Kaj saditi julija, da boste imeli jeseni in pozimi poln vrt

V pridelku lahko uživali še v poznem poletju in jeseni.(Foto: Canva)

Smo sredi poletja, ko je zelenjavni vrt poln pridelkov. Vendar pa moramo že sedaj misliti na jesen in zimo, saj je ravno julij tisti čas, ko sejemo oz. sadimo pridelke, ki jih bomo uživali v jeseni in tudi pozimi. Zdaj je pravi čas za drugo setev.

Kaj sejemo oz. sadimo na novo?

Solate: sejemo oz. sadimo poletne sorte solat. Če jih posejete, jih dobro zasenčite in poskrbite, da je zemlja primerno vlažna. Če sadite sadike, jih je prav tako potrebno redno zalivati, dobro pa je tudi, da jih zastrete z zastirko in osenčite z mrežo za senčenje.

Endivija: lahko je posejete ali posadite sadike.

Radič: lahko ga posejete ali posadite sadike. Prezimni radič posejete in boste imeli pridelek zgodaj spomladi. Medtem ko je recimo za radič štrucar že malo pozno in je boljše, če posadite sadike, saj bo v tem primeru imel dovolj časa, da oblikuje glave.

Korenje in peteršilj: korenje bolje kali v temi, zato ga po sejanju dobro zalijte in gredo pokrijte s kartonom. Ne pozabite preverjati vlažnosti zemlje in kalitve. Takoj ko korenček skali, ga odkrijte.

Krompir: če ga sadite sedaj, ga boste pobirali v oktobru. Hkrati je pri poleti sajenem krompirju manj težav s koloradskim hroščem. Morda ne veste, zakaj se jesenske počitnice imenujejo tudi krompirjeve. Ravno zato, ker so bile počitnice včasih namenjene temu, da so otroci pomagali pospravljati poljščine, med drugim tudi pobirati krompir.

Rdeča pesa: lahko jo posejete ali posadite sadike.

Črna redkev, rumena (podzemna) koleraba, repa: najboljše je, če jih sejete takrat, ko je zemlja še vlažna. Če dežja ni, je potrebno setev dobro zaliti.

Kitajsko zelje: če ga sejete, je sedaj pravi čas. Če sadite sadike, pa imate čas še cel avgust in tudi še v začetku septembra.

Koromač: lahko ga sejete ali sadite. Za sadike bo čas še v avgustu.

Kapusnice: zelje, brstični ohrovt, listnati in glavnati ohrovt, kolerabica

Nizek fižol: kapusnice in fižol so dobri sosedje, zato lahko fižol posejete kar med sadike kapusnic.

Kdaj sejemo in sadimo?

Sejati je najbolje v oblačnih in deževnih dneh, ko je zemlja vlažna. Sadike je priporočljivo presajati zvečer, da niso takoj na vročem soncu. Prvi teden jih je potrebno res dobro zalivati, da se lahko dobro ukoreninijo.

Ponovne setve vrtnin

Poleti se rado zgodi, da nam rastline napadejo razne bolezni in škodljivci. Zato je pravi čas, da sedaj poskrbite in posadite nove sadike. To lahko storite tako s kumarami in bučkami, kot tudi s paradižnikom. Pri kumarah in bučkah je potrebno sadike vzgojiti iz semena. To vzame dober mesec časa, lahko pa posadite že pripravljene sadike. Pri paradižniku lahko ta čas močno skrajšate tako, da odtrgate zalistnik, ki naj bo vsaj 10 cm velik in ga potaknete v zemljo. Hitro bo pognal korenine in imeli boste novo rastlino. Seveda ga ne pozabite redno zalivati in zasenčiti. Nekateri to fazo izvedejo v lončku z vodo in rastlino posadijo šele, ko požene korenine. Sadike posejte med tiste rastline, ki jih boste kasneje odstranili.

Sadike po sajenju redno zalivamo in jih zasenčimo z mrežo za senčenje ali mrežo proti toči, tla pa zastremo z zastirko.

Ta način ni primeren le za nadomestitev obolelih rastlin, pač pa z novimi sadikami nadomestite že iztrošene rastline in tako boste v pridelku lahko uživali še v poznem poletju in jeseni, saj bodo imele nove rastline dovolj energije.

Zeleno gnojenje

Na prazne gredice posejte deteljo in druge rastline za zeleno gnojenje, kot so facelija, bela gorjušica, ajda, inkarnatka, lucerna in oljna redkev. Te bodo v zemljo vnesle dušik in hkrati preprečile, da bi se zemlja izsušila. Prav tako se na gredicah ne bo razrasel plevel. Tla bodo bolj rahla, zelena masa pa bo še dodatni humus za zemljo. Deteljo lahko posejete tudi med prezimne sorte radiča, saj lahko takšno gredico tekom poletja mirno kosite.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Iz mojih izkušenj je boljše, da v taki vročini, kot je sedaj, ne sadimo in ne sejemo, saj seme dobesedno strohni v suhi in prevroči zemlji. Boljše je počakati na dež, na ohladitev, ko pade temperatura pod 30 stopinj.
    Jaz navadno v drugi polovici avgusta posejem radič, solato, motovilec, blitvo, posadim pa brzote, karfjolo, brokoli, zelje, por in navadno mi vse lepo uspe, tako da imamo potem zelenjavo za čez zimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja