Toplo zavetje za nosečnice in družine v stiski – Zavod Živim v novih prostorih (FOTO)

Thumbnail

Gibanje za življenje oziroma za kulturo življenja (ali pro-life, kakor ga radi imenujemo »mednarodno«, pa tudi da ga ločimo od konkretne slovenske organizacije »Gibanje za življenje«) je v zadnjih letih v Sloveniji doživelo izreden razcvet.

Več o tem je nedavno pisala sodelavka Zavoda Živim Tina Čerin v prispevku z naslovom »Pro-life skupine kot gobice po dežju«.

Osrednje mesto med njimi zavzema prav Zavod Živim, ki sta ga novembra 2011 ustanovila mlada zakonca Katarina in Marko Nzobandora.

Veliko je sadov njegove rodovitnosti, z nekaterimi akcijami so dosegli odmevnost že tudi v širšem javnem prosotoru.

Znamenje, da dejavnost Zavoda Živim lepo raste, pa je tudi nedavna selitev v nove prostore, ki so jo z uradnim odprtjem in blagoslovom praznovali preteklo soboto, 9. decembra 2017.

Iz sobice v hišo s pomočjo mnogih dobrotnikov

Zavod Živim je imel doslej na razpolago le sobico na Taboru 12 v Ljubljani, zdaj pa so se preselili v hišo na Potočnikovi ulici 8a, kjer imajo na voljo ne le pisarniški proctor, ampak še sobo za osebne pogovore, dvorano, kuhinjo in sanitarije.

Tako se lahko zdaj dogaja več stvari hkrati (sestanki, terapije, pogovori, predavanja, redno pisarniško delo …), kar seveda omogoča bolj kvalitetno izvajanje programov in nemoteno delovanje.

Da so prišli do novih prostorov, so Zavodu Živim najbolj pomagale sestre usmiljenke (Hčere krščanske ljubezni), poleg njih pa so pri opremi prostorov pomagali še: Jošt Snoj, Nika Žgur, bratje minoriti, fokolarini, iskreni.net in še mnogi drugi neimenovani posamezniki.

»Želimo si, da bi bilo tukaj zavetje za vse nosečnice in družine v stiski,« je ob odprtju prostorov dejala voditeljica Zavoda Živim Katarina Nzobandora.

»In da bi mi tukaj ustvarjali prostor, kjer bi lahko deloval Sveti Duh, kjer bi bili navzoči modrost, ljubezen in spoštovanje. Če želimo prinesti spoštovanje do vsakega človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, se to začne s spoštovanjem tistega, ki je poleg mene. S tem gradimo kulturo življenja.« 

Bog izbira, kar je na svetu nemočnega

Nove prosotore je blagoslovil nekdanji ljubljanski nadškof Alojz Uran. V nagovoru pred blagoslovom je na podlagi prebranega svetopisemskega odlomka poudaril, da Bog na svetu izbira, kar je majhnega in nemočnega.

Tudi mi smo poklicani, da zavarujemo življenje takrat, ko je najbolj nebogljeno in nemočno, ko niti krikniti ne more, ko je ogroženo, je poudaril nadškof Uran.

Vse navzoče starše pa je povabil, da okrepijo zavedanje, kako neizmeren dar je življenje in kako starši nismo sami tisti, ki dajemo življenje, ampak ga le sprejemamo in posredujemo. 

Kdo so in kaj delajo? 

V Zavodu Živim izvajajo široko paleto dejavnosti na pro-life področju: pogovore, svetovanja, terapije, predavanja in pričevanja, program PreŽIV!M za družine v stiski, spodbujanje duhovne posvojitve nerojenega otroka, vikend programe (za starše po spontanem splavu, za starše po umetnem splavu, za nosečnice) ter izobraževanja pro-life.

Aktivnih je okoli 30 ljudi, poleg direktorice zavoda Katarine Nzobandora še pozamezni strokovnih sodelavci (podrobneje na njihovi spletni strani) in prostovoljci.

Da pa poprimejo ne samo za strokovno, svetovalno in voditeljsko delo, pa dokazuje tudi nekj spodnjih fotografij iz časa selitve in urejanja novih prostorov :).

Foto: Marjana Debevec, Radio Ognjišče, in zavod-zivim.si.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja