Cepljenje proti HPV: odgovori na pomisleke in dvome

foto: freepik.com

V začetku šolskega leta so nam na roditeljskem sestanku na hitro omenili cepljenje proti HPV. Vem, da so pred leti cepili samo deklice, zato me je presenetilo, da po novem cepijo tudi dečke.

Cepljenje je bilo predstavljeno kot popolnoma logična odločitev, ki naj jo starši sprejmemo, kot popolnoma varno in popolnoma brez posledic. Razdelili so še letake in nekako poudarili, da se pričakuje, da se cepijo vsi.

Kar dlake so mi šle pokonci. Je res potrebno 12-letnike in njihove starše nagovarjati k cepljenju proti virusu, ki je spolno prenosljiv? Ne bi raje denarja, volje in truda usmerili v kakovosten program vzgoje, kjer bi razložili, zakaj naj 12-letniki še ne bi imeli spolnih odnosov? Kaj pa vem, se mi zdi, da bi bila ta metoda 100% bolj varna in učinkovita!

A če pustim sarkazem in jezo ob strani – res sem razočarana nad zdravniki (pediatri?), šolskimi delavci in še kom, ki očitno res ne zmorejo pametnejšega pristopa k zdravju naših otrok.

Vljudno vas prosim za kakšen komentar ali mnenje z vaše strani.

Vse dobro, K.


Pozdravljeni!

Vidim, da vas je omenjena situacija precej vznemirila. Ker se v zvezi s to tematiko na nas večkrat obračajo starši, pa si bom dovolila malo daljši odgovor, ki presega vaša vprašanja, bo pa, upam, koristen za splošno razumevanje.

HPV oz. humani papiloma virusi so skupina več kot 200 virusov. Ime so dobili po papilomah (bradavicah), ki jih povzročajo nekateri od teh virusov. Kakšnih 45 jih povzroča okužbe spolovil, rodil in predela okoli zadnjika. 12 od teh je visokorizičnih in lahko povzročijo predrakave spremembe in raka materničnega vratu, redkeje pa tudi raka nožnice pri ženski ter zunanjega spolovila, zadnjika in raka ustnega dela žrela pri obeh spolih. Manj nevarni genotipi pa povzročajo genitalne bradavice in spremembe sluznice spolovil. 

Okužbe s HPV so tako pogoste, da se tekom življenja z njimi okužimo skoraj vsi, ne da bi sploh vedeli. Večina okužb je neškodljivih in v 90% spontano izzvenijo v roku 2 let, pri nekaterih ženskah (10 %) pa se lahko razvije trajna okužba s HPV. Pri trajni okužbi obstaja tveganje za razvoj hujših predrakavih sprememb in raka materničnega vratu, pri čemer traja 10 do 20 let ali več, da se okužene celice razvijejo v rakav tumor. Ocenjujejo, da se rak materničnega vratu razvije v 0,18 % okužb. (vir: The HPV vaccine on trial).

Spolnost ni samo zanositev, niso samo tveganja in okužbe, ampak je v prvi vrsti odnos do sebe in odnos do osebe, s katero sem v razmerju.

Glede na to, da se virusi HPV prenašajo večinoma s spolnimi stiki, se z njimi okužimo potem, ko postanemo spolno aktivni. Verjamem, da za večino šestošolcev to pomeni, da še dolgo ne bodo v stiku z njimi. Razlog za zgodnje cepljenje pa naj bi bil v tem, da je cepljenje učinkovito le, če cepljena oseba še ni okužena, saj cepivo ne zdravi že obstoječih okužb. Torej želijo s cepljenjem doseči otroke, ko še niso spolno aktivni. 

Pomislek pri tem je, ali bo cepivo delovalo tudi še čez leta, ko bodo ti otroci postali spolno aktivni. Podatkov o trajanju zaščite ni, saj to še proučujejo. Zaenkrat pa velja, da naj bi zaščita trajala vsaj 7 let (podatek proizvajalca cepiva) oz. po navedbah NIJZ vsaj 10 let. 

Čeprav humane papiloma viruse povezujemo predvsem z ženskami in rakom materničnega vratu, pa ti virusi ne ogrožajo samo žensk, temveč tudi moške. Vseeno pa je glavni namen cepljenja dečkov proti HPV preprečevanje širjenja okužbe na dekleta. 

Pred odločitvijo za cepljenje je torej potrebno pretehtati morebitne koristi cepljenja v primerjavi s tveganji, ki jih cepljenje prinaša. Zavedati se moramo, da cepivo zmanjša število okužb s HPV in je bilo testirano za preprečevanje predrakavih sprememb. Kako bo to vplivalo na incidenco raka, ki se razvija desetletja, se bo pokazalo s časom. Raka je mogoče preprečiti tudi s pravočasnim odkrivanjem predrakavih sprememb. In ker cepivo ne vsebuje vseh genotipov HPV, ki lahko povzročajo raka, in ker tudi niso vsi raki na materničnem vratu povezani s HPV, so redni pregledi brisa materničnega vratu nujni in hkrati še vedno najboljša preventiva. V ozir je potrebno vzeti tudi morebitna tveganja in posledice, ki lahko nastopijo po cepljenju. Te so sicer redke, a lahko zelo hude. Podatke o njih lahko najdete na različnih, predvsem tujih spletnih straneh. 

Strinjam se, da je tematika okrog HPV veliko širša in je ne moremo zreducirati zgolj na vprašanje cepljenja. Že samo če pogledamo raka na materničnem vratu, ki naj bi bil glavni “razlog” za cepljenje, ne smemo spregledati, da celo dolgotrajna okužba sama po sebi ni dovolj za razvoj raka, ampak so potrebni še drugi dejavniki, kot na primer jemanje hormonske kontracepcije, kronična vnetja, kajenje, rak na materničnem vratu v družini, debelost, slaba prehrana. Poleg tega predstavlja večje tveganje za okužbo s HPV zgodnja spolna aktivnost, večje število spolnih partnerjev in zgodovina drugih spolnih bolezni. Jim tudi o tem spregovorijo?

Se bojim, da v 30 letih na tem področju ni bilo storjeno kaj dosti. Če je naša spolna vzgoja obsegala le zaščito pred zanositvijo, so sedaj temu dodali še zaščito pred okužbo. Vsekakor daleč od celostnega pristopa k zdravi spolnosti in skrbi za zdravje nasploh. Spolnost ni samo zanositev, niso samo tveganja in okužbe, ampak je v prvi vrsti odnos do sebe in odnos do osebe, s katero sem v razmerju. Pri zavodu Iskreni se zavedamo, kako je za odraščajoče otroke in starše pomemben odkrit pogovor o spolnosti. S tem namenom tudi izvajamo delavnice Čudovita princesa, Skrivnostna lepotica in Divji bojevnik.

Verjamem, da boste kljub negativni izkušnji v šoli in kupu informacij, ki so vam na voljo, izbrali odločitev, ki je za vas in vašega otroka najboljša.

Maja Vovk, mag. farm. ter sovoditeljica delavnic pri Zavodu Iskreni

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Odlično vprašanje in odličen odgovor Maje Volk. Odkar imamo korono,se mi zdi da na vsakem koraku propagirajo samo cepljenje. Pa ne samo proti covidu,ampak tudi proti ostalemu. Zadnjič sem brala neko zdravstveno revijo,na eni strani članek o tem kako vzdrževati imunski sistem, kako jesti uravnoteženo,cim manj stresa, dovolj spanja,razvedrilo,pozitivno razmišljanje in veliko gibanja,na drugi strani pa pogovor s pediatrinjo,ki je poleg obveznih cepljenj za otroke nastela se vsaj 10 samoplačniških cepljenj proti temu in onemu.
  Zdi se mi da bomo nafilani samo še s tableti in cepivi. Sramotno,da se samo enostransko piše o teh cepivih,kar se tiče HPV pa je Maja tako lepo razložila,da ne bom dodajala ničesar.
  Ve se kako se HPV prenaša,zato bi lahko več poudarka dalj na odgovoren odnos do sebe,drugih,se veliko pogovarjali o odgovorni spolnosti brez tabujev.
  Tako pa je s tem cepljenjem proti HPV tudi propaganda za čim zgodnjejso spolnost,potem ko je kaj narobe,si pa vsi roke umijejo po pilatovsko,odgovornost pa pade na starše.
  Zato starši ne se pustit!

 2. Pozdravljeni.
  Moje mnenje je bilo da sigurno ne dam svoje hčerke cepit proti hpv. Do tistega trenutka ko nisem sama imela pri 30 letih pozitivni hpv in predrakave spremembe na materničnem vratu.
  Se sedaj 3 leta po operaciji imam pozitivni hpv. Takoj ko sem dala operacijo skozi sem se odločila da svojo hčerko sigurno dam cepit pa čeprav je stara šele 3 leta in ko bo stara 12 definitivno jo cepim proti hpv ker ji ne želim vsega tega kar sem jaz doživela Oz doživljam.

 3. Osebno se strinjam z mamo, da se dela res premalo na programih vzgoje za spolnost, ki bi vzgajala k trajnostnim rešitvam in taki usmeritvi mladih, da obrnejo pogled najprej na osebni odnos in potem na spolnost, če dobijo potrditev. In res se je potrebno vprašat za Božjo voljo ali 12 letnica “rabi” spolnost?!
  Naši otroci so cepljeni po programu in Covid, ne bodo pa proti HPV.
  Letos dobijo sedmošolci nažalist še zastonj knjigo, ki spodbuja zgodnje odločanje za spolnost. Potrebno se bo veliko pogovarjati z njimi, da bodo prav predelali prejete informacije.

 4. Sam sem se veliko ukvarjal s tem, ali našo šestošolko cepiti proti HPV ali ne. Pred časom sem delil mnenje, da tega cepiva ne potrebujemo, predvsem zato, ker se z ženo trudiva pri spolni vzgoji v družini in otroke vzgajava k odgovorni spolnosti, ki jo dojemava zelo celostno in ne zgolj osredotočeno na sam spolni odnos. Posledično živim v prepričanju, da se bodo otroci v spolnost podali odgovorno in da to ne bo rekreativna dejavnost. Pa vendarle, na življenje partnerja, ki si ga bo v življenju izbrala nimam vpliva. In ker smo moški lahko prenašalci tega virusa, cepljenje kot tako pa ocenjujem kot varno, sva se z ženo odločila za cepljenje proti HPV.
  Sam zelo pogrešam pogovore o spolnosti s strani šole. Zelo veliko škode se dela, če je ta pogovor omejen zgolj na tehnični vidik spolnega odnosa in možnosti preprečitve in prekinitve zanositve. Že prej omenjena knjiga za sedmošolce, ki normalizira aktivno spolnost pri štirinajst letnikih je zelo sporna, ker sem prepričan, da je v veliki večini osnovnih šol (nočem napisat vseh, ker upam da bo kje tudi izjema) ne bodo uporabili za poglobljeno debato in celosten vidik na odnos med parterjema.

 5. Cepivo proti HPV je bilo vpeljano po hitrem in izrednem postopku. To je bila zelo uspešna generalna vaja za to, kar se nam dogaja zdaj s cepivi proti Covidu.

  1. Prosim, vsaj tukaj brez teorij zarot. Članek o HPV je odlično spisan in v ničemer ne nagovarja bralca k eni ali drugi odločitvi. Zgolj informira! Cepljenje je povsem prostovoljno in izključno odločitev posameznika. Imate pravico tudi ne se cepiti proti tetanusu, potem, ko se nabodete na zarjavel žebelj. Razlika je zgolj ta, da je sedaj brezplačno tudi za dečke. Če imate zaupanje, da vaš otrok ne bo spolno aktiven pred poroko, ga lahko daste cepiti tudi pozneje in ne pri 12-ih. Našega smo dali pri 15-ih. Po tem pa ni mogoče več dati roke v ogenj zanj.

 6. Sem vesela za ta članek, saj se tudi na naši osnovni šoli to cepljenje predstavlja kot nekaj popolnoma samoumevnega. Kot nekaj, za kar se bo odločil vsak razumen starš, ki želi zdravje za svojega otroka.
  Jaz sem se glede cepljenja za hčer pozanimala tudi pri svoji ginekoliginji, saj sem ravno šla na bris (program Zora). Odgovorila mi je zelo po domače: če je ženska zdrava in moški zdrav in sta si zvesta, se ne moreta okužit. Virus torej lahko preprečimo z odgovorno spolnostjo za kar moramo vzajat tudi naše otroke. Res je, da sem kot starš odgovorna za vzgojo lastnih otrok, nisem pa odgovorna za vzgoja hčerinega bodočega partnerja, vendar mi je glede tega ginekologinja rekla, da če bi ta fant imel prej spolne odnose z okuženo punco, bi lahko okužbo na drugo punco prenesel v 3 mesecih, nato pa virus pri moškem sam od sebe umre. Če si torej fant in punca vzameta čas za spoznavanje in vzdržnost, nato pa sta si zvesta, se virus ne more prenašati dalje.
  Zanimivo pa je bilo to, da se je moja sodelavka posvetovala z isto ginekologinjo in njej je rekla, da cepljenje vsekakor priporoča vsem mladostnikom. Sva bili prav začudeni, vendar sva nato prišli do zaključka, da je meni najbrž odgovorila s svojim osebnim mnenjem, njej pa z mnenjem, ki ga je dolžna širiti kot strokovnjak.
  Kot mami se mi porava vprašanje kakšno sporočilo jaz dajem moji hčeri, če jo cepim pri 12 letih?
  Se strinjam s Tomaževim komentarjem, da ne moreš dat roke v ogenj za obnašanje svojega otroka, vendar je potem odgovornost tudi na strani otroka.
  Moja hči ima poleg tega še avtoimuno bolezen, zato mi je tudi njena pediatrinja rekla, da predlaga da se cepljenje odloži za po puberteti ali pa da se sploh ne cepi.
  Razumem pa stališče gospe Mojce, da če bolezen sam doživiš in preboliš, je tudi odločitev glede cepljenja drugačna.

 7. Kakšna so pa tveganja? Namreč gospa prva komentatorica mag. farm. Vovk Maja je omenila tudi té. Menim, da je za dobro odločitev potrebno imeti informacije tudi iz tega vidika. Kakšno je torej tveganje za zdravje naših otrok, ko se enkrat cepijo? So znani kakšni stranski pojavi, ki se pojavijo pri enem ali dveh otrocih na 10, 100, 1000 ali 10.000 primerov? Blažji ali hujši stranski pojavi? Npr. bolečina na mestu vboda, slabost, bruhanje, zmedenost, hitro bitje srca, zlatenica, težave z organi, s srcem, smrt? Je možno, da otrok umre od tega cepiva? Redko ampak vendarle?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja