Glavni razlog za ločitev navadno ni to, kar si mislimo

Thumbnail

Ste prepričani, da je najpogostejši razlog za ločitev nezvestoba ali pa razlike med partnerjema? Ali pa morda finančne težave ali neujemanje v spolnosti?

Kljub temu da so to resnični problemi, ki vplivajo na zakon, je razlog za ločitev v resnici pomanjkanje načrtnega vlaganja v zakon.

Kevin A. Thompson je mož, oče in pastor. Pri svojem delu srečuje ogromno parov, ki po nasvet prihajajo z raznovrstnimi težavami. Tekom srečevanj je ugotovil zelo pomembno stvar: na svoja čustva do sozakonca lahko vplivamo na svoja čustva preko načrtnega vlaganja v odnos.

Na svoja čustva do sozakonca lahko vplivamo preko načrtnega vlaganja v odnos.

Več kot dam, več imam

Naša zanimanja pogosto rastejo s tem, ko v nekaj vlagamo. Ne glede na to, ali vložimo čas, denar ali pa svoje delo, v vsakem primeru smo zaradi vložka za nekaj bolj zainteresirani. Pomislimo, kaj to pomeni za naš zakon: bolj kot se bomo zanimali za zakonca, bliže nam bo. Več kot bomo vložili v odnos, bolj povezani se bomo čutili v njem.

Kevin je spoznal, da večje kot je zanimanje za zakonca, večja so čustva zanj. Če naša čustva do sozakonca upadajo, so s trudom in dobrim namenom lahko obnovljena; ljubezen lahko raste.

Obnovite spomine

Pri svojem delu Kevin vsak dan srečuje pare, ki trpijo. Ko začuti resnost njihovih težav, jim pomaga. Vsakemu na svoj način. Vsi pa dobijo enako nalogo na poti domov: obnoviti morajo spomine na prvi zmenek, na prve metuljčke v trebuhu in na skupne sanje, ki so jih imeli. Že z obnovitvijo spominov se par bolj poveže. Z nekaj več vložka pa dosežemo ogromne spremembe v zakonu.

Če naša čustva do sozakonca upadajo, so s trudom in dobrim namenom lahko obnovljena.

Kevin našteva 5 stvari, ki jih zakonca lahko storita vsak dan, da se medsebojno povežeta:

  1. Molite za specifične potrebe svojega zakonca – to bo od vas zahtevalo, da poznate potrebe in želje svojega zakonca in da z njim čutite.
  2. Vedno se poljubite za slovo ali ko se spet snideta – to fizično in čustveno povezavo, ki služi tudi temu, da se čutita eno, ne izpustite. Naj vam pride v navado. Tudi če odhajate samo za kratek čas, poljubite se.
  3. Pokličita se, pišita si SMS ali e-pošto vsaj enkrat na dan – lahko si povesta, kako poteka dan, se vprašata po željah za večer ali preprosto strneta kakšno misel o tem, kako bo potekal popoldan. Skupno načrtovanje poveže zakonca. 
  4. Imejta vsaj 5 minut neprekinjenega pogovora – ne glede na to, ali je to prva stvar, ki jo naredita zjutraj, ali pa zadnja, preden odideta spat. Odnos potrebuje pogovor. Ugasnita televizijo in telefon in se pogovarjajta. To bo seveda težje, če imata majhne otroke, vendar morata najti čas za vajin pogovor. Če bi imeli skrivno razmerje, bi si ga gotovo vzeli, vzemite si čas tudi za zakonca. Kadarkoli je priložnost, imejta daljši fizični dotik, ki bo spomnil vajino telo, dušo in um na medsebojno povezanost.
  5. Objemajta se in bodita objeta vsaj 30 sekund – preden gresta, v postelji, kadarkoli je priložnost, imejta daljši fizični dotik, ki bo spomnil vajino telo, dušo in um na medsebojno povezanost. Fizični dotik mora biti več kot samo seks. Preko objemanja sozakoncu sporočamo, da ga ljubimo in cenimo.

Prizadevanje povzroča rast v zakonu

Če vaš zakon nujno potrebuje nekaj, je to pozornost. Da bi jo povečali, se morata oba zakonca truditi, da zakon ostaja zdrav. Tako se bo krepil in ohranjal. Apatija povzroči oddaljenost, prizadevanje pa rast. Kaj boste izbrali vi?

Vir: kevinathompson.com

Foto: rawstory.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja