Protest pred parlamentom: “Če je cepljenje obvezno, naj bo obvezna tudi demokracija!”

Thumbnail

Preko 2.000 udeležencev, med njimi mnogo mladih družin z otroki, se je včeraj, v ponedeljek, 16. aprila 2018 dopoldne zbralo na protestnem shodu pred parlamentom v Ljubljani. Njihov namen je bil izraziti nasprotovanje spremembi zakona o nalezljivih boleznih, ki še zaostruje pritisk na starše, ki iz različnih razlogov odklanjajo cepljenje svojih otrok.

To je bil doslej največji shod zagovornikov pravice do svobodnega odločanja o cepljenju otrok, kar dokazuje, kako veliko število staršev je zadnji zakonski predlog vznemiril in kako močno nasprotovanje je vzbudil.

Protiustaven predlog, ki ga parlament sprejema na nedemokratičen način

Prvo sporočilo shoda se ni dotikalo sámega cepljenja in tveganj, povezanih z njim, ampak nedemokratičnega postopka, po katerem se je glavna vladna stranka SMC ob podpori upokojenskega Desusa v ihti pred iztekom mandata lotila sprejemanje zakona: po hitrem postopku (ki v tem primeru ni upravičljiv), brez odprte javne razprave, brez sodelovanja ustanov, ki bi morale biti vključene v postopek sprejemanja.

Združenje za naravni razvoj otrok, ki je bilo organizator shoda, je v zadnjih tednih pogosto opozarjalo, da je predlog sprememb zakona protiustaven in navajalo kršitev več členov ustave: od pravice otrok in staršev v zvezi z vzgojo in izobraževanjem, do načela varovanja družine in pravice do nedotakljivosti človekove telesne in duševne celovitosti.

Pri tem se je združenje naslonilo na razdelano pravno mnenje dr. Mateja Avblja, izrednega profesorja za evropsko pravo na fakulteti za državne in evropske študije.

“Če je cepljenje obvezno, naj bo obvezna tudi demokracija!” je tako v uvodnem nagovoru na shodu karikiral Boris Potočar, predsednik Združenja za naravni razvoj otrok.

“Danes sem pogumna, včasih sem bila neumna”

Najbolj so ponedeljko shod zaznamovala pričevanja staršev, katerih otroci so po cepljenju doživeli posledice, tudi zelo težke.

Ena od mamic, ki je nagovorila zbrane, se je takole odzvala, ko ji je povezovalka shoda Alenka Vindiš namenila nekaj spodbudnih besed za njen pogum spregovoriti pred množico: “Danes sem res pogumna, včasih pa sem bila neumna.” Opisala je kalvarijo, ki jo je doživela ob spoznanju posledic cepljenja pri otroku, predvsem pa ob nemoči pri soočenju z slovenskim zdravstvom, ki je vztrajno zanikalo, da bi bile poškodbe posledica cepljenja.

Spregovorila je tudi o tem, kako jim je šele pot v tujino pomagala, da so lahko začeli lajšati in odpravljati posledice, ki jih je utrpel otrok. Podobno izkušnjo je podala tudi neka druga mamica in ob tem opozorila, kako so bili pri iskanju rešitev prepuščeni sami sebi in s kako velikimi stroški sta bila povezana diagnostika in zdravljenje.

Iz vseh pričevanj je bilo čutiti predvsem nemoč, bolečino in tudi jezo zaradi neslišanosti in zanikanja s strani zdravstva in državnih ustanov.

Prav izkušnja staršev s cepivi poškodovanih otrok se v zadnjih tednih kaže kot gonilo gibanja, ki nasprotuje obveznemu cepljenju. Tako je bilo recimo za mnenje varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer, ki je med drugim izjavila, da so starši “pri zdravljenju s cepivi poškodovanih otrok prepuščeni svoji iznajdljivosti, država in njene institucije pa jim ne nudijo dovolj strokovne pomoči, temveč jih zgolj prisiljujejo v nadaljnja cepljenja,” ključno prav srečanje z okoli 70 starši s cepivi poškodavanih otrok, pri čemer je bil predvideni prostor za srečanje premajhen, tako da je ostalo zunaj še okoli 30 staršev.

“Ne pustimo, da se naše pravice razblinijo kot milni mehurčki”

Kljub bolečini, ki je vela iz pričevanj staršev, pa tudi ostri kritiki, uperjeni proti aktualni oblast, je bil shod po drugi strani prijetna družinska prireditev. K temu je seveda najprej propomoglo kar veliko število otrok, vozičkov, nosilk … ki jih je bilo moč opaziti med množico, potem pa tudi animacija, za katero so poskrbeli organizatorji.

Še posebej simpatična domislica pa je bilo nenehno pihanje milnih mehučkov, ki jih je rahel veter raznašal nad udeleženci shoda. To dejanje je na eni strani simboliziralo krhost naših najmlajših, pa tudi družin v odnosu do državne prisile, po drugi strani pa so organizatorji udeležence opogumljali, naj ne pustijo, da bi se njihove pravice razblinjale kot milni mehurčki.

Kakšna bo usoda zakona?

To je v tem trenutku težko reči. Izraženi upor napovedanim spremembam s strani civilne družbe je bil močan. Tudi mnogi, ki sicer zagovarjajo upravičenost cepljenja, so kritizirali nedemokratičen potek sprejemanja zakona in stopnjevanje prisile s strani države v odnosu do staršev in otrok.

To je gotovo vzelo nekaj vetra iz jader vladne SMC, ki z zakonom še vedno vztraja in ga je uspela uvrstiti na dnevnih red ene od predlaganih izrednih sej tik pred iztekom mandata državnega zbora. Toda večina strank v državnem zboru je napovedala obstrukcijo izredne seje, ki naj bi se začela naslednji teden, 24. aprila: poleg opozicijskih SDS in NSI ter nepovezanih poslancev celo vladni SD in Desus.

To seveda ne pomeni, da so si prejšnji zagovorniki zakona nenadoma premislili (poslanci Desus so bili recimo celo med podpisniki predloga zakona). So pa zaradi pritiska javnosti postali bolj previdni. Obenem nasprotnikom sprememb zakona gre trenutno na roke tudi rivalstvo med vladnimi strankami SMC, Desus in SD, ki je nastopilo po odstopu predsednika vlade Mira Cerarja. Tako utegne novela zakona o nalezljivih bolezni pasti skupaj v paketu z drugimi zakoni, ki so jih želeli poslanci največje vladne stranke izsiliti v času tik pred volitvami.

Če projekt spremembe zakona vladni SMC ne bo uspel, bo njeno nedemokratično zakonodajno rokohitrstvo zagovornikom državne cepilske prisile naredilo medvedjo uslugo. Gotovo si ob neuveljavitvi zakonskih sprememb niso želeli še močno okrepljenega in povezana gibanja staršev in družin proti obveznemu cepljenju.

 Foto: Štefan Kržišnik, FB Združenje za naravni razvoj otrok

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja