dr. Andrej Perko: »Za mamo, ki pije alkohol, da se razbremeni stresa zaradi otrok, je bolje, da popolnoma abstinira«

Vir: Shutterstock

Odvisnost od alkohola je bolečina številnih slovenskih družin.

Zadnje čase je popivanje kot neka hudomušna zasebna šala vse bolj vrinjeno tudi v vsakdan mladih mamic. O tem pojavu, pa tudi o alkoholizmu med ženskami ter pitju o zabavah in praznovanjih smo se pogovarjali z dr. Andrejem Perkom, doktorjem klinične psihologije in vodjo Zavoda Mitikas, kjer pri zdravljenju pomaga tudi zasvojencem od alkohola in njihovim družinam.

Eno najbolj napornih, stresnih obdobij za žensko je vsakdan na porodniški z dojenčkom in še z malčkom zraven. Zelo neobremenjeno se na družabnih omrežjih te mame spodbuja, naj se sprostijo s pomočjo alkohola. Kakšno je vaše mnenje o tem?

To je zelo neodgovorno! Vprašanje je, kaj je v ozadju. Če je to njihov način razbremenjevanja, vodi v zasvojenost.

Torej se takšna mati lahko zasvoji?

Zagotovo se zasvoji – če človek svoje trpljenje in stisko razbremenjuje z alkoholom. Odvisno je res od marsičesa, ampak to je najhitrejša pot v alkoholizem, bolj kot travma ali kaj drugega. Pitje, da se malo boljše počutiš, da si bolj sproščen, pripelje do vsakodnevne navade, potrebe.

Kaj bi torej vi svetovali mladi mami, ki je zaradi majhnih otrok v stresu in ji paše alkohol, da se razbremeni?

Če pije, da razrešuje stres, ji svetujem, naj raje popolnoma abstinira. Takšno pitje je zelo nevarno in če začuti, da to potrebuje, je bolje, da se alkohola sploh ne dotakne. Skrb za otroke je prioriteta, ki potrebujejo trezno mamo. A izvor problema je drugje: kakšen odnos imajo te ženske s svojim možem, očetom otrok? Kako ga bodo znale pritegniti, da bo tvorno sodeloval v življenju družine, da bo odigral svojo vlogo v njej?

Kako sta mamino pitje in očetova vloga povezana?

Verjetno je oče odmaknjen. Kjer je oče prisoten, se to ne dogaja. Pa tudi če bi se, bi mož to nedvomno opazil in zahteval od žene, naj neha.

200 tisoč Slovencev je alkoholikov. Kolikšen odstotek od tega so ženske?

Čedalje večji. Ampak ženske pitje alkohola še vedno malo prikrivajo. Redke ženske vidimo opite, opotekajoče se na cesti. Čedalje več pa jih pije v družbi. A vedno je bila stigma družbe do ženskega popivanja večja.

Zakaj?

Tako je. Očitno hočejo biti ženske tudi tu enakopravne (smeh). Ženska je predvsem žena, mama, je tista oseba, ki skrbi za dom. To seveda pomeni, da je mati alkoholičarka desetkrat hujša travma za otroke, kot če je alkoholik oče.

Ima to res večji negativni vpliv na otroka?

Seveda! Edino mati ima otroka brezpogojno rada. Zanj pomeni zatočišče, tolažbo, zasvojena mati pa tega ne zmore. Otrok se ne more zanesti nanjo. H komu bo torej šel otrok? K očetu, vendar ima ta drugo vlogo v družini.

Vendarle oče lahko fizično zaščiti otroka pred mamo alkoholičarko, obratno pa je veliko težje …

To že, a moški večinoma niso tako altruistični. So tudi takšni, ki so pripravljeni roko dati v ogenj za svojo ženo, ampak večinoma jo pustijo in gredo, si najdejo drugo. Žena ima večji interes družino obdržati skupaj.

Ne more v tem primeru oče prevzeti mamine vloge?

Lahko, saj tudi jo, vendar on ni mama. Pomemben je moški in ženski princip. Oče odpelje otroke v realni svet, jim postavi meje, jih usmerja, da bodo v življenju lahko uspeli. Mama ima pa zaščitniško vlogo, da otroka potolaži, ko mu je hudo. Nihče ne more igrati obeh vlog. V urejeni družini se vloge razdelijo avtomatsko. Kjer pa odnosi niso urejeni, se očetje umaknejo, če jih ženske komandirajo: »Pregrob si, umakni se, bom raje sama.« Enostavno se ne bodejo z njimi in jih ubogajo. Potem je vse narobe, saj otroci odraščajo ob nemočnih očetih, mame pa se začnejo pritoževati, da z očetom nič ni. Ta dinamika je zelo značilna: ženske tožijo, da so za vse same, v resnici pa so vse naredile, da so to dosegle. Je pa seveda tudi veliko moških, ki niti nočejo biti dejavni v družini. In staršev, ki so negotovi, si ne zaupajo, ne upajo vzgajati po intuiciji.

Je to tudi zaradi prevelike poplave informacij?

Točno to. In strokovnjakov –  več jih je, več je težav. Umberto Galimberti v knjigi Nihilizem in mladi piše, da mladi nimajo prihodnosti, ta je za njih grožnja, ne pa priložnost. Kaj jim ostane drugega, kot da se anestezirajo?

Nekateri alkoholiki lahko leta opravljajo vse svoje dolžnosti, povsem normalno funkcionirajo.

Lahko leta funkcionirajo povsem normalno – na zunaj, ampak prej ali slej se zalomi. Alkohol dolgoročno uničuje možgane in spreminja osebnost. Tak človek izgublja moralni čut. Za dozo alkohola pripravljen narediti vse. Žene velikokrat rečejo: to ni isti človek, kot je bil.

Ali so tudi primeri takšnih žensk?

Pri ženskah je teh primerov mnogo manj, saj zaradi ustroja telesa ženska prenese manj alkohola.

Lahko zato tudi hitreje pride do zasvojenosti?

Seveda.

Torej bi moralo biti še veliko več alkoholizma pri ženskah!

Veliko se ga skriva … Ženske potrebujete odnos, preko katerega se lahko predate svojemu možu. Moški pa se mora dokazati v svetu, mora postati »nekdo«, da je ženska lahko ponosna nanj, zagledana vanj. Če ženska zna pripraviti svojega moža, da se vrača z veseljem domov, lahko živita v harmoniji. Ampak moški ne more biti spoštovan samo zato, ker je moški. Problem je danes tudi v tem, da ni več pravih moških, družba je feminizirana, punce pa niso pripravljene iti v odnos kar z vsakim.

Ne more ženska moškega s svojim ravnanjem pripraviti do tega, da bi postal ta »nekdo«?

Seveda lahko, žena ima velik vpliv na svojega moža. Če zna. Če razume dinamiko moškega sveta. Umetnost je, kako bomo gojili odnos. Nihče nas ne opozarja, da je za odnos treba garati, od takrat, ko se spoznamo, pa do smrti. Da se bomo naučili slišati med seboj, prisluhniti svojemu partnerju in njegovemu videnju, ki je lahko diametralno nasprotno mojemu, sprejeti, da to zame ni grožnja. Le tako je možno probleme reševati in ne biti nasprotnik eden drugemu.

Kaj bi vi dejali parom pred poroko, kjer je eden nagnjen k pitju?

Pitje alkohola pred poroko je velika rdeča zastavica. Ženske praviloma razmišljajo takole: »Jaz ga bom s svojo ljubeznijo rešila. Zaradi mene bo prenehal piti.« Pri dekletih gre v času pred poroko pogosto za nekritično, nerealno presojo, pa čeprav je celo očitno, da fant pije. Po drugi strani pa mnogi fantje, ki so že alkoholiki, pred svojim dekletom to prikrivajo. Dekleta, ki izhajajo iz družin, kjer je bil npr. oče alkoholik, pogosto pristanejo v zvezi s fantom alkoholikom. S tem skušajo zadovoljiti potrebe, ki niso bile zadovoljene, in primanjkljaje, ki ki so jih utrpele v primarni družini.

Omenili ste samo primer deklet, katerih fant pije. Za fante, katerih dekle pije, torej tveganje ni tako veliko?

Seveda je za fante ravno tako pomembno, da se zavedajo nevarnosti pitja pri dekletih in zavzamejo do popivanja kritičen odnos. A kot sem že prej dejal – moški smo drugačni. Fant, ki vidi, da njegovo dekle pije, praviloma ne bo vztrajal v odnosu z njo, ampak bo preprosto odšel.

Veliko je zabav, na katerih se pije alkohol. Kako problematično je popiti kak kozarček več?

Praznovanja in veselja ob kozarcu vina ni nič problematičnega, je pravzaprav dobrodošlo. Alkohol je najboljši antidepresiv, da se ljudje, ki pijejo zmerno, malo poveselijo. Problem pri Slovencih je nekritičen odnos do alkohola. Pitje brez nadzora zaradi različnih razlogov. Če prištejemo še žene, otroke teh ljudi, ugotovimo, da je tretjina Slovencev prizadetih zaradi alkohola. Prazniki so pa prilika, da se pije še več. Ampak saj v Sloveniji se pije ob vsaki priliki – če razloga ni, si ga pa že izmislimo.

Je lahko popivanje za praznike dejavnik, ki nekoga pahne v zasvojenost?

Če človek nima mere in pije, da rešuje osebno stisko, lahko. A ti se bodo najverjetneje zapili tudi brez praznikov. Zaradi praznikov ni več alkoholizma v Sloveniji, samo malo več se pije. Treba je namreč razumeti razliko med zmernim pitjem in alkoholizmom. Alkoholik je zasvojenec – on potrebuje svojo dozo, ali je praznik ali pa ne. Pil bo vedno. Takšnemu človeku je nesmiselno preprečevati, da pije, ampak ga je treba pripraviti na zdravljenje.

Da se najprej tega sam zave?

Večina alkoholikov zaradi obrambnih mehanizmov ne prizna, da so zasvojeni in na zdravljenje odidejo pod ultimatom nekoga drugega. Takšnih je večina. Redki pridejo sami. Je pa zdravljenje nujno, sama abstinenca ni dovolj. Človek, ki zgolj neha piti, trpi – v njegovem življenju je treba nekaj spremeniti.

Do tega ne more priti sam?

Zelo težko.

Je vzrok za alkoholizem vedno neko psihološko ozadje?

Ne vedno. Ni nujno, da gre za razreševanje travme ali kakšno drugo psihološko ozadje. Mnogo alkoholikov poznam, ki so imeli lepo mladost, so živeli v primernem, stimulativnem okolju. Lahko so podlegli odnosu družbe in družine do alkohola, morda so se zapili iz nekega mladostnega objestništva – določen odstotek mladih, ki eksperimentirajo z alkoholom, pa tudi z drogo, bo postalo zasvojenih. Zakaj ravno ti? Kdo ve! Lahko so otroci alkoholikov, morda so rasli v nespodbudnem okolju, imajo nizko samopodobo …  Ne poznam alkoholika, ki bi to hotel postati.

Odstotek drugih zasvojenosti v primerjavi z alkoholizmom raste?

Predvsem zasvojenost od spleta. Ker starši že otroku potisnejo v roke tablico, telefon ali računalnik. In takšni otroci so iztrgani iz sveta in odnosov. Imajo tisoč virtualnih prijateljev, pa nobenega realnega odnosa. Če otroku danes ne kupimo pametnega telefona, bo izločen;  ampak tu gre za problem staršev. Poznam družine, kjer ni ne televizije ne pametnih telefonov, pa  otroci zaradi tega niso prav nič prikrajšani, ravno tako lahko dobri učenci, ali pa še boljši.

A kdaj je prava mera med spoznavanjem s sodobno tehnologijo, ki jo bo otrok v odraslosti tudi potreboval in skrbjo, da se ne bi zasvojil?

To je stvar staršev … Družbe ne moremo spremeniti, ampak starši smo dolžni na tem področju narediti, kar vemo, da je prav.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja