Kako okolju prijazno okrasiti božično drevo?

Vir: Pixabay

V teh dneh se po televiziji, na spletu, socialnih omrežjih, trgovinah in navsezadnje tudi na obiskih pri prijateljih lahko nagledamo lično okrašenih smrekic, popolnih venčkov in lučk vseh barv ter oblik. Za lepo okrašene smrečice pa v resnici ne potrebujemo kupljenih okraskov – le nekaj naravnih materialov, spretne roke in nekaj časa, ki ga lahko unovčimo tudi kot povezovalno družinsko druženje. O izdelavi okraskov in pripravi materiala zanje je dobro razmišljati že vnaprej ter si s tem prihraniti nekaj stresa, saj je december sicer že sam po sebi precej poln mesec.

Pomarančni okraski

Čudovit okras, ki obenem tudi lepo diši, so na rezine narezane in posušene pomaranče, limone in mandarine. Najbolje se posušijo v bližini peči, kamina ali na radiatorju – dobro pa je, da pred sušenjem popivnate sok in jih kolikor toliko suhe odložite na neko podlago, ki se ne bo prijela (robčki se npr. primejo). Posušene rezine lahko dodatno okrasite s klinčki ali paličico cimeta, nato pa nanje s šivanko pritrdite nit, s katero jih boste obesili na smrekico.

Okraski iz čebeljega voska

Čebelji vosek ponuja kar nekaj priložnosti za ustvarjanje, obenem pa nas nagradi z omamnim vonjem. Čebelji vosek stopite v parni kopeli in ga v tanki plasti (cca 0,3 cm) polijte na peki papir, pustite da se nekoliko posuši, nato pa z modelčki za piškote odtisnite želene oblike in naredite luknjice za vrvico. V še nestrjen vosek lahko dodate tudi razne »okraske«, npr. perle, iglice, šipek … na strjen vosek pa lahko tudi kaj narišete s praskanjem – npr. z zobotrebcem. Vosek lahko kupite pri čebelarjih ali pa v specializiranih trgovinah.

Storži namesto okraskov

Božična jelka, za katero sami izdelamo okraske, je nekaj posebnega, saj izraža individualnost vsake družine in v okraševanje vključuje vse člane.

Mali storži, še posebej lepo izpadejo macesnovi ali borovi, lahko postanejo zanimiva popestritev božične jelke. Lahko jih pobarvate s sprejem ali pa otroke zaposlite s čopiči in barvami. V storževe luknje lahko vstavite majhne bunkice iz voska, perle (za izdelovanje nakita), šipek ali pa jih ovijete s svetlečo vrvico.

Cofki in zašiti okraski

Preprosti okraski so tudi iz volnenih cofkov, ki jih običajno nosimo na vrhu kape. Okraske pa lahko zašijete iz kosov starega blaga – npr. srček iz starih kavbojk olepšate z vrvico čipke in ga napolnite z vato/zelišči, ki lepo dišijo. Volno lahko uporabite tudi v kombinaciji z lesom, in sicer male vejice (ali pa lesene sladoledne palčke) zvežete v obliki zvezde, otroci pa jih ovijejo z volno različnih barv.

Filcane kroglice

Iz volne za polstenje, vode in mila lahko naredite čudovite kroglice, ki jih otroci zelo radi uporabljajo tudi kot žogice. Kroglice morate narediti toliko vnaprej, da se nekoliko posušijo, saj bodo napite z vodo za jelkine veje pretežke. Za dodaten okras na kroglice lahko našijete majhne perlice kakšne stare ogrlice, ki je ne boste več nosili.

Barvanje starih krogel

Kadar želimo le drugačno barvo krogel, jih lahko pobarvamo s sprejem, saj se bo tako barva bolj enakomerno razporedila (najbolje je, da jih med nanašanjem spreja nekam obesimo, da se ne bodo poznali odtisi, npr. na obešalnik). Za popestritev starih krogel imamo na voljo tudi flomastre, s katerimi nanje vsak družinski član nekaj nariše in si s tem ustvari svojo kroglo. Pri tem se bodo najbolje obnesli permanentni markerji, vendar moramo otroke ob tem spremljati, da ne bodo celi popisani.

Okraski iz slanega in pravega testa

S slanim testom še posebej radi delajo otroci, saj je podobno kot ustvarjanje s plastelinom. Potrebujete sol, moko in vodo, ki jih zmešate v razmerju 1:2:1 oz. vodo dodate po občutku, zmešate, razvaljate in odtisnete različne oblike z modelčki za piškote. V testo lahko že med ustvarjanjem dodate tekoče jedilne barve, sicer pa jih skupaj z otroki pobarvate s temperami ali pa akrilnimi barvami, ko se posušijo in dodate bleščice. V kolikor želite bolj naraven videz okraskov iz slanega testa pa še v mehko testo odtisnete smrekove vejice, želodove kapice, vejice ali šipek. Slano testo se najbolje suši v bližini ognja ali radiatorja, posušeni okraski pa niso primerni za vlažno okolje, saj se napijejo z vodo. Okraski so sicer lahko tudi navadni piškoti na vrvici, ki jih spečemo z otroki – samo upoštevati moramo, da bo proti koncu meseca jelka že prazna.

Rabljeni okraski

Zakaj ne bi okraske zamenjali s prijatelji ali družinskimi člani? Tako bo vsak imel v svojem domu nekaj novega. Rabljene okraske lahko kupimo tudi na spletnih straneh z rabljenimi stvarmi in v centrih za ponovno uporabo ter jim s tem ponudimo nov dom, sebi pa popestritev.

Okraski iz lesa in slame

Okraske lahko naredite tudi iz lesa – nekoga prosite, da vam nareže srednje debele veje na tanjše kolute, nato pa nanje kaj narišete bodisi z graviranjem bodisi s tekočimi barvami in čopiči ali flomastri. Z nekoliko več spretnosti lahko okraske naredite tudi iz srednje trde slame in nekaj niti – nastanejo lahko zvezde, angelčki, hiške itd. Na podoben način lahko uporabite tudi manjše veje, ki jih zvežete v obliki zvezde, nato pa jih z mehko slamo ovijete in po želji tudi pobarvate (npr. z zlato barvo). Taka zvezda v kombinaciji z lučkami čudovito izgleda na vrhu smrekice.

Kartonasti okraski

Božična vas kar na jelki? Zakaj pa ne. Iz kartona izrežite manjše hiške in z belo barvo nanje narišite okna, vrata in druge detajle. Podobno lahko naredite tudi krogle, ki jih polepite s čipkami ali pa z lepšimi prtički.

Božična jelka, za katero sami izdelamo okraske, je nekaj posebnega, saj izraža individualnost vsake družine in v okraševanje vključuje vse člane. Čeprav ne izgleda taka kot iz reklamnega kataloga, pa je mnogo bolj izvirna in pristna ter popolno paše v vsak družinski album. Vsako leto nam ponuja novo priložnost za izdelovanje okraskov in po nekaj letih lahko že izbiramo, kateri pridejo na vrsto, pogled na božično jelko pa tako prinese tudi tople spomine o skupnih doživetjih in ustvarjanju ter dober občutek ob zavedanju, da smo z uporabo naravnih in že rabljenih materialov naredili tudi nekaj za naravo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Politično korektni članki tudi na Iskreni.net?
    Ljudje ki spoštujemo naravo in pazimo na odpadke,to ne počnemo od takrat,ko so začeli politiki in ostali govoriti o podnebnih spremembah,o odnosu do narave,o onesnaževanju itd.,ampak to počnemo že skoz.
    Mi vsako leto uporabljamo isto smrekco,okraske,figurice za jaslice. Pač spremenimo lokacijo,kam namestimo jaslice,smrekico in porabimo okraske,ki nam jih kdo podari ali si s kom zamenjamo.

  2. Iz mojega zgodnjega otroštva se spomnim, da smo na božično drevesce obesili tudi bombone. Še sedaj se spomnim tistih bombonov, bili so zaviti v svetlkajočem barvnem papirju: rumeni, rdeči, zeleni, modri…Vsebovali so samo sladkor, ampak nam otrokom, so se zdeli božanskega okusa. Morda se jih kdo od starejše generacije še spomni.
    Zmanjkalo pa jih je v nekaj dneh…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja