Kako urediti stanovanje, da bo otrok v njem lahko fizično aktiven?

Foto: Shutterstock

Sama sem zagovornica, da so otroci čim več zunaj. Naj bo deževen, meglen ali snežen dan, otrok bo zunaj našel načine, da bo pokuril vsaj nekaj svoje energije. A včasih pač ni tako enostavno. Ko nam zdravje ali okoliščine ne dopuščajo, da bi z otrokom zapustili dom (za dlje časa), je potrebno poiskati druge načine, da bo otrok pokuril svojo energijo znotraj našega doma. A le kako lahko otrok (ali več njih) sprosti svoj višek energije, če vaš dom ni ravno prostorna vila? Možnosti je obilo.

Viseča mreža namesto kavča

Večina nas si ne predstavlja dnevne sobe brez udobnega in prostornega kavča. A dejstvo je, da ta ogromen kos pohištva zavzame velik del površine, ki bi sicer lahko bila namenjena za igro in ostale aktivnosti. Če si ne predstavljate dnevnega prostora brez udobnega ležišča na katerega se lahko zleknete, je viseča mreža zelo dober nadomestek klasični zofi.

Obstajajo tudi družinske viseče vreče, v katere se (preverjeno) lahko namesti večja družina. Za visečo mrežo boste potrebovali dva vijaka, ki ju pritrdite v strop ali na dve nasproti stoječi steni. Če zraven pritrdite še kos verige ali vrvi z vozli, boste visečo mrežo enostavno lahko dvigali in spuščali glede na vaše potrebe kar s plezalnimi karabini. To pride zelo prav, če po njej plezajo otroci, saj jo lahko spustite le nekaj cm od tal in preprečite hujše poškodbe. Če pa jo dvignete visoko, pa boste vi lahko udobno ležali v njej, medtem, ko se bodo otroci lahko igrali spodaj. Viseča mreža pa ni le vaš kavč ampak otrokom odlično plezalo, tobogan, gusarska ladja. Najbolje od vsega pa je, da jo lahko enostavno spnete skupaj in pridobite veliko igralne površine, saj zložena zavzame le nekaj cm prostora.

Plezala

Otroci vseh starosti radi plezajo. Če ne morejo plezati zunaj po drevesih, jim lahko plezanje omogočimo tudi v stanovanju. Če imamo prosto steno, si lahko omislimo lestev ali ribstol, sicer pa pridejo prav tudi viseče lestve, vrvi z vozli, gugalnice, ipd., ki jih lahko s plezalnimi karabini pripenjamo in odpenjamo iz vijaka, ki smo ga privijačili v strop ali med vrata. Tako imamo plezalo, obešalo ali gugalnico vedno na dosegu roke.

Pograd

Če imate več otrok in majhno stanovanje, imate zagotovo tudi vsaj en pograd. Pograd je sam po sebi krasno plezalo, če nanj obesite nekaj rjuh ali pregrinjal, pa se lahko spremeni tudi v grad, jamo ali šotor. Iz obrabljene rjuhe ali odeje pa lahko z nekaj iznajdljivosti naredite tudi »tobogan«.

Plezalna stena

Če imate hodnik ali neizkoriščeno steno v stanovanju, si lahko omislite notranjo plezalno steno. Oprimke lahko pritrdite direktno v steno ali pa steno oblečete v les, ki ga lahko lično pobarvate in pokažete tudi svoje ali otroške umetniške talente.

Plezalna mreža

Če imate galerijo ali visok strop, ga lahko izkoristite in naredite ogromno plezalno mrežo. Za to boste potrebovali veliko (ribiško) mrežo, nekaj vijakov in iznajdljivosti, da jo boste varno namestili na steno in/ali strop, tako da otrok ne bo mogel nikjer pasti na tla.

Pajkova mreža

Če niste ravno navdušeni nad renovacijo stanovanja obstajajo tudi neinvazivni načini, da se otrok premiga v stanovanju. Eden izmed načinov je pajkova mreža, ki jo lahko izdelate s pomočjo papirnatega lepilnega traku, ki ga običajno uporabljamo pri pleskanju ali iz krep papirja. Če imate v stanovanju stopnišče, pritrdite več kosov lepilnega traku iz enega konca na drugega in ustvarite pajkovo mrežo, otrok pa mora preplezati stopnišče, brez da bi potrgal lepilni trak. Podobno lahko naredite tudi med vrati, med dvema ožjima stenama ali med dvema stoloma.

Trampolin

Če vam skakanje po postelji ali kavču ni najbolj všeč, si lahko omislite (zložljiv) mini trampolin, ki bo z veseljem prestregel nekaj živahnih nogic.

Igre z žogo

Žoga navadno med starši ni najbolj zaželen pripomoček v stanovanju. A če ustvarite igro iz ovir, kjer mora otrok žogo čim bolj nežno pripeljati iz enega konca na drugega, je tudi žoga lahko super notranji pripomoček.

Talne igre

Kdo ne pozna klasičnih iger skakanja, kot so avionček ali »punce, punce ven«? Otroci sheme za talne igre običajno narišejo s kredo na betonsko površino. A igro lahko enostavno prenesete tudi v stanovanje. Strukture lahko naredite iz papirnatega lepilnega traku, ki ne bo poškodoval vaših tal in igra se lahko prične.

Sankališče

Če imate notranje stopnice, ga lahko enostavno izkoristite za sankališče. Vse kar potrebujete je več kosov večjega in debelejšega kartona (kartonaste embalaže), ki ga položite na stopnice in sankanje se lahko prične.

Labirint

Kartonasta embalaža vam lahko služi tudi kot material za ustvarjanje različnih skulptur v stanovanju. Ustvarite lahko vse od avtobusa, gradu, kuhinje, trgovine, pralnice. Če pa želite, da se otroci dobro premigajo, ustvarite labirint z več izhodi. Zabava je zagotovljena.

»Znajdi se« aktivnosti

Zadnjo v kategoriji aktivnosti sem poimenovala kar »znajdi se”, saj so to aktivnosti, ki jih dobiš v trenutku navdiha in uporabiš kar pač imaš pri roki. Ena teh je, da poiščeš nekaj lesenih deščic ali okrasnih blazin, jih položiš naključno po tleh, otrok pa mora stopati iz ene na drugo, da lovi ravnotežje. Za lovljenje ravnotežja je super tudi ravnotežnik, ki ga hitro lahko izdelate sami tako, da ravno desko položite na ovalno poleno. Za skrivanje in hihitanje lahko poskrbi nekaj odej in kak stol, ki bo pričaral pravo jamsko doživetje. Če pa pri roki nimate prav ničesar, ste pripomoček lahko tudi sami. Brez da bi se pretirano pretegnili, se lahko uležete na sredino prostora in za nekaj časa postanete “morski pes”, ki lovi male nogice, ki tekajo mimo vas.

Starši vemo, da otroci potrebujejo fizične aktivnosti, saj se sicer lahko zgodi, da otrok odvečno energijo sprosti ob času in na način, ki nam staršem ni preveč po volji. (Pre)hitro lahko pride tudi do poškodb ali povzročanja materialne škode. Če torej želimo otroku omogočiti samostojno igro in fizično aktivnost v notranjih prostorih, potem je smiselno premisliti o možnostih, kako bi lahko naše stanovanje temu najlažje prilagodili.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja