Koliko potrebujem za srečo?

Foto: Shutterstock

Pred kratkim sva se z možem pogovarjala o financah in o denarju, ki ga potrebujeva. Bolj v hecu kot zares sem mu omenila, da bi pa mogoče morala kdaj poskusiti z igrami na srečo. Mož mi je nato postregel z zgodbo o znancu, ki mu je zmanjkala le ena številka, da bi zadel glavni dobitek na loteriji. Baje je bil gospod zelo jezen in nejevoljen. Ker se ne spoznam na igre na srečo, sem vprašala:
»Pa zakaj je bil jezen, saj je zagotovo nekaj dobil?«
»Seveda,« mi je odvrnil mož, »ampak namesto milijonov, je dobil le nekaj deset tisoč evrov.«

Koliko potrebujem za srečo?

Včasih smo ljudje zelo zahtevni. Imamo veliko, pa želimo imeti še več. Namesto, da bi iskali stvari, zaradi katerih smo lahko srečni, iščemo, kaj nam še manjka do sreče. Ko sije sonce, se jezimo nad sušo, ko dežuje, se jezimo, ker smo pozabili dežnik. V postnem času se pritožujemo, ker smo se odpovedali sladkarijam, za praznike pa godrnjamo, da se bomo spet zredili.
Malo napihnjeno, a ne daleč od resnice, kajne?

Veselje je relativno

Vsak dan lahko zagotovo najdemo razloge za veselje.

Velikokrat gledamo na druge ljudi in hitro se nam zazdi, da živijo bolje od nas. Ta ima hišo, drugi dobro službo, tretji otroke, ki jih morda sami ne moremo imeti. Hitro lahko poiščemo razloge za žalost. Zakaj ne bi raje iskali razlogov za veselje?
Vprašati bi se morali: Kaj je tisto, kar imam? Kaj me je danes razveselilo? Kaj me je nasmejalo? Za kaj sem danes lahko hvaležen Bogu?

Ljudje, ki nimajo doma ali ga morajo zapustiti, so veseli že, če dobijo streho nad glavo, topel obrok ali prijazno besedo. Otroci so srečni že, če jih stisneš v objem in poveš pravljico, šolarji, če se ura pouka zaključi dve minuti prej … Tudi mi moramo poiskati vsakodnevne razloge za veselje. Zase, za svojo srečo. Konec koncev je lahko tudi sreča soseda razlog za naše veselje, mar ne?

Danes naj bo srečen dan

Spomnim se, kako je moja sestra govorila: »Ko bom na faksu bom srečna … Ko bom v četrtem letniku, bom srečna … Ko bom končala faks, bom srečna … Ko bom v službi sama svoj šef, bom srečna …«
A čakanje na veselje ne prinese sreče. Veseliti se moramo vsak dan, le tako bo naše življenje res izpopolnjeno.

Dovolimo si vsakodnevnega veselja

Naj nas razveseli otrok, ki je zjutraj vstal brez nerganja,
mož, ki nam je skuhal čaj,
žena, ki se je ponoči privila k nam.
Veselimo se sončnih žarkov, ki nas ogrejejo,
zaplešimo v dežju,
podelimo nasmeh
in razveselimo se prijaznega pozdrava.

Rek neznanega avtorja pravi: Tvoj dan je tak kot gibanje kotičkov tvojih ust.

Seveda to ne pomeni, da moramo prikriti žalost in jezo. A prav vsak dan lahko zagotovo najdemo razloge za veselje. Poiščimo jih. Naj bodo naše ustnice vedno ukrivljene v iskren nasmeh.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja