Kako biti z zakoncem v isti hiši 24/7 in preživeti

Foto: Canva

Jesenske počitnice so se nam za en teden podaljšale. In vse kaže, da samoizolacije po njih še ne bo konec. Številni zakonci zato preživijo skupaj mnogo več časa, kot so ga bili vajeni.

Človek bi si mislil, da je samoumevno, da mož in žena rada preživljata čas skupaj. Žal ni vedno tako preprosto. Nakopičijo se skrbi, stres, težave, pa tudi nerazrešeni konflikti in posledično zamere. Včasih zakonca sploh ne vesta, koliko problemov imata, dokler nista prisiljena preživeti nekaj časa skupaj. Morda bo nekaj uvidov koristilo parom, ki so zaradi koronskih ukrepov obtičali skupaj doma.

Znižajte pričakovanja

Nič te ne potre bolj kot previsoka pričakovanja. Če pričakujete, da bo delo od doma (ali pa čakaje doma, da boste znova poklicani na delo), z zakoncem ob boku, ena sama pravljica in harmonija, z obilico skupaj popitih kavic ob prijetnem klepetu … se pripravite, da boste bridko razočarani. Poleg tega ljudje v službenih okoljih delujemo precej drugače kot doma. Lahko se vam zgodi, da vam enoušesno prisluškovanje službenim spletnim konferencam vašega zakonca odkrije plati njegove osebnosti, ki jih sploh niste poznali. In vam ne bodo nujno všeč. Morda pričakujete, da boste od doma delo opravili mnogo hitreje in bo zato ostalo več prostega časa za druge prijetne dejavnosti. Bolj verjetno pa je, da se vsaj enemu od vaju delo vleče skozi ves dan in naenkrat zasebno življenje potrebuje precej načrtovanja. Kar me pripelje do naslednje točke:

Čas skupaj in čas narazen

Sliši se trapasto, a je res: tudi če mož in žena vse dni preživita ves čas v isti hiši ali celo isti sobi, si morata splanirati čas, ki ga preživita skupaj samo onadva in se posvečata drug drugemu. Recimo, da določita dan v tednu, ko imata zvečer zmenek. Ker biti več ur v istem prostoru ni isto kot preživljati čas skupaj. Res je, da trenutno zvečer ne moremo ven, pa tudi nimamo kam iti. A že sedenje na kavču, sploh ob prižgani sveči in kozarcu vina, je lahko super. Če potrebujeta kaj sproščujočega, poguglajta kak stand-up na Youtubu. Lahko se igrata kakšno namizno igro. Predlogov na to temo je na spletu toliko, da mi jih res ni treba pisati …

Če čakata, da se bo priložnost za skupaj preživet kakovosten čas ali za čas vsak posebej kar pokazala in jo bosta takrat pač zgrabila, bosta razočarana.

Še pomembneje pa je – čeprav se sliši še bolj bizarno – da načrtujeta tudi čas, ki ga bo vsak od vaju preživel sam. Ko vsak dan z nekom preživiš toliko časa, se ga zlahka zasitiš. Vsak od vaju naj si vsaj enkrat na teden vzame čas za enourni sprehod, tek, kolesarjenje … sam. Dajta si možnost, da se zapogrešata. In naj vaju ne skrbi občutek svobode, ki ga dobita, ko zakonec za nekaj časa odnese pete – na njem ni nič zloveščega, celo popolnoma normalen je.

In še to: spontanost je precenjena. Če čakata, da se bo priložnost za skupaj preživet kakovosten čas ali za čas vsak posebej kar pokazala in jo bosta takrat pač zgrabila, bosta razočarana. Ko delaš od doma, sploh, če se ob tem doma šolajo še otroci, se vedno pokaže »še nekaj«. Še ena naloga, še en opravek, še eno gospodinjsko opravilo … Najbolje si je zagotoviti potrebni čas zase ali skupaj tako, da rečeš: »Jutri zjutraj grem tečt/ na sprehod/nabirat gobe« ali »Kateri večer v tem tednu bova imela zmenek?« Kar je tudi naslednja točka:

Jasno komuniciranje!

Velja, da imamo s tem težave predvsem ženske – ker pričakujemo, da bodo možje naše želje kar brali iz naših oči. A neizražanja želja in potreb so krivi tudi moški – oni bolj zato, ker se jim zdi nekaj pač popolnoma samoumevno (čeprav niti ni).

Za mirno skupno sobivanje je zato ključno, da si povesta, ko kaj potrebujeta ali želita. Pa tudi, če so želje tako neprijazne kot »Prosim, zdajle potrebujem 10 minut popolne tišine in miru.« ali »Drugič prosim, pojdi dolge telefonske pogovore opravit v drugo sobo.«

Čeprav ni vaš sodelavec, mora tudi vaš zakonec poznati ure vaših spletnih sestankov. Predvsem, da ve, kdaj se mora pretvarjati, da ga ni. 🙂 In čeprav ni vaš sodelavec, je včasih koristno tudi, če z njim delite kak služben problem. Že zato, ker je dobro, če vas nekdo posluša, pa tudi, ker misli širše in ima lahko kak domiseln predlog.

Odpuščati hitro in veliko

Problem dela od doma je, da je nemogoče »ne nositi dela domov«.

Pink v neki pesmi poje: »Just when it can’t get worse I had a shit day, you had a shit day, we had a shit day« … Pridejo takšni dnevi, ko obema nič ne gre kot je treba. Takrat so prepiri, ki sploh nimajo nikakršne veze z vajinim odnosom, neizogibni. Zato je koristno, da si hitro odpuščata. Zakonec pač ni nekdo, ki ga boš srečal šele naslednji dan v službi.

Pa še par bonusov:

Moliti drug za drugega. Ohranjajta igrivost s kakšno interno foro ali pozornostmi. Tudi kadar ni časa ali priložnosti za spolni odnos, si vzemita hipce za nežnost – še tako natrpan urnik se zaradi ukradenega objema ali poljuba ne bo sesul. Načrtujta obroke vnaprej – veliko nepotrebnih prepirov se zgodi, ker sta po končanem delovniku oba lačna, pa je treba še skuhati kosilo. Upoštevajta želje drug drugega – tudi kadar se vama zdijo kaprice. Tekmujta v tem, kdo bo drugemu bolj prišel naproti. Naučita otroke spoštovati tako vajin čas kot okolje za delo.

Predvsem pa medsebojno cenita delo drug drugega. Med delovnimi urami pristopajta drug k drugemu spoštljivo, nevsiljivo in samo kadar je nujno. Nič od naštetega ne bo pomagalo, če ne verjamete, da vaš mož ali žena ustvarja nekaj pomembnega in dragocenega.


Preberi več:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

 1. On ženi preživel 10+ let, v povprečju 22 ur dnevno in 6 dni v tednu. Kako?
  – določita si kotiček, ki je samo vajin
  – dovolita si samoto
  – naučita se, da odsotnost nasmeha do ušes ni jeznost, ampak samo “sproščena faca brez aktivne vloge”
  – določita si čas zase in naučita drug drugega, da se svet ne podre, če “to, to ali to”, ker
  – sta skupaj X-Y časa in bosta verjetno še Z-Q časa, torej ena nepojasnjena situacija še ni problem
  – pogovorita se, ko se lahko; skupaj ustvarjajta okoliščine za pogovor
  – igrajta vse vloge: sodelavec, prijatelj, sostanovalec, poslovni partner, ljubimec, tekmec, …
  – izrazita želje, naj bodo še tako čudne!
  – ne obsojajta želja, naj bodo še tako čudne!
  – požvižgajta se na okolico, dokler aktivno ne motita okolice
  – izpolnjujta si želje, za katere sta skupaj ugotovila, da si jih lahko (in beri zgoraj!)
  – DAJTA ČASU ČAS, ker se razvijata, usklajujeta in zorita celo življenje, Pride dan, ko se nekaj enostavno zgodi, kar je prej bilo leta (in leta) tabu in nesprejemljivo.
  – kdor z malim ni zadovoljen … drži to.
  – kjer se prepirata dva … tudi to drži.
  – za bedarije se ne prepira, za velike stvari se usklajuje. Velike stvari se s pogovorom izkažejo za bedarije.
  – spomnita se periodično zakaj sta se vzela! Kaj sta takrat bila in kaj sta danes. Kaj sta takrat pričakovala od drugega. Zna se zgoditi, da sta oba malo zahinavila skozi leta. Bodita poštena!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja