Zaradi epidemije trenutno brez doma množica dojenčkov, rojenih nadomestnim materam

Foto: Shutterstock

V Ukrajini je več kot sto dojenčkov obtičalo v klinikah za nadomestno materinstvo, saj zaradi prepovedi potovanja naročniki ne morejo do njih.

Na fotografijah iz največje ukrajinske klinike za nadomestno materinstvo BioTexCom je videti, da je za dojenčke materialno dobro poskrbljeno. A to ne izniči dejstva, da že več tednov ležijo v svojih posteljicah v velikanski dvorani in da so njihov edini stik medicinske sestre. Zaradi pandemije koronavirusa jih njihovi naročniki iz ZDA in ostalih zahodnih držav namreč ne morejo priti iskat. Odgovorni na klinikah opozarjajo, da lahko število obtičalih dojenčkov do odprtja mej naraste celo na 1000.

V Ukrajini je nadomestno materinstvo cvetoča gospodarska panoga

Nekaj azijskih držav (npr. Tajska) je zaradi številnih zlorab in očitnega trgovanja z otroki nadomestno materinstvo za tuje državljane že prepovedalo. A Ukrajina spada med države, ki nadomestnega materinstva ni prepovedala, ampak ga celo spodbuja. Zahodni pari se radi odločajo zanjo, saj so cene relativno nizke – za dojenčka plačajo okrog 30.000 evrov, kar je tretjina zneska, ki bi ga odšteli v ZDA.

Nadomestna mati za eno nosečnost dobi 10.000 evrov, zato je ta »poklic« pri mladih Ukrajinkah vse bolj priljubljen. V Ukrajini obstaja 14 klinik za nadomestno materinstvo, ki se poleg nosečnosti ukvarjajo tudi s prodajanjem ženskih jajčec.

Industrija dojenčkov

Glavni »naročniki« dojenčkov so bogati neplodni pari, ženske, ki zaradi nosečnosti ne želijo prekiniti Dojenčki v ukrajinskih posteljicah so videti kot skrbno negovan izdelek na oddelku prestižne veleblagovnice. kariere ali si pokvariti postave ter seveda istospolni pari. Dojenčki v ukrajinskih posteljicah so videti kot skrbno negovan izdelek na oddelku prestižne veleblagovnice. Na spletu jih oglašujejo kar kot »visokokakovosten izdelek«. Organizacije, ki se ukvarjajo s tem dobičkonosnim poslom, seveda poudarjajo, da gre za pomoč parom, medtem ko se na kritike, da otrok ni potrošno blago, ženska pa ne stroj za rojevanje, ne odzivajo.

Ali veste, da so nadomestne matere prisiljene otroka splaviti, če zdravniki pri njem odkrijejo genetsko napako? Da so plačane po svoji »uspešnosti«? Da so bolje plačane belopolte, lepe in izobražene ženske? Da se nad njimi izvajajo pritiski in da v primeru, če gre karkoli narobe, ne dobijo plačila? Da se za takšen način zaslužka ženske v veliki večini odločajo zaradi revščine, želje po boljšem življenju ali celo pritiska lastne družine?

Je otrok izdelek po meri za razvajene zahodnjake?

Kaj je nadomestno materinstvo v resnici? Zloraba žensk, ki v oddajanju lastne maternice vidijo izhod iz bede. Zloraba otroka, saj ta postane potrošno blago s ceno. Zloraba materinstva, saj ženska, ki otroka rodi, nima statusa njegove matere, ampak je le »gostiteljica« brez kakršnih koli pravic. Zloraba starševstva, saj otrok ni več sad moškega in ženske, ki se ljubita, ampak je izdelek iz kataloga.

 

Maternica in materinstvo nikoli nista nekaj, kar lahko prodaš ali posodiš, pa naj bodo razlogi takšni ali drugačni. Enako velja za očetovstvo in prodajanje ali darovanje sperme. Ali lahko gledamo stran, medtem ko se otrok spreminja v potrošno dobrino za razvajene zahodnjake, navajene, da pri priči dobijo vse, kar si zaželijo, če le imajo dovolj pod palcem?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja