Kako naj bom vesel, če pa trpim?

Thumbnail

Kolikokrat smo že v trpljenju slišali nasvet: »Življenje je lepo, vesêli se. Živi se samo enkrat. Poglej, koliko dobrega je na svetu.« Gotovo so ti nasveti velikokrat dobronamerni, a …

…  če nekdo ni začutil naše stiske in zdržal z nami v naši žalosti, bomo težko sprejeli nek umeten nasvet in bili na silo veseli.

Trpljenja se včasih ne da razložiti

Velikokrat smo v skušnjavi, da bi prijatelju postregli z analizo, zakaj trpi. Naučeni smo, da nihče med nami ni brez greha in marsikdo pripomni, da smo itak za vse sami krivi. Dejstvo je, da včasih človek trpi, pa ne najde vzroka svojega trpljenja. Ne trpi zato, ker je pravičen, ne zaradi krivic drugih, ne zaradi svojih grehov ali napak.

Če skušamo razložiti doživljanje nekega človeka in razvijamo o njegovem trpljenju teorijo, potem mu ne pustimo blizu, ne gremo z njim v odnos. Skrijemo se za teorijo, ki drži le v naših glavah.

Ko nas Bog umije krivde, je čas za veselje

Mnogo kristjanov danes ne zmore stopiti pred Boga drugače kot z občutkom krivde.

Greh ruši naš odnos z Bogom. Ko pa Bog umije ta odnos, potem je čas za veselje.

Friedrich Nietzsche je v 19. stoletju s svojim razmišljanjem nagovoril mnoge kristjane, ko je upravičeno kritiziral težnjo v krščanstvu, da povsod iščemo krivdo in s tem ponižamo človeka na nekoga, ki je na svetu samo zato, da išče, kaj vse ni naredil pravilno.

Gotovo ni prav, da opravičujemo vse, kar storimo. Pomembno pa je imeti zdrav odnos do svojega ravnanja. Izaija piše, da Boga ne zanimajo naši grehi, saj skesanemu človeku odpušča grehe in jih vrže za svoj hrbet ter se jih ne spominja več.

Greh ruši naš odnos z Bogom. Ko pa Bog umije ta odnos, potem je čas za veselje.

Trpljenje, ki ga lahko premagamo, in trpljenje, ki ga lahko samo sprejmemo

Trpljenje je lahko takšno, da ga je moč premagati. Prav je, da se proti takšnemu trpljenju borimo.

Obstaja pa trpljenje, ki ga lahko le sprejmemo. Pri tem nam je lahko v pomoč tudi humor. V filmu Življenje je lepo iz leta 1997 želi Roberto Banigni v vlogi Guida s humorjem in igro polepšati sinovo doživljenje vojne. Njegovo veselje do življenja je močnejše od trpljenja.

Ljudje, ki so prestali veliko trpljenja, izžarevajo posebno kakovost in modrost. Prišli so do globljih skrivnosti in iz trpljenja so prišli bogatejši, kot so bili pred trpljenjem. Takšni ljudje nas očarajo. Iz njihovih zgodb se lahko učimo življenja.

4. postna nedelja, imenovana tudi laetare, kar v slovenščini pomeni »veselite se«, nam oznanja, da se ne postimo zaradi posta samega, ampak zaradi priprave na velikonočno veselje.

Srečamo pa lahko ljudi, ki trpijo, pa bi se jih radi kar izognili. Vzrok je v tem, da čutimo, kako se oni sami želijo izogniti stiku s svojim trpljenjem.

Veseli ljudje oznanjajo veselo novico

Veseli ljudje krivičniku niso po godu. Mnogokrat prav skozi komiko in humor razkrinkajo največje neumnosti in krivice v tem svetu. To razkrinkanje je močnejše od nasilja.

V vsakomur od nas je skrito veselje. Toda kako priti do njega? Ne moreš se razveseliti na ukaz.

4. postna nedelja, imenovana tudi laetare (kar v slovenščini pomeni: »veselite se«), nam sredi postnega časa oznanja, da se ne postimo zaradi posta samega, ampak da ima ta post vlogo priprave na velikonočno veselje. In celo, da se lahko veselimo tudi skozi trpljenje samo.

Šele ko odkrijemo, da je Kristus središče našega življenja in naših src, lahko pridemo v stik s tem veseljem. Če doživljamo Boga kot sodnika, bomo prišli v stik s strahom. Če pa ga doživimo kot Odrešenika, se lahko v resnici razveselimo.

Jezusovo veselje želi postati večje od naših problemov in tudi vir moči za njihovo.

VIR:

  • Grün, Anselm. Veselje bo popolno: Pavlovo sporočilo kristjanom v Filipih. Maribor: Slomškova založba, 2008.
  • Grün, Anselm. Boj in ljubezen: Kako moški najde pot do sebe. Celje – Ljubljana: Celjska Mohorjeva družba, 2013

PREBERITE TUDI:

O JEZI: Kako jezo uporabiti pozitivno
O STRAHU: Ne bojte se … strahu
O PONOSU: Zakaj je pomembno biti ponosen in zakaj ponos ni nikoli napuh

Foto: says.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja