Pa smo dočakali Svizce 2 – mladinski »must read« za letošnjo jesen/ zimo!

Foto: Ema Klemen

Po prvem delu ponatisnjene uspešnice Potem pa Svizci zavijejo … (2021) smo imeli bralci visoka pričakovanja. Prigode devetošolca Anžeta, ki se s svojim vodom odpravi na hajk s kolesi in doživi kar nekaj prigod, so nam pač zlezle pod kožo! Ampak avtorica Lucija Čakš bralcev ni pustila na cedilu. Drugi del z naslovom Potem pa Svizci nasankajo …, ki je ravnokar izšel pri Zavodu Iskreni, je ravno tako živ, humoren in na trenutke napet, kot je bil prvi.

Slovenski pustolovski romani, namenjeni mlajšim najstnikom, ne izhajajo prav pogosto. Skavtski pa sploh ne! Zato smo bralci toliko bolj nestrpno čakali na nadaljevanje Svizcev, ki navdušujejo tako punce kot fante, tiste, ki so že skavti, tiste, ki si to šele želijo, in tiste, ki preprosto uživajo ob dinamičnih dogodivščinah iz domačih logov. Ker so liki starostno mešani (od 11-letnikov do skoraj srednješolcev), je zgodba zanimiva tako za mlajše kot malo starejše bralce. (Pa še za njihove starše. 🙂 )

V drugem delu Svizcev se Anže skupaj s svojim vodom (štirimi zelo različnimi šestošolci) in preostalo skavtsko druščino odpravi na zimovanje. Anže bi rad izkoristil priložnost, da vsem dokaže, kako so njegovi Svizci boljši od drugih, ter hkrati naredil vtis na skodrano vodnico Vider … Ampak kaj, ko mora ves čas prenašati žaljivke vodnika Risov, poleg tega pa mu možgani zamrznejo vsakič, ko se znajde v dekliški družbi. Se bo zimovanje sprevrglo v polomijo ali bodo fantje presegli nesoglasja in postali »med seboj bratje«, kot pravi skavtski zakon?

Odlično razvedrilo za dolge zimske večere

Katoliški mulci so s Svizci končno dobili serijo romanov, v katerih liki hodijo k maši, molijo, ministrirajo in so pač … kristjani. Super je, ker vera ni v ospredju, ampak je predstavljena kot preprosta vseprisotna realnost, tako kot v večini krščanskih družin. Svizci so čisto običajni najstniki s čisto običajnimi težavami, karakterji in besednjakom, samo da so – kristjani. Kar je zelo osvežujoče, sploh glede na to, da je vera v mladinski literaturi še vedno tabu.

Potem pa Svizci nasankajo … se dogaja pozimi, v idilično zasneženi Poljanski dolini, zato bo knjiga kot nalašč za prebiranje ob dolgih zimskih večerih. Če jo bomo pred otroki lahko skrili do takrat! Novost je tudi, da v tokratni zgodbi na sceno vstopijo punce, ki pošteno popestrijo in zapletejo dogajanje. Skavti seveda niso samo pustolovci, ampak tudi hormonov polni najstniki, avtorica pa se očitno še zelo dobro spominja časov svojih prvih najstniških simpatij.

Poleg punc knjigo popestri še poljansko narečje klanovca Petra, enega najbolj zabavnih likov v zgodbi. Njegove »A veš kuga, če si že paršu, bi mi pa lohk neki pomagu,« se krasno mešajo z rahlo pogovornim slogom ljubljanskih skavtov.

Avtorica Lucija Čakš je malo pred izidom na svojem Instagramu malo provokativno zapisala: »Vsak lahko napiše knjigo. Ne more pa vsak napisati dobre knjige.« In dodala, da bodo bralci jeseni lahko ocenili, ali ji je uspelo tudi v drugič. Bralci pravimo: je! In skupaj s svojimi otroki sprašujemo: kdaj izide trojka?

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja