Ko otrok zboli

Thumbnail

Prihaja jesenski čas in z njim prehladi. Preden zavijete otroka v topla oblačila in jih odpeljete k zdravniku, preberite naslednja spoznanja o naravi bolezni in zdravil, ki jih tako pogosto uporabljamo: antibiotikih.

Antibiotiki nedvomno rešujejo življenja in preprečujejo hude zaplete. Toda če z njimi zdravimo različna vsakdanja vnetja, je tako kot bi rjo na avtomobilu sanirali tako, da bi preprosto vrgli proč vso karoserijo. Antibiotiki ne ubijajo samo nevarnih bakterij ampak tudi vse koristne bakterije, ki jih naše telo potrebuje. Ste vedeli, da antibiotična kura tako poškoduje človekov naravni obrambni sistem, da telo potrebuje štiri mesece, da si opomore?

In tako otroka, s popolnoma porušenim obrambnim sistemom, po enem tednu zopet pošljete v šolo ali vrtec in kaj se zgodi? Zelo verjetno kmalu zopet zboli.

Zakaj zbolimo

Zmotno je prepričanje, da zbolimo zato, ker smo prišli v stik z bakterijami in virusi. Virusi in bakteriji so naši stalni spremljevalci, ves čas vdirajo v naš organizem. Pomislite: se vam je kdaj zgodilo, da je zbolel eden izmed vaših otrok, vi pa ne? Bolnega otroka ne morete negovati ne da bi se ga dotikali in ne verjamem, da se razkužujete vsakič, ko se ga dotaknete. Zakaj torej (včasih) ne zbolite tudi vi?

Odgovor je v tem, da zbolimo zato, ker nam pade odpornost in ne zato, ker smo se srečali z virusi in bakterijami (govorim o običajnih prehladnih obolenjih). Če je vaša obramba v dobri kondiciji, bo z napadalci pomedla in ne boste zboleli. Če pa je vaša obramba slaba, boste zboleli.

Namesto antibiotika

Preden se odpravite k zdravniku po antibiotike, poskusite s probiotiki. Dobite jih v lekarni. Probiotiki namesto da ubijajo, krepijo obrambno moč organizma in pomagajo pregnati prehlad.

Posezite po naravnih antibiotikih. Za razliko od sintetičnih, ti ne ubijajo koristnih bakterij v našem telesu. Zakladnica domače lekarne je zelo bogata z nasveti, naj zato naštejem le najpomembnejša naravna zdravila: česen, čebula, pripravki iz ameriškega slamnika, aloje vere, timijana, žajblja, alge, brusnice, med.

Vročina je naravni boj organizma proti vsiljivcem. Ne zbijajte jo, razen če ogroža otrokovo zdravje (ko presega vrednost 38.5).

Kdaj k zdravniku

Seveda pa moj namen ni prepričevanje, da ne pojdite nikoli k zdravniku. To bi bilo neodgovorno. Toda še zdravniki sami opozarjajo, naj ostanemo doma in naj pridemo le, ko se otrokovo stanje zelo naglo slabša ali kadar ima visoko vročino že tretji dan.

Sicer pa vsa vnetja pozdravijo domači čaji in domači pripravki, dovolj počitka in mamina ljubezen.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

 1. Naša zdravnica zelo redkokdaj predpiše antibiotik otroku – samo, če ima pozitiven bris žrela in pa na podlagi krvne slike. Mislim, da so časi, ko se je predpisovalo antibiotike za vsak prehladek že mimo – vsaj naše izkušnje in izkušnje večine mojih prijateljic so takšne.

  Če ima pa otrok angino, pa ne bi niti poskušala s kakšnimi domačimi “zvarki” – če rabi antibiotik, rabi antibiotik. Jaz v tem čisto zaupam otrokovi pediatrinji, in do zdaj je imela mala samo enkrat antibiotik (pa še to verjetno zato, ker jo je začelo boleti uho ravno v nedeljo zjutraj in dežurna zdravnica ni naredila krvne slike). Jo je pa kar “sesulo”, potem se še kak mesec ni normalno obnašala (je bila bolj utrujena)

 2. s svojim prispevkom sem želela opozoriti ravno na to: bakterijska vnetja [b]vedno [/b]zdravimo z antibiotiki, pa to ni potrebno. angino pozdraviš z naravnimi zdravili, prav tako vnetje oči, ušes in podobnih zadev. seveda pa se je potrebno zavedati, da so nekatera bolezenska stanja bolj nevarna, zlasti vnetje ušesa. zato se je prej dobro poučiti o naravi teh bolezni in slediti svojemu občutki: če se otroku stanje zelo hitro slabša, bi ga tudi jaz peljala k zdravniku, predvsem pa če drugi ali tretji dan ne gre na boljše.

  lansko sezono je moj sin dobil zelo grdo gnojno vnetje oči. zdravnik mu je predpisal antibiotično kremo in antibiotik-sirup. uporabljala sem samo kremo, je bilo popolnoma dovolj. in ko je zraven zbolel še 2-mesečni dojenček, sem mu samo stiskala svoje mleko v oko in je bil drugi dan že zdrav.

  pri raznih vročinah in vnetjih grla pa se vedno držim načela: čajčki pa domača in naravna zdravila pa postelja pa mamica zraven in k zdravniku šele če tretji dan ni bolje. nikoli ni bilo potrebe po tem.

  osveščenost o negativnih posledicah antibiotikov je velika med mamicami, osveščenost o ne-vedno-nujnosti pri bakterijskih vnetjih pa mislim da še zelo majhna.

 3. Dober članek!
  Antibiotik je včasih nujen, tudi če je krvna slika normalna! Lokalno vnetje (npr. vnetje ušesa) ne dvigne vedno sistemskega odgovora (in levkocitov/CRPja), vseeno pa je huda klinična slika preveč tvegana za lokalne zaplete, ki jih je super težko sanirat. Kljub vsemu vsako vnetje ušesa ne potrebuje antibiotika. Pa tudi pozitiven bris žrela še ne pomeni, da je potreben antibiotik. Med otroci, ki hodijo v vrtec/šolo, ga ima med kako zimo pozitivnega več kot polovica (zdravi nosilci).

 4. Tudi pri virozah lahko visoka vročina vztraja več kot 3 dni (nam je pediatrinja rekla, da do 5 dni). Tako da res ni potrebe, da bi že takoj prvi dan noreli k zdravniku, čeprav vem, da je težko samo čakat ob bolnem otroku.

  Me pa zanima, kako zgledajo vneta ušesa? A se to tut na zunaj kaj opazi?

 5. da ne pozabim povedati od kod sem črpala. adriana dolinar in sanja lončar: kako zmanjšati porabo antibiotikov? izdalo pa jo je društvo … zdaj pa ne vem, kaj so. jaz jih poznam kot: skupaj za zdravje človeka in narave. vsak mesec izdajajo brezplačno malo revijo in imajo svojo iternetno stran: zazdravje.net

 6. Vneto uho boli (predvem ob pritisku na tisti del ušesa med licem in sluhovodom), včasih na vratu pod ušesom boli na otip (bolj kot na drugi strani), lahko začne tudi že teči iz ušesa…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja