Resnično osrečujoča spolnost

Foto: Shutterstock

Z ženo sva bila kot pričevalski par povabljena, da spregovoriva zaročencem v pripravi na zakon. Tema: osrečujoča spolnost.

Čudovit izziv in nelagodje hkrati, kako predstaviti najino osebno zgodbo v iskreni povezanosti z izkušnjo Cerkve, ki polnost spolnega odnosa postavlja v zakrament svetega zakona. Še pred večji izziv pa naju je postavil voditelj z informacijo, da nama bodo prisluhnili pari, ki že dejavno in dejansko živijo partnersko in družinsko življenje.

Kaj torej sporočiti o spolnosti pred zakonom, razlogih za vzdržnost, o izkušnji čistosti in devištva, ko te na drugi strani zaslona pozdravijo pari z otroki v naročju? 

Merilo čistosti in devištva v zakonu je Bog

Zaljubljenost spreminjati v ljubezen

Ni nama bilo težko spregovoriti, da sta bila telesna in spolna privlačnost v času zaljubljenosti in skupne hoje tudi za naju posebej močni. Zato sva še danes toliko bolj hvaležna za občestvo Cerkve in njen predlog, da bi spolnost živela v odkrivanju Božje zamisli. Cerkev nama je v malih občestvih stala ob strani in naju spremljala, da sva najino zaljubljenost lahko postopoma spreminjala v ljubezen in se učila, kako drug drugega doživljati in sprejemati. Obvarovala naju je, da bi se izgubljala in vztrajala v idealiziranju sebe in drug drugega. Tako sva lahko zorela k odločitvi za dokončno podaritev. Še danes jo razumeva kot sad napora, prizadevanja in molitve, da bi se v resnici sprejemala brezpogojno. In, Bogu hvala, vztrajava.

Svobodna, čista in brezpogojna podaritev

Po odzivih sodeč se je zaročencev najbolj dotaknilo spoznanje, da zakrament svetega zakona stoji na ljubezni, ki pa je zelo razumska odločitev služenja svojemu ljubljenemu sozakoncu. Ne v ugajanju, še manj v prisvajanju. Ne v izčrpavajočem grajenju idealne podobe in nikakor ne v nekem “daj – dam” principu. Sveti zakon je podaritev, kjer si mož in žena dopustita in prizadevata, da se Bog in Njegova ljubezen podarja drug po drugem. Ko se to v resnici zgodi, se tudi v spolnosti zgodi nič drugega kot čista podaritev. Svobodna, prečiščena in brezpogojna. 

Vsem v pripravi na zakon želiva, da bi vstopili vanj opremljeni in pripravljeni podariti življenje za svojega moža oziroma ženo.

Obnova čistosti

Zakonci smo k polnosti odnosa v medsebojnemu podarjanju vselej povabljeni in Cerkev nas tudi spodbuja ter vabi, da pot ozavestimo. Vedno in vsak trenutek, ne glede na zgodovino in pretekle drže v odnosu posameznega para je pot do (morda ponovne?) čistosti in devištva v odnosu mogoča. Gre pa vselej skozi izkustvo vzdržnosti, v katerem zaročenca vedno znova preverjata svoj odnos in drug drugega priznavata v vsej svoji in edinstveni bogopodobnosti. Zbližujeta se najprej v pogovorih, skupnem doživljanju v njunih srečanjih, izkazovanju nežnosti in naklonjenosti, nato pa tudi vsak v sebi in v svojem domu, kjer skupne trenutke spoznavanja ovrednotita in zapisujeta v svoje srce. Ta odmik je pred zakonom ključen in spolni odnosi pogosto prezgodaj vstopijo prav v intimo hrepenenja in ponotranjenja skupnih srečanj v pripravi na zakonsko in družinsko življenje. 

Sveti zakon je podaritev, kjer si mož in žena dopustita in prizadevata, da se Bog in Njegova ljubezen podarja drug po drugem. Ko se to v resnici zgodi, se tudi v spolnosti zgodi nič drugega kot čista podaritev. Svobodna, prečiščena in brezpogojna. 

Povabiti Boga na poroko in v zakon

A vendar: merilo čistosti in devištva v zakonu je Bog. On daje moč, da se sleherno razmerje, vsaka zveza lahko prečisti v Njegovi milosti in zaživi. Ko ga zaročenca, z izkušnjo vzdržnosti ali brez nje, kot fant in dekle ali pa že kot starša, resnično povabita medse, bosta skozi Njegov pogled in Njegovo ljubezen zagotovo odkrila trdno in varno zavetje, njun (spolni) odnos pa zaživela kot rodoviten in izpolnjujoč. Nanj se bosta po Kristusovem zgledu pripravila in drug drugemu v ljubezni služila. V svoji bližini bosta Božjo navzočnost odkrivala v zakoncih, ki zaradi notranje urejenosti še posebej sijejo in izstopajo. Zato vsem v pripravi na zakon želiva, da bi vstopili vanj opremljeni in pripravljeni podariti življenje za svojega moža oziroma ženo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja