Kako gojiti bučke, da boste imeli lep in zdrav pridelek

Foto: Shutterstock

Z bučkami (cuketami) je ponavadi tako: ali jih imamo toliko, da ne vemo, kam z njimi, ali pa nam njihovo gojenje ne gre in ne gre. Kaj takrat delamo narobe?

Vzgoja bučk v resnici ni zahtevna, dobro pa je poznati nekaj trikov.

1. Pomemben je dober začetek

Najboljši obet za dober pridelek je zdrava in krepka sadika. Zato je pomembno, da semena posadimo v dobro zemljo, ki zagotavlja rastlini dovolj hranil, da razvije močne korenine. Takšno zemljo lahko kupite v vrtnarijah in kmetijskih zadrugah, lahko pa jo pripravite tudi sami, tako da zmešate kompost in zemljo iz krtin. Takšna zemlja je tudi najboljša za presajanje. Kompost zagotovi dovolj hranil za rastno sezono, hkrati pa izboljša zemljo. Zemlja iz krtin pa bo zrahljala zemljo in izboljšala drenažo vode ter delovala kot gnojilo s podaljšanim sproščanjem.

2. Pravi čas in prava lokacija

Bučke posadimo na prosto, ko mine nevarnost zmrzali. Dobro uspevajo v dobro odcedni zemlji in na sončnih legah.

3. Privabite opraševalce

Število čebel upada, zato je tudi manj opraševalcev, ki bi opraševali cvetove na naših vrtovih. Okoli bučk zato posejte medovite rastline, ki bodo privabile opraševalce. Več o njih si lahko preberete tu:  https://www.czs.si/Upload/files/medovite%20rastline.pdf.

Poslužite se lahko tudi ročnega opraševanja. Pri tem morate najprej poznati razliko med ženskimi in moškimi cvetovi. Na rastlini se najprej pojavijo moški cvetovi. Ti rastejo na dolgem vitkem steblu, medtem ko imajo ženski cvetovi kratko in čokato steblo. Z majhnim, suhim čopičem pobrišete prah v moškem cvetu in ga nanesete na ženski cvet.

4. Obrezujte

Bučke se lahko široko razširijo po vrtu. Ker imajo velike liste, lahko zavzamejo ogromno prostora. Obilica listov pa opraševalcem tudi oteži pot do cvetov. Z odstranjevanjem odvečnih listov tako olajšate opraševanje, hkratki pa povečate zračnost.Tako do rastline pride dovolj zraka in sončne svetlobe, hkrati pa preprečite razvoj plesni.  Odstranjujte liste, ki so poškodovani ali ki ležijo na tleh, ter tiste, ki posegajo v sosednje rastline.

5. Redno pobirajte pridelek

Bučke nabiramo, ko so še mlade in je lupina tanka. Takrat so najbolj okusne. Redno pobiranje da rastlini signal, naj tvori več cvetov in posledično več plodov.  V toplih mesecih zelo hitro rastejo, in se lahko zgodi, da nas po parih dneh odsotnosti pričaka ogromen zelen kij. Takšna bučka ni več tako okusna, postaja žilava, koža pa vedno trša. V takem primeru je najbolje, da bučko ali pustimo dozoreti za seme ali pa jo odtrgamo in damo za hrano živalim. Če na rastlini pustite dozorevati preveč plodov, bo to zanjo signal, naj upočasni ali celo povsem ustavi tvorbo novih cvetov.

6. Preprečite gnitje plodov

Vzrokov za gnitje plodov je več. Najpogosteje je vzrok prevelika vlaga oz. menjavanje prevelike vlažnosti in suše. To lahko rešimo s primerno zastirko in ohranjanjem primerne vlažnosti tal. Vzrok je lahko tudi v premočnem gnojenju, zaradi česar rastlina energijo usmerja v rast listov, namesto v plodove, plodovi pa začenjajo gniti.

7. Sadite dvakrat

V začetku poletja (konec junija-začetek julija) posadite dodatne sadike. To je lahko kot rezervni plan, če bo tekom sezone kakšna od spomladi posajenih bučk podlegla škodljivcem ali boleznim. Po drugi strani pa bodo te kasneje sajene bučke podaljšale rastno sezono. Ko se bodo prve bučke že začele upočasnjevati, bodo druge še polne energije.

Zdaj, ko poznate skrivnosti gojenja bučk, se ni za bati, da vam ne bi uspelo. Upam, da imate tudi že načrt, kako boste vse porabili.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Hvala za informacije. Kot razumem, je zdaj čas, da bučke še enkrat posadimo. Toda glede na trenutne vremenske razmere (vročina nad 30 stopinj), dvomim, da bi se bučke prijele.
    Sicer pa, poskusiti ni greh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja