jedro naroda. Narod brez elite ne obstaja, je samo amorfna gmota ljudi, ki ne ve, kam in kako.« Počasi drsimo v fevdalizem, kjer amorfna gmota ljudi nima za preživetje, peščica »elitnih« fevdalcev pa v svilenih oblačilih, okrašenih z zlatimi nitmi, na svojih dvorih šteje svoje milijone.” – Ksenija Benedetti v OnaPlus. Ali pa razlog zakaj (morebiti) vse manj ljudi obiskuje (rimo)katoliško cerkev: “Kardinal Rode je izjavil, da »ta gonja okoli pedofilije presega meje dobrega okusa.« Ljudje pa vendarle kolektivno menijo da “Pedofilija v cerkvi presega vse meje dobrega okusa”. OnaPlus.

 9. “vsi viri iz preteklosti so bili uničeni, ljudje zaprti ali zatrti, pisna izročila uničena ali skrita, prepovedana”

  Resnica je ravno nasprotna: kristjani so ohranjali pisne vire iz poganske antike tako, da so jih prepisovali. Sicer bi izginili, ker večinoma niso bili zapisani na dovolj obstojnem nosilcu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja