Tudi vam vaš najstnik povzroča težave?

Vir: Depositphotos

Ko ravno mislite, da bo šel dan mirno mimo, vas preseneti. Tokrat je spet ušpičil nekaj novega. In to tako, da bi morda najraje zanikali, da ga sploh poznate.

Kaj lahko naredite?

Najprej globoko vdihnite in se malo pomirite. Čeprav se vam zdi, da ste v brezizhodnem položaju, poskusite pogledati malo širše. Otrok je res naredil nekaj narobe. Ne prvič in verjetno tudi ne zadnjič. Vendar zato še ni neumen, ni zguba in samo zaradi tega ne bo zrasel v kriminalca. Še vedno je vaš sin (oz. hči) in to je glavni razlog, da ga imate radi.

In veste kaj, tudi on se ne počuti dobro. Morda mu je nerodno, morda je jezen, da je njegova napaka prišla na dan, morda je zaradi nje celo osramočen, morda jo zanika, ker mu je preveč hudo, morda pa je zaradi nje celo prepričan, da je slab človek. Morda ga resno skrbi, da je zaradi te napake uničena njegova prihodnost.

Verjetno si vsi želimo otrokom pokazati, da vsi, ampak res vsi delamo napake. Moramo pa se naučiti soočiti se s temi napakami, prevzeti odgovornost zanje in se iz te izkušnje nekaj naučiti, da postanemo boljši ljudje.

Čemu se je dobro izogniti?

To so izjave, ki jih starši v svojem afektu pogosto izerečemo, a niso najstniku v nikakršno pomoč:

 • “Saj sem vedel.”
 • “Ti si idiot.”
 • “Kako si lahko kaj takega naredil?”
 • “Kaj si sploh razmišljal?”
 • “Zakaj se meni to dogaja? Kje sem zagrešila-a?”
 • “Tak si kot …”

Pri fantih se zdi, da jim sploh ni mar za posledice ali za kazni, ki jim jih dajamo. Še povejo nam, da jih ne briga. Vendar jih v resnici naše besede zelo zadanejo.

Kaj se je izkazalo kot učinkovito?

 1. Preudarno izbrane posledice.
 2. Jasnost, odločnost in doslednost.
 3. Da jasno pokažete, da jih imate še vedno radi.
 4. Pogovor.
 5. Zavedanje, da bo minilo.

Osredotočite se na to, kaj želite, da se otrok nauči iz svoje izkušnje in iz prevzemanja posledic za svoje dejanje. Čeprav se nam je lažje skričati na otroka ali ga kaznovati, pa so pogovori tisti, ki bodo vodili v vajino povezanost in tudi v večjo odgovornost vašega najstnika.

Povzeto po: yourteenmag.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja