Slovenske mame znanstvenice odgovarjajo na vprašanja o cepljenju

Vir: Facebook

»Smo mamice znanstvenice, ki smo na razpolago za vprašanja v zvezi s cepljenjem otrok (in odraslih). Dobrodošle mamice vseh prepričanj – tiste, ki ste ZA, tiste, ki ste PROTI, pa tudi tiste, ki ste še neodločene.«

Tako se glasi del opisa Facebook skupine Science Mama’s Vaccine Forum, ki jo moderira osem slovenskih znanstvenic, ki s svojim znanjem iz klinične biokemije, molekularne biologije, biomedicine in laboratorijske biomedicine staršem zagotavljajo znanstvene informacije o cepljenju.

Skupina je nastala spontano, njena pobudnica je bila prof. Nataša Karas Kuželički iz Fakultete za farmacijo, pridružile pa so se ji tudi druge znanstvenice, večina iz iste fakultete.

Nenavaden forum

Čeprav so same mnenja, da forumi po navadi niso pravi kraj za iskanje informacij, se njihova Facebook skupina razlikuje v tem, da jo vodijo same strokovnjakinje, ki svoje odgovore utemeljujejo na znanstvenih dognanjih in smernicah. Njihov cilj je promovirati znanost in jo ustrezno posredovati naprej.

Dnevno prejmejo okrog 100 vprašanj (ne samo o cepljenju proti covidu-19, ampak tudi o cepljenju proti drugim boleznim). Mame si vprašanja med seboj razdelijo, o odgovorih pa se med seboj tudi posvetujejo, pomagajo jim tudi zunanji strokovnjaki.

Katero vprašanje se najpogosteje pojavi?

»Sem v tem in tem tednu nosečnosti, ali naj se cepim? Sem po porodu in dojim, ali naj se cepim?« To so vprašanja, ki jih članice skupine najpogosteje sprašujejo. Veliko nosečnic jim namreč pove, da so jim izbrani ginekologi cepljenje odsvetovali.

Mame odgovarjajo, da širšega strokovnega mnenja ne oblikuje en posameznik, ampak »širša skupina ljudi, ki pretehta vse razpoložljive informacije in poda relevantne smernice,« je za N1 dejala farmacevtka z doktoratom iz klinične biokemije Martina Gobec.

Temelj je spoštljiva komunikacija

Kljub temu, da je članov foruma danes že skoraj 9000, pa moderatorkam poleg kvalitetnih odgovorov in drugih objav uspe ohranjati tudi visoko raven komunikacije.

Tega so člani zelo veseli, saj neproduktivne debate in žaljivi komentarji ne uspejo zasenčiti informacij, ki jih znanstvenice podajajo. Forum spodbuja spoštljive razprave, prepovedano je zmerjanje in žaljenje.

Voditeljice foruma si ob redni službi in otrocih želijo dodatne pomoči strokovnjakov, ki bi jim s svojim znanjem priskočili na pomoč, saj izgleda, da bo forum še kar nekaj časa aktualen.


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja