Kako sem vzljubila peko z drožmi?

Vir: osebni arhiv

V začetku epidemije, ko so ljudje v trgovinah razgrabili kvas in se je močno razraslo nadušenje nad pečenjem z drožmi, se sama tega nisem lotila. Malo zato, ker se mi je zdelo, da to počnejo že vsi in gre za precej nekega packanja, malo pa zato, ker mi ni nikoli zmanjkalo kvasa. A vseeno me je kot veliko ljubiteljico kuhinjskega ustvarjanja, ki kruh skoraj vedno speče sama, najmanj iz radovednosti mikalo preizkusiti pečenje s temi divjimi kvasovkami.

Kruh iz droži je bolj zdrav, njegova priprava pa omogoča številne lekcije

Posebej me je prepričal zdravstveni vidik tovrstne peke. Kruh iz droži je namreč zaradi fermentacije veliko bolje prebavljiv, ne napihuje in omogoča, da naše telo absorbira več hranilnih snovi iz moke. Ni zanemarljivo, da ima tudi daljši rok trajanja, lepo teksturo in se mnogo manj drobi.

Hkrati pa je peka z drožmi tudi izjemno koristno znanje, ki ga velja prenesti na prihodnje rodove. Ker kaj pa vemo, kdaj morda kvasa in kruha zopet ne bo mogoče kupiti v trgovini. Poleg tega pa takšen način priprave kruha uči potrpežljivosti, sposobnosti čakanja in pričakovanja, kar so danes, ko smo vajeni stvari dobiti takoj, že nekoliko izgubljene vrline.

V peko z drožmi nikar brez potrpežljivosti

Prve droži (gumica označuje, koliko so narasle od zadnjega hranjenja)

Tako sem se peke lotila to pomlad, s pomočjo knjige Anite Šumer Drožomanija. Ker je to debela bukva z veliko znanja, jaz pa v veliki želji da bi spekla svoj prvi kruh z drožmi, nisem imela časa za branje od začetka, sem najprej odprla pri naslovu »Moj prvi« (kruh namreč) in hitro ugotovila, da se bom morala lotiti veliko bolj potrpežljivo. Brez droži namreč nisem mogla speči svojega prvega kruha z drožmi.

In prav, ko sem se želela lotiti priprave droži, meni najbližja trgovinica ni imela ržene, v mlinu mlete ali ekološke moke, polnozrnate je pa ravno zmanjkalo, tako da sem se sprva priprave droži lotila z malo boljšo pšenično moko. In po štirih dneh, še preden bi nastale prave droži, doživela prvo zakisanje droži v nastajanju ter ugotovila, da je res pravzraprav nujno uporabiti rženo moko oz. neko drugo moko, v kateri pri proizvodnji nisu ubili vsega življenja.

Po več zapletih, iz katerih so me rešili Anitini »SOS nasveti«, mi je nazadnje v devetih dneh končno uspelo pripraviti droži. Kakšno zadovoljstvo! In ko je zadišal prvi kruh z drožmi (ki je nekoliko bolj zrasel v širino kot v višno), sem bila čisto navdušena. Ker je bil kruh dejansko okusen in ker sem ga na svoje presenečenje lahko pojedla res veliko, brez da mi to prineslo kakršen koli občutek teže v želodcu.

Nov pogon kuhinjski ustvarjalnosti

Moja napaka je sicer bila, da svojih prvih droži nisem poimenova in so se potem, ko sem šla za par dni  od doma in sem jih nenahranjene postavila v hladilnik, počasi alkoholizirale. A tako sem vsaj lahko znova preizkušala znanje priprave droži …

V glavnem; moja kuhinja, ki je zame predvsem kraj sprostitve, ustvarjalnosti in eksperimentiranja, je z Drožomanijo dobila nov izziv, nov pogon in novo možnost učenja. Ker z drožmi lahko spečeš vse sorte slanih in sladkih pekovskih izdelkov in jaz bi jih kar nekaj še rada preizkusila.

Knjiga mi je že doslej, ko še nisem preizkusila vseh njenih receptov, veliko dala; od spodbude k uporabi bolj kakovostne moke, lekcij o žitih, mokah, njihovih lastnostih in trikih peke (tudi tiste brez droži), pa do umetnosti peke z drožmi – ki jo še vedno počasi usvajam. Drožomanija je predvsem zvesta spremljevalka, ki mi pomaga vedno, kadar sem v dvomih ter mi vsakič, ko jo zopet prebiram iz čiste radovednosti, odpre novo obzorje. Računam, da pridem tudi do tja, kjer bom iz droži lahko spekla pravo orehovo potico (tudi ta recept je v Drožomaniji) :).

Hkrati pa me je navdušilo, kako osebno in domače je mojstrica Anita Šumer Drožomanijo napisala – s triki, domačimi izrazi in priporočili iz gore izkušenj. Včasih se mi je že skoraj zdelo, da stoji poleg mene in mi vse skupaj pripoveduje kot kakšna babica. Navdušila pa me je tudi njena strast in navdušenje do tovrstne peke, za kateri lahko gladko rečem, da sta nalezljivi – pa četudi iz knjige ali pa podkasta. No, pa dejstvo, da gre delček od vsake prodane knjige v dobrodelne namene mi je tudi pogrel srce. Naj Drožomanija ogreje tudi vašo kuhinjo in srce!

Prispevek je oglasno sporočilo.


Knjigo Drožomanija lahko naročite v trgovini Iskreni, pri čemer vam poštnino častimo mi – ali pa jo kupite v naši trgovini na Nazorjevi 1 v Ljubljani.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja