6 stvari v zakonu, po katerih lahko znanstveniki zanesljivo napovedo ločitev

Thumbnail

Ločitve so v velikanskem porastu in vse več strokovnjakov se ukvarja z iskanjem odgovora, kako ločitev predvideti (in se ji uspešno ogniti). Eden od njih je dr. John Gottman, ameriški klinični psiholog in ustanovitelj Gottmanovega instituta, ki svoje raziskave že več desetletij posveča stabilnosti zakonske zveze in dejavnikom, ki vplivajo na ločitev.

Gottman poudarja, da nam učenje iz napak parov, ki svojega zakona niso mogli rešiti, lahko pomaga, da okrepimo svojega. V mednarodni uspešnici The Seven Principles for Making Marriage Work (Sedem načel, da bo vaš zakon uspel, 2000) opisuje šest dejavnikov, ki zelo zanesljivo napovedujejo ločitev.

Dejavnike je določil s pomočjo raziskave, v kateri je sodelovalo 130 pravkar poročenih parov, ki so (med drugim) preživeli 15 minut v laboratoriju, kjer so morali reševati dolgotrajen medsebojni spor. Na telesih so imeli senzorje, ki so merili njihovo raven stresa in ostale telesne odzive. Kaj so raziskovalci odkrili?

1. Zoprn začetek

Najbolj očiten znak neharmoničnega razmerja je način, kako par začne reševati spor. Slab začetek pogovora – slab odnos, pravi Gottman. Razprava, ki se začne neprijetno, bo tudi v nadaljevanju polna kritiziranja, sarkazma ali prezira in se bo neizogibno končala slabo. Statistika kaže, da se da v 96 % primerov izid pogovora napovedati iz prvih treh minut.

2. Kritiziranje, zaničevanje, obrambna drža, umik vase

Nekateri negativni vzorci so tako uničujoči, da jih je Gottman poimenoval kar Štirje jezdeci apokalipse. V razmerje se običajno prikradejo v tem vrstnem redu: kritiziranje, zaničevanje, obrambna drža in umik vase. Prva dva se osredotočata na nespoštljiv odnos med zakoncema, druga dva pa na destruktiven način reševanja sporov, pri katerih se izmikamo odgovornosti ali se zapremo vase in se nehamo odzivati. Vsi štirje jezdeci so najhitrejša pot do ločitve.

3. Preplavljenost z negativnimi občutki

Moževa oz. ženina negativnost (kritika, prezir, obrambna drža …) je lahko tako uničujoča in nenadna, da nas popolnoma ohromi. Če par svoje težave običajno začne reševati na zoprn način in je med prepirom popolnoma preplavljen z negativnimi občutki, ki jih podpirajo še »štirje jezdeci apokalipse«, je na vidiku polom v zakonu, pravi Gottman. Čeprav lahko vsak od teh dejavnikov sam povzroči ločitev, v nesrečnih zakonih običajno sobivajo vsi skupaj.

4. Govorica telesa

Med snemanjem parov in spremljanjem njihovih telesnih odzivov so raziskovalci opazovali, v kakšno fizično stisko je reševanje konflikta spravilo nekatere pare. Srčni utrip se jim je povečal tudi do 165 udarcev na minuto, prišlo je do hormonskih sprememb, navala adrenalina, višjega krvnega tlaka. Pari, ki so fizično preplavljeni z negativnimi občutki, nimajo nobene možnosti, da bi lahko težavo rešili na produktiven način, poudarja Gottman.

5. Neuspeli poskusi umirjanja strasti

Gottman pravi, da lahko verjetnost za ločitev precej natančno določimo že iz enega samega pogovora. Kako je to mogoče? Z analizo katerega koli spora raziskovalec dobi dober vpogled v vzorec, ki prevladuje v zakonski zvezi. Ena ključnih stvari pri vzorcu pa je, ali poskus sprave in umirjanja strasti uspe ali ne. Gre za poskuse para, da med razpravo zmanjša stopnjujočo se napetost. Neuspeh pri takšnih prizadevanjih je precej natančen pokazatelj črne prihodnosti, pravi Gottman.

6. Slabi spomini

Gottman par vedno vpraša po zgodovini njunega razmerja. V srečnem zakonu se pari z veseljem spominjajo svojih začetkov, prvega srečanja in zaljubljenosti. Ko govorijo o težkih časih, poudarjajo napore, ki so jih vložili v reševanje težave, in kako je to njihovo zvezo okrepilo. Pri parih, ki nimajo srečnega zakona, so spomini ravno obratni: polni grenkobe, zamujenih priložnosti in obtoževanja.

Viri: gottman.com, couplesplace.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja