Prijaznost je super, vendar za moškost ni dovolj

Foto: Shutterstock

»Tako prijazen fant si. Vesela sem, da imam takega prijatelja,« je slišalo že preveč katoliških najstnikov od lepotic, ki so jih osvajali. Takšni fantje so bili bolj zaželjeni zeti potencialih tašč, kot ženini potencialnih nevest. Medtem, ko so se pridni fantje pritoževali nad tem, kako čudna in neumna so dekleta, da jih zanimajo le pokvarjene barabe, motorji in podobno, so bili drzni fantje vedno zanimivi za nežnejši spol.

Zakaj? Prijaznost pač ni dovolj. Tako moški kot ženske se navdušujemo nad nekom, ki ima hrbtenico, ki ve, kaj hoče. Prijaznost pušča odprte vse možnosti, izogiba se konfliktu in ohranja “status quo”. Zato je prijaznost zelo prikladna za moža, ki noče nikogar prizadeti, ki se ne zaveže ničemur, ki ne želi konfliktov, ki ne želi stati za svojimi besedami. Prikladna je za moža, ki se boji, da bi ga jemali preveč resno, saj je to že povezano z določeno odgovornostjo.

Prijaznost je super, vendar za moškost ni dovolj

Prijaznost prevečkrat izkrivlja resnico, odnosom vzame okus, strast in življenje. Konflikt je potreben, če želimo delati spremembe. Jasna, močna beseda, včasih tudi izzivalna, je potrebna, če se želimo postaviti za to, kar je Za moškega je bolje biti močan, drzen, bojevit in divji, kot pa biti brez teh sposobnosti.prav. Predvsem pa štejejo iskrena dejanja in prevzemanje odgovornosti. Če se postavim na stran šibkejšega, se avtomatično postavim proti njegovemu zatiranju. Če se postavim v vlogo osvajalca lepotice, se avtomatično odpovem temu, da bom osvajal vse druge. Odpovem se določeni prijaznosti, ker želim biti več kot samo prijazen do nekoga, za katerega sem se odločil. To pa je težko, ker smo navajeni imeti odprte vse možnosti. Pomembno je biti prijazen do ljudi, ne pa do slabih dejanj, ki jih počnemo.

Zakaj je potrebno biti nevaren?

Zahodni svet nam je vcepil predpostavko, da je za večino problemov – predvsem za vojne in nasilja – kriva moška moč, divjost in nevarnost. Tako razmišljanje za predpostavko jemlje svet, v katerem ni sovražnika, pa čeprav moški tukaj ni sovražnik. Matere so tako vzgajale sinove v upanju, da se sploh ne bodo znali tepsti, saj se tako vsaj ne bodo tepli. Ta želja je zelo nevarna, saj je za moškega bolje biti močan, nevaren, drzen, bojevit in divji, kot pa biti brez teh sposobnosti.

Mnogo teh mater ni nikoli razmišljalo, da se bo ta fant enkrat poročil in bo moral varovati svojo izbranko. Če nisi sposoben borbe, drznosti in divjosti, boš popolnoma prepuščen na milost in nemilost tistih, ki bodo te kvalitete imeli. Kateri moški si želi biti prepuščen na milost in nemilost? Za vojaka, ki se bori v sovražnih vrstah, je upanje na spreobrnenje. Tako bi lahko postal dragocen vojak. Kakšno pa je upanje za vojaka, ki se sploh ne zna boriti?

Bodimo nevarni, borimo se za dobro, lepo in pravično.

Vir:

John Eldredge, Divji v srcu: Odkrivanje skrivnosti moške duše

Jordan B. Peterson, 12 pravil za življenje

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja