Zalivajte na pravi način!

Vir: Pixabay

Zalivati vrt se sliši preprosto. Vzameš cev ali zalivalko in zaliješ. Pa vendar ni tako preprosto. Količina vode, s katero zaliješ rastlino, ni vedno enaka. Tudi ni vseeno, kdaj zalivaš. Še posebej v vročih poletjih, ko so tla vedno bolj suha, rastline potrebujejo skrbno namakanje.

Koliko vode?

Verjetno boste mnogi razočarani z odgovorom, vendar odgovora ni. Ker je odvisno od številnih faktorjev, ki niso univerzalni za vse situacije. Pri vrtu pač ne gre za matematično statistiko, ampak bolj za opazovanje in razumevanje.

Pomembni so okoljski faktorji: rastna doba, temperatura in vlažnost, pogostost padavin, vrsta zemlje, lokacija …

Nekatere vrtnine imajo dolgo rastno dobo. Recimo blitva je takšna, da jo lahko gojimo praktično skozi celo leto. Razlika je, koliko vode potrebuje spomladi, koliko poleti in koliko jeseni.

Ko obilno dežuje, ni potrebe po zalivanju kar dolgo časa.

Če imamo ilovnato zemljo, ki zadrži veliko vode, je lahko pretirano zalivanje škodljivo. Če pa imamo peščeno prst, so potrebe po zalivanju veliko večje.

Južna stran je bolj na soncu kot severna, zato so potrebe po vodi večje. Upoštevati moramo tudi morebitno senčenje.

Vsaka vrtnina ima drugačne potrebe po vodi

Upoštevati moramo tudi življenjsko fazo posamezne rastline. Ko rastlino posadimo, rabi več vode, saj mora šele razviti koreninski sistem. Medtem ko odrasla rastlina z razvitimi koreninami ve, kje mora iskati vodo. Prav tako so potrebe po vodi manjše, ko sadeži že zorijo.

Kje zalivamo?

Največkrat delamo napako, da rastlino zalivamo tik ob steblu. To daje rastlini znak, da je voda v neposredni bližini in zato ne razvija širokega koreninskega sistema. Zato je boljše zalivati vsaj 5 centimetrov stran. Rastlina res ne bo takoj prišla do vode, vendar jo bo zaznala in pognala korenine proti njej.

Naučiti se moramo opazovati. Spuščeni ali porumeneli listi ali upočasnjena rast so mali znaki, da rastlina potrebuje več vode.

Koliko zalivati?

Poleti nas lahko premami, da naenkrat zelo močno zalijemo. Vendar je kapaciteta korenin za vsrkanje vode omejena. Ostala voda izhlapi iz prsti, ne da bi sploh prišla do korenin. Zato je boljše zalivati večkrat in ravno prav – toliko, da je zemlja ravno prav namočena, tudi v globino. Napaka je tudi, če zalivamo pogosto in malo, saj v tem primeru voda ne prodre v globino.

Kdaj zalivati?

Poleti nikoli ne zalivamo v vročini. To je samo izguba vode, saj je izhlapevanje vode iz zemlje v tem času ogromno. Najbolje je rastline zalivati zgodaj zjutraj. Praktično je tudi zalivanje v večernih urah.

Kako zalivati?

To je odvisno predvsem od tega, kakšne vire vode imate na voljo.

Najbolje se obnesejo kapljični namakalni sistemi. Tu so najmanjše izgube vode, voda pa pride tja, kamor mora.

Kaj pa lončnice?

Zalivanje rastlin v posodah je drugačno. V tem primeru je rastlina omejena v širjenju koreninskega sistema, zato je potrebno pogostejše zalivanje.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja