Vse več starejših hrepeni po vnukih, teh pa ni

Vir: Shutterstock

Zadnjič me je na cesti ustavila prijazna starejša gospa. Poklepetala je z otroki in vidno uživala v njihovi razigranosti. Potem se je obrnila k meni in mi rekla: »Pri nas si tako želimo vnukov, pa jih ni …« Iz njenega glasu sta vela žalost in hrepenenje. »V naši ulici nas je toliko samih. Želimo si otroškega vrišča, a slišimo samo tišino …«

»Ko smo bili mladi, nismo imeli časa za otroke«

Njena zgodba je podobna zgodbam številnih starejših, ki so na starost ostali sami. »Ko smo bili mladi, smo imeli po enega ali dva otroka. Ni bilo časa, gradili smo hišo, hodili v službo, treba je bilo našparati za počitnice,« pripoveduje. »Jaz sem si želela še kakšnega, a mož je bil mnenja, da se nam finančno ne bo izšlo. Ko gledam nazaj, vidim, da bi šlo. Malo bolj skromno, a vendar.«

»Takrat nismo videli cele slike, ampak samo trenutne ovire,« nadaljuje. »Naporno nosečnost, izpad dohodka, delo z majhnimi otroki, nižji standard. Pa še pritisk okolja, da sta dva otroka dovolj. Danes vidim, kako omejeno smo gledali. Ja, z otroki je delo in so stroški. A hkrati je toliko veselja in smeha! Tega ne more dati noben standard na svetu. Šele ko si star in osamljen, se zaveš, kakšen blagoslov je družina.«

»Naši otroci ne morejo ali nočejo imeti svojih otrok«

Kako to, da kljub dvema otrokoma nima vnukov, jo vprašam. »Ah, takšnih zgodb je veliko,« zamahne z roko. »Najina hči je že pred leti oznanila, da ne bo imela otrok. S partnerjem sta skupaj že deset let, a si ne želita družine. Več jima pomenijo potovanja, smučanje v tujini in kariera. Sin in snaha pa si želita otroke, a ne zanosita. Že več let se trudita, pa nič. Vsi smo obupani.«

Gospa doda, da je takšnih zgodb precej in našteje primere svojih prijateljev. Nekateri otroci so se odselili v tujino, zato stari starši vidijo vnuke le nekajkrat letno. Drugi imajo otroke, ki so stari že krepko čez trideset, a se jim ne mudi z družino. Tretji se spopadajo z neplodnostjo ali ne najdejo sorodne duše.

Vnuki so med nami, starejšimi, postali zelo cenjeni. Srečni so tisti, ki jih imajo tri, štiri ali celo pet!

Prekletstvo »štirih starih staršev in enega vnuka«

»Vnuki so med nami, starejšimi, postali zelo cenjeni,« doda gospa. »Srečni so tisti, ki jih imajo tri, štiri ali celo pet! Bolj običajno je, da si enega vnuka delijo štirje stari starši. Veste, kako to izgleda? Vsi si želijo, da bi prišel k njim na obisk, da bi ga lahko čuvali, razvajali in mu pripovedovali pravljice. A revež je vendar samo en! Otrok ne more sam pospraviti vseh sladkarij, pozornosti in nežnosti, s katerimi ga zasipajo babice in dedki. Mislim, da otrok vse to začne doživljati kot breme.«

Ostajajo še tisti, ki nimajo niti enega vnuka. Oni opazujejo otroke na cestah in v parkih ter sanjarijo, da bi eden izmed njih pritekel k njim, jih objel in jih poklical »babica« ali »dedek«.

»Poglejte v prihodnost in se odločite za otroke!«

»Ko smo bili mladi, smo našli kup razlogov, zakaj ne moremo imeti otrok, čeprav smo si želeli še kakšnega,« zaključi gospa. »Zdaj vidim, da je bila večina razlogov izvita iz trte. V življenju si je treba postaviti prioritete. Če je prioriteta družina, se vse da. Žal mi je, da sem to ugotovila šele zdaj, ko sem stara. Zdaj otroci in vnuki niso več v mojih rokah. To je trpko spoznanje.«

Preden smo se poslovili, me je prijela za roko in mi zabičala: »Ko gledam vas, mlade, vam pravim: odločite se za otroke. Vzemite si čas, poglejte v prihodnost, ne ukvarjajte se le s trenutnimi skrbmi. Otroci in odnosi so edina naložba, ki se v življenju splača. Vse ostalo mine, družinske vezi pa ostanejo.«

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Žal pa obstajajo tudi obratni primeri, ko vnuki so, več njih, ampak se stari starši nimajo časa in/ali interesa ukvarjat z njimi. Ker so tako zaposleni sami s seboj, svojimi projekti, potovanji, športanjem, itd, da skupnih druženj skoraj ni oz. so samo tako ‘mimogrede’, če ostane še kaj časa.
  Vsak ima otroke v prvi vrsti zaradi sebe, čudovito je pa seveda, da se lahko spletejo tudi medgeneracijske povezave. In nič manj žalostno ni, da vnukov ni, kot pa ko vnuki so in ni starih staršev.

  1. Osebno skoraj da ne poznam nobene take babice oz. dedka, ki se ne bi kaj dosti brigali za vnuke in se raje ukvarjajo s športom, pohodništvom, potovanji itd.
   Vse moje prijateljice, bivše sodelavke in znanke, bi naredile vse za svoje vnuke! Pazijo jih, vozijo jih na razne delavnice, k verouku, k maši, na sprehode, celo na morje in v toplice, kuhajo za njih, jim kaj spletejo, zašijejo in še bi lahko naštevala. Čeprav same niso super zdravja.
   Zavedajte pa se, da nekateri ljudje sploh niso “tipi” za otroke. Ne da se jim ukvarjati z njimi, gredo jim celo na živce. Ljudje pač nismo vsi enaki.
   Mnogo starejših ima tudi hude zdravstvene težave in bolečine. Človek, ki ga kaj boli, se slabo počuti, pa žal nima potrpljenja za otroke in še sam sebe ne more prenašati.

   1. Me veseli, da vi poznate samo take primere. Tudi sama sem bila prepričana, da je pomoč in skrb za vnuke nekaj povsem normalnega, dokler nisem dobila svojih otrok. Moja mama je bolna, zato nam žal ne more pomagati, pa bi si želela. Staršem od moža je pa vse drugo bolj pomembno kot vnuki. Dopust 8x/leto, kolesarjenje, hribi, smučanje, splošna skrb zase. Za vnuke pa samo, če slučajno še ostane kaj časa parkrat na leto in da lahko objavita kakšno fotografijo na FB. Enako velja za skupinska druženja, ali pa pomoč pri hrani. Skoraj nič. Po vsakem porodu je bila 1 juha in to je bilo to. Tudi ko smo mi bolni in bi rabili pomoč, je ni.
    Ne vem, mogoče je to tudi zato, ker nimata nobenih verskih vrednot in se jima zdi to vse neumno. Prioriteta je samo, da uživata in niti ne opazita, kako so drugi. Se trudim, da ne držim zamere do njiju, ampak je velikokrat težko in zelo boli.

    1. Na žalost obstajajo tudi taki starši, ki jih zanima samo lastno udobje. Toda leta tečejo zelo hitro in nekega dne bosta tudi onadva stara in potrebna pomoči. Kdo ve, kako bo takrat? Pride čas, ko je vsak od nekega odvisen. Bodo deležni vaše pomoči, čeprav vam je sedaj ne nudijo, pa bi vam jo lahko?

     1. Absolutno, so takšni in drugačni primeri na obeh straneh. Težko samo razumem, da ni neke vzajemne medsebojne pomoči.
      Enkrat sem že izpostavila, da bosta tudi onadva nekoč mogoče potrebovala pomoč, pa mi je rekla tašča, da nas ne bosta obremenjevala in bosta šla v dom. Jaz sem še vedno pripravljena poskrbeti za njiju, ker skrb za bližnjega ne jemljem kot obremenjevanje, ampak če tega ne bosta želela, bom pač sledila njunim željam. Je pa pomoje precej drugače, če moraš nekomu tujemu plačat za skrb, ali pa pride to od nekoga, ki te ima dejansko rad.
      Ne vem, zgleda sem preveč občutljiva za ta nor egoistični svet.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja