6 načinov, kako mame nevede škodimo svoji odraščajoči hčeri

Vir: Shutterstock

Mame imamo močan vpliv na svoje hčere. V odraščajočem svetu naših deklic je prisotnega veliko strahu in negotovosti. Ki ga lahko mama ublaži, lahko pa ga tudi poveča.

Dekleta iščejo pri svojih mamah potrditev. In če ne bo dobila potrditve od nas, jo bo iskala drugje. Ob tem, ko skušamo hčere usmerjati, pa velikokrat napravimo kar nekaj škodljivih napak, čeprav morda nevede.

1. (Pre)kritičnost

Drage mame, dekleta vas opazujejo. Če se vsak dan pritožujete, kako izgledate, kako vam nič ni prav, koliko kilogramov morate še izgubiti, kako niste dobro skuhale ali pa kako ne znate pravilno zlikati srajc, bo vaše dekle vse to podoživljalo.

Rezultat: ne bo si všeč. In nikoli ne bo zadovoljna s svojim delom. Zato poskusite zajeziti kritiko, tako glede zunanjosti kot glede vašega dela, in raje naučite hčer, kako biti samozavestna in gotova vase, ne glede na to, kako izgleda, ali ne glede na to, če kdaj ne uspe.

2. Opravljanje

Morda se vam zdi to nedolžno in neškodljivo početje ali celo nekaj, kar vas sprošča. Pa vendar je opravljanje tisti vzorec, ki ga vaša dekleta zelo hitro poberejo. Naredi pa ogromno škode njej in njenim odnosom.

Če opravaljete v nazvočnosti vaše hčere, ji daste vedeti, da nekaj povsem sprejemljivega in običajnega, da ljudem ne poveš v obraz, kaj misliš o njih, ampak nekomu drugemu nekje na skrivnem, pogosto celo v slabši luči. Takšne dote ji gotovo ne želite dati. Naučimo jo raje najti v vsakem človeku nekaj lepega.

3. Primerjanje z drugimi

Vsaka deklica si želi biti ljubljena in vredna. Zato jo vaše primerjanje uničuje. Želi biti vredna v vaših očeh. S tem, ko jo primerjate z drugimi, ji pa ji prizadajate bolečino.

S primerjanjem ji sporočate, da nekoga bolj občudujete, da ste nekoga opazili, medtem ko nje niste. Predvsem pa ji sporočate, da ni pomembno to, da se potrudi po najboljših močeh, ampak je merilo nekdo drug.

Pomislimo, kako bo ob tem razvijala svojo samopodobo. Prej ali slej se bo tudi sama začela primerjati in bo vedno našla nekoga, ki bo boljši, lepši … Raje ji postavite realne cilje in jo spodbujajte, da jih doseže, čeprav so morda nižji od naših pričakovanj.

4. Pustite ji neomejeno uporabljati različne medije

Škodljivi mediji niso samo tisti, v katerih je nasilje, ki vzbujajo strah. Še večjo škodo naredijo tisti, ki so neprimerni in zavajajoči.

Vaša hči odrašča in se razvija, svojo samopodobo si šele ustvarja. Ob tem, ko gleda nerealne podobe ženske lepote, družinskega življenja in ljubezni, si sama ustvarja nerealno podobo o sebi in svetu.

Omejimo ji medije na tiste, ki ji bodo dajali pozitivni vpliv in podobo, ter ji omogočimo, da bo lahko razvila zdravo samopodobo. Poleg tega ji tudi omejimo uporabo medijev in jo spodbujajmo v pristne, žive odnose.

5. Ste preveč uslužni

Morda vam je pomoč vaši hčeri ena tistih stvari, ki jih res radi počnete in vam je v veselje. A vaši hčeri morate dati priložnost, da različna dela opravi sama.

Predvsem pa ji morate dati priložnost, da sama prosi za pomoč. S tem jo boste naučili tudi, kako se rešuje težave. Če ji boste zmeraj pritekli na pomoč, še preden bo opazila, da jo potrebuje, ji boste privzgojili nezdravi vzorec in jo onemogočili, da se nauči reševati težave samostojno in odgovorno.

6. Želite imeti vse pod nadzorom

Vaša deklica je bila včasih dojenček. In nato otrok. In vaša vsakodnevna skrb je bila njena varnost in rast. A sprijaznimo se, ni več majhna punčka. Veliko zmore sama in morda celo ne želi več sprejemati vaših nasvetov, idej …

Zelo pomembno je, da ji, namesto da vedno bdite nad njenimi dejanji, dopustite svobodo in ji pokažete, da ji zaupate. Seveda vaših zahtev ali mej ni potrebno zmanjšati ali ukiniti, vendar pa bodite pozorni, da ji postavljate realne zahteve.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja