In na začetku je bila ljubezen

Thumbnail

Poletje pogosto preživimo tako da spoznamo veliko novih ljudi in če ste mladi in še ne vezani, je to idealen čas za zaljubljanje.

Ljubezen je ena najpomembnejših, če ne najpomembnejša stvar v našem življenju. Kar pa pogosto niti ne pomislimo, pa je to, da ljubezen in zaljubljenost nimata prav veliko skupnega.

Zaljubljenost

Temelj za zaljubljanje se zgradi že v otroštvu, ko na podlagi tega kar vidimo pri starših, v filmih in v zgodbah zgradimo predstavo o ljubezni: kakšen mora biti tisti, ki nas ima rad, kako se obnašamo mi, ko bomo imeli nekoga radi in kakšen bo najin odnos.

Zaljubljenost je odnos do naše predstave o ljubezni. In tako hodimo po svetu in ko spoznamo nekoga, ki v nekaj točkah ustreza naši predstavi o ljubezni, se zgodi tisto magično: zaljubimo se. Toda te osebe v resnici niti ne poznamo, lahko z njo niti še ne spregovorimo, pa v nas že plešejo metuljčki. To se zgodi zato, ker na to osebo projiciramo svojo predstavo in zdi se nam, kot da to osebo že poznamo.

Zato je zaljubljenost slepa. Slepi smo za osebo, zato ker vidimo masko. In občutki so tako močni, ker maska odgovarja temu, kar iščemo. In zaljubljenost traja tako dolgo dokler se ta maska ne razbije. To pa lahko traja nekaj sekund ali pa tudi celo življenje. Zaljubljenost je privid, idealizacija drugega, ki nas očara. In ko nas ta oseba raz-očara, maska pade in zaljubljenosti je konec.

Zaljubljenost ni prva faza ljubezni. In običajno se ne konča v ljubezni.

Zaljubljenost (ko maske padejo) lahko vodi v:

• Ljubezen: všeč si mi to, kar si.

• Prijateljstvo: kar si, ni dovolj, da bi te ljubil.

• Ravnodušnost: to, kar si, mi ne ustreza. 

• Sovraštvo: to, kar si, je grozno.

Ljubezen

Ljubezen je odnos do drugega takega kakršen je. To je odnos stvarnosti. Za to moramo osebo spoznati. To pa zahteva spoznavanje in razumevanje. V ljubezni ni nikoli 100% ujemanja. Zato tudi ni idealne ljubezni. Naše prepričanje, da moramo samo najti pravo osebo, pa bomo srečni, je žal mit, torej ni resničen. Ujemamo se mogoče 60% ali največ 80%. Ostalo pa je prilagajanje in dogovarjanje in če smo pošteni: na trenutke je ljubezen kar trdo delo.

Zato je poletje tudi idealen čas, da se rodi ljubezen. Nikjer bolje ne spoznate človeka kot v skupnem preživljanju prostega časa. Torej pojdite skupaj na počitnice, dolge počitnice! Čim več časa preživite skupaj, bolj se boste spoznali.

In ko se začne ljubezen, vaša predstava o zaljubljenosti zbledi. Zamenja jo realnost, ki pravi, da idealnega človeka ni in da se je potrebno za odnos tudi malo truditi. In ker imate to osebo radi, ste se pripravljeni dogovarjati, prilagajati, brusiti in usklajevati. Tako zorite v zrelo osebo. Odrastete.

Odrasli se ne zaljubljajo. Da pa bi odrasli, so se morali zaljubiti. (Jung)

Ljubezen se pri odraslih (ali pri zrelih osebah) začne s simpatijo in ne s slepo zaljubljenostjo. No seveda jih še vedno prijetno stiska pri srcu, vendar ko začnejo fantazirati, vedo, da to ni stvarnost, zato si želijo spoznati to osebo tako, kakršna je v resnici. Simpatija se ohladi, če ni obojestranska, in ne pušča tragičnih posledic. Za nesrečno ljubezen (zaljubljenost!) pa vemo, da je lahko usodno tragična.

Vas torej v teh toplih brezskrbnih počitniških dneh lahko preseneti ljubezen na prvi pogled? Torej, to ni ljubezen. Na prvi pogled se lahko samo zaljubite in to samo, če ste še »neizbrušena« oseba, sicer pa mirno uživajte na morju in na počitnicah. Če ste vezani in imate zrel odnos, vas nič ne bo zadelo na prvi pogled, vsaj na tem področju ne.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Pogosto se zgodi, še posebej pri mladih, da se veza konča ko začneta zaljubljenca ugotavljati, da sta se zaljubila v ideal in ne v realno osebo. Večja je zaljubljenost, večji je običajno padec, ki ga dva doživita.

    Mogoče so zato najuspešnejši odnosi tisti, ki se začnejo s prijateljstvom?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja