Lepa dekleta ljubijo barabe?

Foto: Canva

»Tako prijazen fant si. Vesela sem, da imam takega prijatelja,« je slišalo že preveč katoliških najstnikov od lepotic, ki so jih osvajali. Takšni fantje so bili bolj zaželjeni zetje potencialih tašč, kot ženini potencialnih nevest. Medtem, ko so se pridni fantje pritoževali nad tem, kako čudna in neumna so dekleta, da jih zanimajo le pokvarjene barabe, motorji in podobno, so bili drzni fantje vedno zanimivi za nežnejši spol.

Zakaj? Prijaznost pač ni dovolj. Tako moški kot ženske se navdušujemo nad nekom, ki ima hrbtenico, ki ve, kaj hoče, in nam to tudi pove. Ki se zna postaviti zase, ki zna reči: »Ne, tega ne maram. To je slabo. To pa hočem,« in zraven še pove, kako bo to dosegel.

Krščansko vzgojeni fant ima v glavi nešteto pravil, predpisov in prepovedi, česa vse ne sme, kako mora biti prijazen, kako mora spoštovati druge, upoštevati druge, kako se mora potruditi, da bo prinašal na ta svet čim več svetlobe. Če hoče vsa ta pričakovanja upoštevati, postane v najboljšem primeru prijazen dečko. Noben mulc pri 7 letih ne sanja, da bo prijazen dečko, ko bo velik.

O čem sploh sanjaš?

Mnogokrat so filmi o drznih moških junakih edini vir, ki odrasle prijazne dečke sploh spomni, o čem so sanjali. Sanjali so, da bodo gasilci, ki se bodo spopadli z nevarnimi situacijami in rešili prijatelje iz ognja. Sanjali so, da bodo policisti ali tajni agenti, ki se bodo zoperstavili kriminalcem s pištolami, če bo potrebno. Sanjali so, da bodo vozili rešilca hitreje, kot vsi drugi, med vožnjo še zbili kakšnega kriminalca, da pomagajo policistom, medtem ko rešujejo življenja.

Noben mulc pri 7 letih ne sanja, da bo prijazen dečko, ko bo velik. Sanjali smo o tem, da smo nevarni. Da se nas pokvarjenci bojijo, da se nas želijo znebiti, ker nam ni mar za to, kaj drugi rečejo, ampak kar je pravično in pošteno. Katero bitko smo torej izgubili? Tisto, ki jo barabe, ljubljene od lepih deklet še niso – bitko za svoje srce.

 

Kje je tvoje srce?

Kje je tvoje srce fant, mož, oče? O čem sanjaš? Kaj bi počel, če ne bi bilo vseh teh omejitev, s katerimi si živel? Ni vsaka želja, ki moškemu pade na misel, tisto hrepenenje, ki bi mu moral slediti. Ni potrebno uresničiti ali obeseti na veliki zvon vsake neumnosti, ki se nam zahoče. A potrebno je poslušati svoje srce. Včasih je srce tako zmedeno in polno svinjarije, da je potrebno veliko pogovarjanja in razločevanja, da pridemo do temeljnega hrepenenja, a vse to je potrebno in vredno naporov.

Vsak moški ve, kje potrebuje več poguma, da bo uresničil in izrekel to, kar bo prineselo svobodo in resnico, čeprav bo morda na začetku bolelo. So misli v naši glavi, ki se jih ne upamo izreči, ker so preveč nesprejemljive za okolico. Vendar so velikokrat to tudi misli, ki bi jih ljudje morali slišati. Morda bodo na kratek rok naletele na odpor in mnoge težave, a bodo osvobajajoče na dolgi rok, ker se v njih skriva resnica. Npr. da prijatelju poveš, da naklada; da se kot družina pogovarjate samo še o plitvih stvareh, ki se nikogar ne tičejo; da z ženo nista povezana in bi si morala vzeti več časa za kvalitetno druženje; ali da poveš sebi, da živiš čisto nasprotje od tega, kar bi si želel … Vsak moški ve, kje potrebuje več poguma, da bo uresničil in izrekel to, kar bo prineselo svobodo in resnico, čeprav bo morda na začetku bolelo.

Vir:

  • Eldredge, John. 2001. Wild at heart: discovering the secret of a man’s soul. Nashville, Tennessee: Thomas Nelson, Inc.
  • Peterson, Jordan. 2018. 12 rules for life: an antidote for chaos. Toronto, Ortario: Random House Canada.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja