Kako se znebiti mravelj na naraven način?

Vir: Pixabay

Mravlje, mravlje, mravlje. Jih je tudi pri vas ogromno? S pomladjo odkrijejo vsako najmanjšo špranjo in primarširajo v naše domove. Pri nas so se očitno odločile, da svoje bivanje podaljšajo še čez poletne počitnice. Počasi že najedajo naše živce in našo gostoljubnost.

Zato sem se odločila poiskati naravne načine, kako jih prijazno vreči čez prag in jim pomahati v slovo.

Zakaj sploh pridejo v naše domove?

Razlog je seveda hrana. Kolonija mravelj pošlje najprej majhno četico v izvidnico. Ta četica raziskuje toliko časa, dokler ne najde hrane. Ko se vrnejo k svoji koloniji, za sabo puščajo sled feromonov, ki služi za smerokaz preostali koloniji mravelj, ki se odpravi po odkriti zaklad. Fascinantno kajne? Pa nadležno tudi. 

Postavitev bojne linije

Prvi korak je, da svoje surovine hrane tako zavarujemo, da mravlje ne morejo do njih. Predvsem so na udaru sladke stvari. Poskrbite, da bodo te tesno zaprte. Obrišite kapljice soka na zunanji strani steklenice, prav tako kapljice ob pokrovu kozarca medu ali javorjevega sirupa. Priporočljivo je tudi, da tla redno pometate ali sesate, ter da na pultih ni ostankov hrane. 

  • Mravljam pa lahko nastavite tudi posebne ovire, ki jih ne marajo in preko katerih nočejo. Ob vstopnih točkah lahko posujete cimet, kajenski poper, otroški puder ali kavno usedlino. 
  • Citrusi: Mravlje jih ne marajo, ker vsebujejo limonen, ki je učinkovit strup za mravlje. Posušite limonine in pomarančne olupke, jih zmeljite in potresite po vstopnih mestih, lahko tudi po vrtu. 
  • Eterična olja: v vodo dodajte 20 kapljic eteričnega olja poprove mete, dobro pretresite in razpršite po vratih in okenskih policah. To bo odgnalo mravlje, hkrati pa prikrilo vonj hrane in feromonov. 
  • Kis učinkuje podobno kot eterično olje poprove mete. Z vodo ga zmešajte v razmerju 1:1. Mešanici lahko dodate še eterično olje poprove mete ali olje citrusov, kar bo imelo še večji učinek. 

Pa če so mravlje že v hiši?

Najprej ugotovite, kje prihajajo v hišo in kam so namenjene. Na vstopnem mestu uporabite enega od prej omenjenih nasvetov. Odstraniti pa morate tudi feromonsko sled. Pri tem lahko uporabite milnico, mešanico kisa in vode (1:1) ali razpršilo z eteričnim oljem. Če sledi ne odstranite, bodo druge mravlje z lahkoto našle pot do vira hrane. 

In če je mravelj še vedno preveč?

Takrat verjetno pomislite na to, da bi jih zastrupili. Strupi za mravlje, ki jih lahko kupite, so sicer zelo učinkoviti, a so hkrati lahko nevarni za domače živali in otroke. Z malo potrpežljivosti pa se mravelj lahko znebite tudi z manj nevarnimi sestavinami. Te mravlje odnesejo v svoje domove, kjer počasi učinkujejo. 

  • Boraks: zmešajte ga z nečim sladkim, kar bo pritegnilo mravlje (najbolje kakšen sladek sirup). To hrano bodo odnesle v mravljišče.
  • Soda bikarbona:  zmešajte jo s sladkorjem v prahu. Mravlje ne bodo mogle ločiti med sladkorjem in sodo, zato bodo oboje odnesle v gnezdo. 
  • Diatomejska zemlja: ta povzroči, da mravlje dehidrirajo, saj uniči njihov voščeni oklep. Zemlje ne bodo odnesle v mravljišče, bo pa preprečila njihovo prodiranje po hiši. Nanesite jo na vsa vstopna mesta in okoli smetnjakov. Vendar pozor: NE uporabljajte diatomejske zemlje zunaj, saj lahko enako deluje na čebele in jih umori!

Kako se pa vi bojujete z mravljami? Delite z nami ukrepe, ki so se pri vas izkazali za učinkovite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja